Gastronomie

Legenda unui milion de dolari

20 aug 2009 88 afişări
Din aceeaşi categorie

Este barman profesionist la vestitul Carnival Court din Las Vegas. A intrat in industria bartending-ului cu 13 ani in urma, pe vremea cand nu mai existau si alti barmani specializati in flair. „Manualul" dupa care a studiat Christian Delpech a fost filmul Cocktail. El insusi este „manualul" altora acum.

Christian Delpech a venit in Romania pentru un seminar de „working flair" cu ocazia concursului international de barmani MBA Flair 7 (13 si 14 august la Neptun in clubul Vision by Mondy's). Argentinianul este printre putinii barmani profesionisti care continua sa lucreze intr-un bar. Majoritatea aleg sa mearga numai la concursuri si demonstratii. „Ceea ce ii face sa piarda legatura cu realitatea, din pacate", spune barmanul detinator de 20 de ori al titlului de campion mondial de flair.

Conform legendelor din bransa, Delpech este milionar in dolari. „Sunt doar legende", spune barmanul modest. Este si foarte rezervat in a declara exact cat castiga.

Dar, daca facem un calcul simplu pornind de la premisa ca, din incasarile de 7.000 de dolari pe zi el obtine un bacsis de 10% (in conditiile in care in Las Vegas bacsisul pentru o singura bautura poate ajunge cu usurinta la 100 de dolari), inmultit cu 20 de zile pe luna si 12 luni pe an, depasim cu mult suma de 1 milion de dolari. La acestia se adauga

80-90 de mii de dolari castigati sub forma de premii in diverse competitii.

„Faceam incasari de 7.000 de dolari pe zi, acum sunt si zile in care vand numai de 5.000 de dolari. Acestea ar fi efectele crizei economice. Si totusi, pentru ca nu am mai fost chemat la evenimente si traininguri asa de des ca in anii trecuti, am avut timp sa inregistrez cea mai buna vanzare. Recordul a fost de 100.000 de dolari (martie 2009). A fost recordul meu si al Carnival Court", spune Delpech.

Averea sa a scazut si ea odata cu incasarile barului din Las Vegas. „Aveam 3 case in valoare de cateva sute de mii de dolari pe care le-am pierdut in momentul in care bancile au inceput sa o ia razna. Ratele erau mult prea mari ca sa le mai pot acoperi. Urmatoarea casa pe care o voi cumpara anul acesta va fi luata cu bani gheata", spune barmanul. Si stilul sau de viata a avut de suferit. „Locuiam intr-o casa de 470 de metri patrati, cu piscina interioara, cu studio si DJ personal, cu garaj pentru 3 masini, totul supravegheat video si transmis pe ecrane cu high-definiton in toata casa. Si asta era doar una dintre cele 3 case", povesteste Delpech.

In Romania, desi industria bartending-ului s-a dezvoltat foarte mult in ultimii ani, mai este foarte mult timp pana cand barmanii vor ajunge la acest nivel de lifestyle. Daca in Las Vegas un barman poate primi 100 de dolari bacsis de la un singur client, la noi, „intr-o seara plina dintr-un club foarte bine cotat, un barman poate castiga din bacsisuri 3-4 sute de dolari pe noapte", spune Bebi Oprea, fondatorul Mondy's Bartending Academy, prima academie de barmani din tara. La noi barmanii mai aduna venituri din evenimente (la care, in ultima vreme, sunt chemati barmani de flair pentru a face spectacol) si concursuri. „Sunt unii barmani romani care strang 2.000 de euro pe luna, dar acestea sunt exceptiile. Restul castiga in jur de 800 de euro lunar", spune Bebi Oprea.