Arts & Design

Panasonic HDC-HS300

14 mai 2009 56 afişări
Din aceeaşi categorie
Odata cu aparitia televizoarelor HD am inceput sa ne schimbam conceptiile despre vizionarea normala a unui program TV sau a unui film, in genere despre calitatea imaginilor pe care le privim. Nu mai suntem multumiti de vechile standarde VGA, cele High Definition fiind de o calitate mult superioara. Nici micutele dar pretioasele filme „home made", in care pastram cele mai frumoase amintiri de familie, parca nu se mai vad atat de bine filmate in vechiul standard si vizionate pe un astfel de TV.
Am primit la teste, in premiera nationala, foarte curand dupa ce a fost lansata la CES 2009 la Las Vegas in luna ianuarie, varful de gama al camerelor video compacte Panasonic, modelul HS300, o camera care poate filma in full HD la rezolutii de 1920x1080 pixeli.
Are un design modern dar totusi stilat, proiectat cu atentie si cu simtul detaliului. Nici un amanunt nu fost trecut cu vederea, toate componentele exterioare si, banuiesc eu, ca si cele interioare, ascunse privirii, sunt construite din materiale de cea mai buna calitate. Impresioneaza dimensiunea generoasa a lentilelor Leica Dicomar care asigura captarea in cele mai bune conditii a imaginilor care se deruleaza prin fata obiectivului. Si mai are ceva ce nu prea vedem la celelalte din clasa ei, un inel pe obiectiv care are rol de focalizare in modul manual sau de zoom-uire in cel automat. Acesta poate fi folosit foarte bine impreuna cu vizorul pe care, iarasi, stiu ca ma repet, nu prea il mai intalnim la echipamente din aceeasi categorie.
Constructia in sine este solida, rigida, o combinatie foarte reusita de metal si plastic in diverse nuante de negru. Majoritatea suprafetelor sunt netede, lucioase, dar partea care vine in contact cu palma a fost realizata dintr-un plastic mai rugos pentru o aderenta mai buna.
Majoritatea producatorilor de camere video folosesc pentru captarea imaginilor digitale un singur senzor CMOS, senzor a carei dimensiune creste in functie de tehnologiile noi care apar. Panasonic a ramas fidel, cel putin acum, utilizarii tehnologiei cu 3 senzori, cate unul pentru fiecare culoare primara - rosu, verde si albastru, de data asta cu senzori mai mari si de rezolutie inalta. Acum modelul de 1/4 inchi, fiecare cu o rezolutie de 3.05 megapixeli, de ultima generatie, care la alti producatori inca echipeaza camerele profesionale.
Ecranul tactil, nou introdus pe camerele lor, usor de manuit, raspunde foarte usor la comenzi, meniul fiind accesat in cel mai simplu mod. Este foarte simplu atunci cand filmezi sa apesi prin intermediul functiei AFAE zona din cadru pe care vrei sa focuseze camera, zona care se va deplasa in functie de miscarea subiectului.
Legat de partea de conectica are cam tot ceea ce ne putem dori, optiuni care o duc putin si spre zona profesionala. Are posibilitatea conectarii unui microfon suplimentar, accesoriu util in aceste medii si conectori pentru casti, HDMI out pentru vizualizarea directa pe un LCD/plasma, conector mini USB pentru realizarea legaturii cu un PC, imprimanta sau unitate de scriere bluray/dvd, conector compozit si AV component (RCA). Sa nu uitam de papucul din partea superioara pe care putem conecta o sursa de lumina mai puternica. Datorita sistemului revolutionar de microfoane incorporat poate inregistra un sunet nativ Dolby 5.1 de tip surround.
Capacitatea de stocare este mai mult decat generoasa, cei 120 de GB asigurandu-ne aproape 15 ore de filmare de inalta definitie. Oricum, daca acesta, cumva, este ocupat in intregime, intervine o functie numita Relay Recording care trece inregistrarea pe cardul SD (pana la 32 GB).
Meniul permite administrarea filmelor inregistrate, prin copiere sau mutare de pe HDD pe cardul SD sau invers. Cam in orice conditii de filmare imaginile obtinute sunt clare, cu un nivel extraordinar al detaliilor, iar culorile filmate sunt naturale. Nu am observat vreun efect deranjant de zgomot al imaginii. Probleme apar la filmarea in medii slab luminate, in care imaginile filmate sunt usor granulate, putin cam suparator la o imagine full HD, dar saturatia si naturaletea culorilor obtinute nu isi pierd din intensitate decat foarte putin.
Este prima camera video la care modul de fotografiere are un cuvant de spus. Mi-a placut ca putem folosi fotografierea chiar si atunci cand suntem in modul de filmare, independent de acesta, rezolutia senzorului fiind de 8.3 megapixeli. In modul de fotografiere nativ, cu interpolare, cu cei 10 megapixeli ai sai si cu blit-ul extrem de puternic fotografiile la interior sunt clare si luminoase. Lentilele asigura o fotografiere excelent focalizata chiar si la distante foarte mici de 1cm.
HS300 este o camera video adresata zonei consumatorilor casnici, dar cu facilitati si calitate a imaginilor filmate aproape de zona profesionala. Este pentru aceia dintre noi care isi doresc o camera solida, bine construita, usor de tranportat si utilizat dar cu rezultate video sau foto mult peste media clasei.
A fost lansata de curand si in Romania.
 
www.panasonic.ro

Caracteristici tehnice
- Senzor Video: 1/4.1 inchi x 3 MOS, total 9.15 Megapixeli
- Lentila: Leica Dicomar
- Senzor Foto: 10.6 Megapixeli
- Ecran LCD: 2.7 inchi, tactil
- Zoom Optic: 12x
- Stocare: HDD 120GB
- Stocare suplimentara: card SDHC, pana la 32GB
- Tip Filmare: AVCHD
- Greutate: 460 grame

Pro
- Calitatea imaginilor filmate
- Spatiu de stocare foarte mare
- Usurinta in utilizare
- Posibilitatea de adaptare accesorii profesionale

Contra
- Pretul destul de ridicat
 
www.imidoresc.ro