Arts & Design

Opere de artă de 1 mil. euro scoase la licitaţie săptămâna viitoare în Bucureşti

12 dec 2010 81 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

Casa de licitaţii Artmark, ce va organiza pe 16 decembrie Licitaţia de iarnă, scoate la vânzare opere de artă cu o valoare ce depăşeşte, pentru prima dată, un milion de euro.

Zeci de capodopere de Tonitza, Petraşcu, Pallady, Grigorescu, Băncilă, Iser, Vermont, Steriadi, Ţuculescu, Piliuţă, Pacea, Bălaşa sunt scoase la vânzare în cadrul licitaţiei ce are loc odată cu sărbătorirea a 2 ani de la înfiinţarea casei de licitaţii. Licitaţia de Iarnă 2010 se va desfăşura simultan joi, 16 decembrie, la Hotelul Marriot Bucureşti şi la Hotelul Hilton Sibiu.

Foarte multe dintre tablouri provin de la Muzeul Naţional de Artă al României şi din Colecţia diplomatului patriot Vasile Stoica, negociatorul de pace al României la sfârşitul ambelor războaie mondiale, exterminat la Jilava de regimul comunist.

Preţurile de pornire pentru aceste opere de artă sunt de câteva mii de euro, astfel, spre exemplu, două opere de Băncilă intră în licitaţie pentru preţuri cuprinse între trei şi patru mii euro, iar trei picturi de Tonitza vor fi licitate de la preţuri cuprinse între zece şi 20 de mii de euro. Circa o treime din preţurile operelor scoase la licitaţie sunt mai mici de 1.000 de euro.

Artmark este o casă de licitaţii de artă înfiinţată în iulie 2008 care evaluează şi pune în circuitul pieţei de artă opere autentice, desfăşurând în acelaşi timp şi activităţi de galerie de artă.

Artmark a realizat în primul semestru al acestui an o cifră de afaceri din licitaţii de 1,92 mil. euro, dublă faţă de cea a anului trecut per ansamblu, de 1,76 milioane euro.

Piaţa vânzărilor publice (prin licitaţii de artă) din România a crescut de la aproximativ 2,5 milioane de euro în 2008 la aproximativ 3,7 milioane de euro în 2009, pentru ca în 2010 să ajungă la aproximativ 7 milioane de euro. Estimarea pentru anul viitor este de circa 10-15 milioane de euro, o dată cu intrarea în piaţă a unor noi case de licitaţii, nu doar în Bucureşti ci şi în alte oraşe importante ale ţării (Cluj, Oradea etc), dar şi fonduri de investiţii specializate în specularea creşterii de valoare a artei în pieţele naţionale emergente.