Style

Mamele-manageri si „dependenta” de birou

15 oct 2009 392 afişări
Din aceeaşi categorie

Raspund mamele-manager. Pentru ca, oricat de importante ar fi pozitia, compania, piata, cariera, vine un moment in viata oricarei femei in care prioritatile se schimba, iar ideea de familie capata un nou sens. "In primul rand graviditatea dorita este un motiv de bucurie pentru orice femeie. Pentru mine cariera este un target, familia este un mod de viata. Am asteptat momentul de a decide sa am un copil pana cand conditia mea profesionala a ajuns la un nivel satisfacator. Nu sunt la final si vreau mai mult, dar de acum lupta pe scara profesionala nu va mai fi atat de intensa", explica Andra Dinu, internal control manager pe sud-estul Europei la un grup francez din domeniul constructiilor.

Daca atunci cand copilul are peste 4-5 ani lucrurile deja nu mai sunt atat de dificile, in momentul graviditatii totul este cat se poate de complicat. Cel putin la inceput.

"Sarcina se manifesta cu bune si rele, iar in cazul unui job ca al meu, in care trebuie sa calatoresc foarte mult, se resimte epuizarea la un moment dat. Pe de alta parte, sarcina nu este o boala. Asa ca am reusit sa imi termin responsabilitatile de serviciu, sa continui examenele pentru certificari si sa am grija si de familia mea", spune Dinu.

In perioada de concediu postnatal Andra Dinu va fi disponibila pe e-mail si a convenit sa aloce aproximativ 1-2 ore pe zi pentru munca, dar numai dupa ce copilul va trece de o luna. Dupa intoarcerea la birou aceasta vrea sa lucreze 6 ore pe zi ("atunci cand nu voi fi plecata in delegatii"). "Ma voi intoarce dupa 5 luni la serviciu, iar acest lucru il fac numai din motive financiare. Plafonul impus de lege - 4000 lei - este de fapt "o pedeapsa" pentru cele ca mine care aduc contributii substantiale la PIB-ul Romaniei", spune managera.

Oricat de "eroine" ar fi, si mamele-manageri au nevoie de ajutor, atat inainte de sarcina, cat si dupa. Majoritatea mamelor cliente MotherHood Center, companie care ofera servicii gravidelor, sunt femei orientate pe cariera, cu functii importante in mai toate domeniile (PR, Finance, Legal, IT etc.). "Am lansat MotherHood ca un proiect de educare si formare pentru viitorii parinti, un proiect de care eu, cand am fost insarcinata, nu m-am putut bucura", spune Camelia Chetu, psiholog si manager MotherHood Center.

Dintre cursuri, cele mai frecventate sunt cele de puericultura - ingrijirea noului-nascut si a sugarului (unde "materialul didactic" este un manechin bebelus), curs de pregatire pentru nastere cu un ginecolog, curs de masaj si gimnastica bebelusului etc. Preturile variaza intre 45 si 80 de euro pentru un curs si la ele pot participa si tatii, contra cost.

Nu pana de mult gravidele erau incurajate sa se odihneasca indelung, sa stea la pat, sa nu faca miscare si sa manance cat pentru doi sau chiar trei.

"Este de-a dreptul revolutionar - in sens pozitiv - ce se intampla in zilele noastre. Gravidele manager merg la birou pana aproape de deadline-ul sarcinii", spune Chetu. "Am mers pana in saptamana 36 la serviciu, iar in perioada prenatala mi-am finalizat seria de examene pentru una dintre certificarile la care eram inscrisa", povesteste Dinu. Concediul prenatal, pentru aceasta, nu inseamna "perioada de stat", ci, din contra, "ma plimb, ma bucur de activitati casnice pentru care nu am timp atunci cand sunt activa profesional, citesc, invat si vad programe TV in timpul zilei", spune Dinu.

"Mamele-manager urmaresc sa aiba o sarcina sanatoasa, sa se refaca repede dupa nastere si sa-si mentina imaginea de dinainte.

Deprinderea unui time management inca din perioada profesionala inainte de aparitia bebelusului reprezinta un atu in acest sens", spune Chetu.

"Am lucrat pana in luna a 8-a inclusiv. Planuiesc sa ma intorc la birou dupa 6 luni de la data nasterii copilului. Mai putin dauneaza copilului si mai mult profesiei sa nu ma intorc asa repede la serviciu", spune Simona Simion, avocat senior la Firon Bar-Nir & Co, firma care ofera consultanta in domeniul juridic si solutii de strategii corporate. Starea de graviditate reprezinta o perioada relativ scurta in cariera unei femei. Este momentul in care e nevoie de sprijinul echipei de lucru si o colaborare adecvata poate face ca aceasta perioada sa nu devina una foarte complicata pentru viitoarea mama, continua aceasta.