După Afaceri

“Înainte să pleci, treci pe la mine la birou”. Cinci e-mail-uri pe care nu vrei să le primeşti niciodată de la şef

09 feb 2014 3200 afişări de Ştefan Stan
Din aceeaşi categorie

Corespondenţa prin e-mail, în special după terminarea programului de muncă, este una dintre zonele gri ale etichetei de conduită la birou, pentru că se poate trece foarte uşor graniţa dintre obligaţiile serviciului şi invadarea spaţiului liber, scrie Business Insider.

„Dacă eşti la început în companie, răspunde la e-mail-uri imediat. După şase luni, în funcţie de cultura companiei, poţi să decizi cât de repede răspunzi la mesaje”, spune trainer-ul de cariere Robert Hellman, de la Five O’Clock Club, într-un articol Forbes.

Serviciul ocupă în general cea mai mare parte din traficul zilnic de e-mail-uri ale unei persoane active, însă unele mesaje induc teamă încă de la titlu.  

Business Insider a alcătuit o listă cu cele mai “de temut” e-mail-uri la şefi:

1. E-mail-uri care încep cu “Eşti treaz?”. De regulă mesaje cu acest titlu sunt trimise târziu, noaptea, când programul de muncă s-a terminat de mult.

2. “În legătură cu weekend-ul acesta”. Cei mai mulţi angajaţi aşteaptă cu nerăbdare zilele de sâmbătă şi duminică. Un e-mail care programează weekend-ul înseamnă renunţarea la timpul liber.

3. Mesaje cu “O mică favoare”. În general, nu există “mici favoruri”, ci doar nişte avertizări legate de o sarcină majoră pe care şeful o va da destinatarilor e-mail-ului.

4. “Ştiu că eşti în vacanţă, dar…”. Acest tip de e-mail-uri semnalează că nu poţi scăpa de serviciu nici măcar în concediu şi că urmează o cerere legată de muncă.

5. “Înainte să pleci, treci pe la biroul meu”. Niciodată nu poţi se poate ştii cu siguranţă ce înseamnă acest mesaj. Poate însemna că destinatarul este concediat, sau poate însemna că primeşte bilete la meci.