Arts & Design

În casa artistului Valeriu Mladin se aud mereu acorduri de pian. Vedeţi aici un spaţiu creat pentru inspiraţie - GALERIE FOTO

19 iun 2011 2201 afişări de Ioana Mitu
Din aceeaşi categorie

În casa artistului şi profesorului universitar Valeriu Mladin se aud mereu acorduri de pian şi în aer se simte mirosul pensulelor murdare de culori, mai ales la mansardă, unde, pe un spaţiu uriaş, se întinde atelierul în care a fost concepută seria de lucrări cu Obama din cacao.

Casa lui Mladin se află undeva aproape de ieşirea din Bucureşti, pe o străduţă greu de nimerit fără ghid. Odată ajuns acolo ai senzaţia că eşti la o casă de vacanţă, liber să te descalţi şi sţ te aşezi pe iarbă cu un pai în gură. Până să intrăm ne-a trecut calea şi o pisică ce se încadra perfect în peisajul rural.

"Ne-am apucat de construit casa în anul 2004. De obicei te poţi muta cu adevărat într-o casă după numai câteva luni. Noi ne-am mutat dupa un an şi jumatate pentru că am întâmpinat dificultăţi cu formalităţile şi constructorii. Iar casa încă nu e gata", spune Mladin.

Aşa neterminată, casa are însă un aer fermecător, uşor sălbatic. Pe alocuri se văd materiale ca piatră sau lemn încă în starea lor brută, neacoperite de vopsea sau alte "machiaje". "Pe jos avem dale de cărămidă realizate manual la Sighişoara".

Proiectul casei a fost realizat de un arhitect însă "iniţial eu am făcut o machetă din carton pentru a-mi imagina mai bine viitoarea noastră casă. Pentru că-mi doream să locuim la parter şi la etaj să avem atelierul de pictură, am gândit întreaga casă în funcţie de forma acestui atelier. Îl vedeam simplu, paralelipipedic şi evident mare. Astfel a ieşit o casă destul de simplă în care atelierul şi camera de zi rămân elementele cele mai importante. Celelalte încăperi au dimensiuni modeste".

Spaţiul preferat al artistului este bineînţeles atelierul. "Acesta este locul în care toată familia îşi petrece o mare parte din timp. Avem aici un pian cu coadă unde se cântă zilnic (trei dintre cei patru băieţi ai mei sunt elevi ai Liceului de Muzică George Enescu) dar şi o masă de Ping Pong.
Pianine există şi la parter iar atunci când copiii nu studiază se aude tot timpul Radio Romania Muzical. Chiar şi pictorul obişnuieşte să asculte muzică simfonică atunci când pictează.

Aici au fost create câteva dintre cele mai cunoscute opere ale lui Mladin ca de exemplu seria de picturi în cacao care-l înfăţişează pe Obama în diferite ipostaze dar şi viaţa la Casa Albă, uşor ironizată. Şi tot aici artistul îşi primeşte şi musafirii interesaţi de arta sa.

Mansarda e acoperită cu ţiglă "solzi" de Sibiu şi "trimite poate la stilul acelei zone. Îmi place stilul caselor cu acoperişuri înalte şi acoperite cu ţiglă, din vestul ţării".

Pe lângă proiectul pentru casă, Mladin şi soţia sa, artistul plastic Carmen Paiu, s-au implicat şi în realizarea detaliilor de design interior. "Mobilierul este destul de eterogen. Avem piese proiectate şi executate de noi şi aici aş menţiona un scaun inspirat din mobilierul florentin, pornind de la modelele de epocă Sedia Dantesca şi Sedia Savonarola - proiectul meu de diplomă executat în 1983. Avem şi mobilier de diferite alte provenienţe repictat de soţia mea. Sunt atat de multe de spus despre casa pe care o faci... Oricum între vis, proiect şi realizarea finală, de cele mai multe ori este o mare diferenţă", încheie artistul.

Aflaţi mai multe detalii din ediţia de iulie a suplimentului După Afaceri Premium care apare vineri, 24 iunie