Gadget

Kingston - oare este timpul pentru SSD?

18 mar 2010 92 afişări
Din aceeaşi categorie
Kingston - oare este timpul pentru SSD?

Cei de la Kingston spera ca peste 3 ani sa se vanda in toata lumea cam 80 de milioane de SSD-uri pe an, ceea ce ar insemna ca jumatate din echipamentele vandute sa fie echipate cu un astfel de suport de stocare. In Romania, in acest moment se vand cateva sute de bucati pe luna. Oficialii Kingston isi propun sa creasca ritmul vanzarilor si la noi, in primul rand printr-o mai eficienta informare a consumatorilor.

Printre avantajele pe care un SSD le are fata de un HDD se numara faptul ca nu are componente mecanice, deci nu se deterioreaza la fel de repede; are performante de citire/scriere net superioare, chiar de 3 ori mai mari; nu se incalzeste, are o greutate mai redusa si consuma mai putin curent. Dar, are si cateva dezavantaje in acest moment fata de batranul HDD. Costul pe gigabyte este mai mare in cazul unui SSD, inca nu avem capacitati de stocare la fel de mari (Kingston de-abia au realizat un model de 512 GB) si cel mai important este ca inca nu si-a dovedit fiabilitatea. Este inca o tehnologie noua si chiar daca cei de la Kingston ne asigura ca un SSD are o durata de viata la fel de lunga ca a unui HDD, numai cu trecerea timpului vom afla raspunsul corect. Pe de alta parte, importatorii sustin ca in Romania nu s-a raportat decat o unitate defecta anul trecut.

Un SSD poate aduce beneficii importante atunci cand este utilizat pe dispozitivele portabile, in special la notebook-uri dar nu numai, si camerele video fiind posibile beneficiare ale calitatilor lor. Pe langa cele enumerate mai sus, accentuez asupra unei securitati sporite pentru datele noastre in cazul unor socuri accidentale, o greutate totala mai mica pentru echipamentul care il incorporeaza, o autonomie extinsa, o functionare fara zgomot si performante software cu mult superioare.

Pe langa echipamentele care au din fabricatie o astfel de solutie incorporata, acum ne putem upgrada singuri laptopurile si desktopurile pe care le utilizam zilnic. Chiar daca nu este inca solutia ideala de stocare, in principal din cauza pretului mai mare, poate fi privita ca una care ne creste performantele sistemelor.

Dupa cum am mai spus, cei de la Kingston ne ofera atat solutii ieftine, cat si altele mai scumpe, ambalate in kit-uri speciale pentru desktop sau laptop. Pe langa SSD, intr-un kit mai avem o carcasa speciala in care il putem introduce pentru salvarea prin USB a datelor de pe HDD-ul inlocuit cu ajutorul softului special de clonare, iar pentru desktopuri avem si distantierele necesare de la 2,5 inchi la 3,5 inchi pentru montarea in carcasa, plus cablaraia aferenta pentru conectarea la placa de baza.

Cel mai ieftin pachet, Kingston SSDNow V Series 40 GB Accelerator, costa doar 400 de lei si are un SSD de 40 de GB, de ajuns pentru instalarea sistemului de operare si a programelor mai frecvent utilizate. Vechiul HDD poate fi utilizat in paralel pentru stocarea documentelor sau a fisierelor multimedia. Viteza de citire de 170 MB/sec si cea de scriere de 40 MB/sec ne pot asigura timpi mai buni la pornirea, respectiv incarcarea sistemului de operare, dar si la oprirea lui, precum si la incarcarea aplicatiilor. Nu va ramane mult timp cel mai ieftin. Va fi inlocuit in curand de unul de 30 de GB care va avea un pret si mai mic (aproximativ 344 lei).

Familia SSD-urilor de la Kingston a fost completata de curand de o generatie mai noua si mai performanta, Kingston SSDNow V+, compatibila cu tehnologia TRIM din Windows-ul 7 care asigura pastrarea performantelor acestuia nealterate in timp. Noua generatie are capacitati de stocare de 64, 128, 256, dar si 512GB, cu preturi ale kit-urilor de upgradare intre 711 si 4986 Lei, pretul mai mare apartinand "monstrului" de 512 GB.

Am vazut "live" diverse teste comparative intre SSD si HDD, utilizez un SSD zi de zi si cred ca va pot raspunde la intrebarea din titlu. SSD-ul, chiar daca acum poate nu va convinge datorita pretului mai mare comparativ cu al HDD-ului, odata cu trecerea timpului (ma refer la cativa ani) si implicit cu scaderea costurilor de productie va deveni principala atractie pentru stocarea datelor noastre.

Este mai performant, este ceea ce avem nevoie pentru transferul, accesarea si prelucrarea imenselor fisiere multimedia pe care le uzitam tot mai des si este un mediu fizic mai sigur pentru datele noastre.

www.imidoresc.ro