Travel

Pentru bugete mai mici - Smailo Easy PC

02 iul 2009 186 afişări
Din aceeaşi categorie
Pentru bugete mai mici - Smailo Easy PC
Nevoia unui echipament care sa ne asigure acces la principalele aplicatii pe care le utilizam zi de zi in conditii de portabilitate maxima, adica in orice situatie in care suntem departe de birou, este cat se poate de reala.
De aproape 16 luni au aparut pe piata netbook-urile, echipamente al caror atu principal este pretul scazut, combinat cu greutatea mica, ce le confera o manevrabilitate extrem de usoara. Am primit la teste un netbook importat sub un brand romanesc, Smailo, al celor de la Arobs Transilvania si care impresioneaza prin pretul de achizitie de numai 1279 lei. Cred ca este cel mai mic pret pentru un netbook cu ecran de 10 inchi si cu, un lucru foarte important de altfel, Windows XP licentiat. Cum pretul de achizitie este o nota definitorie pentru un echipament in vremurile acestea crizate, am decis sa vad cum m-as putea descurca si cu un astfel de portabil.
Are un aspect modest, simplu, economic mai exact, doar capacul realizat dintr-un plastic lucios indulcindu-i putin aerul spartan. Obtinerea unor preturi competitive, foarte mici mai ales pentru piata noastra si-a spus cuvantul. In rest, carcasa este solida, rezistenta, construita din materiale sanatoase. Vorbesc chiar din experienta avuta, deoarece a rezistat cu succes unei caderi accidentale de la o inaltime de aproximativ 1,7 metri.
Inca de la inceput vreau sa precizez un lucru: configuratia pe baza platformei ieftine a celor de la Via ne asigura suportul mediu pentru principalele aplicatii pe care le putem utiliza in afara biroului: suita office, browser de internet, client de e-mail, mesagerie instant, clienti de vpn. Putem chiar face mici retusuri la fotografii, viziona videoclipuri in formatul standard sau participa la conferinte video cu camera web incorporata. Daca doriti vizionarea unor videoclipuri in format HD, fie ele chiar in 720p, nu v-ati gasit echipamentul potrivit. De fapt, nici alte netbook-uri mai cu pretentii nu stau mai bine la acest capitol.
Ecranul de 10 inchi este destul de mare, luminos, culorile afisate sunt naturale, unghiul de vizualizare este excelent, iar rezolutia de 1024 x 600 pixeli este de ajuns pentru majoritatea aplicatiilor. In lumina puternica, atunci cand functiona doar pe baterie, am preferat sa renunt la autonomie si sa cresc luminozitatea.
Tastatura si layout-ul ei putin ciudat, cu asezarea unor taste atipic fata de cum suntem obisnuiti este principalul sau minus. Chiar daca are o diagonala a ecranului mai mare, dimensiunile tastelor nu cred ca le depasesc pe cele ale unuia de 9 inchi, situatie asemanatoare cu a netbook-urilor ASUS. Oricum, totul tine de acomodarea cu asezarea si utilizarea lor. In rest, pare o tastatura bine facuta, solida, iar cursa tastei la scriere este destul de confortabila. Touchpad-ul, cu toate ca este mititel, functioneaza foarte bine, raspunde precis la atingere si nu-ti da senzatia de „franare". Hard disk-ul de 160 GB este destul de spatios pentru toate datele de tip multimedia pe care le putem produce in timpul vacantelor. Avem la dispozitie destule porturi USB, chiar trei, cititor de carduri SDHC, foarte util atunci cand suntem in vacanta si vrem sa stocam pe hard disk fotografiile sau filmele realizate. Nu ducem lipsa nici de port ethernet sau de conexiune wireless, pentru a putea fi online prin orice mijloc de
conectare posibil.
Bateria pe 3 celule mi-a asigurat o autonomie de aproximativ 2 ore, timp in care am utilizat internetul prin conexiune 3G si ecranul cu luminozitatea la maxim pentru a vizualiza cat mai bine paginile de web.
Este demn de remarcat faptul ca, la acest pret mic, avem parte si de un sistem de operare licentiat, Windows XP Home, un SO pe care il utilizeaza majoritatea. Am instalat pe el cam tot ceea ce folosesc atunci cand sunt in deplasare: Suita Office 2007, Firefox, Irfan Viewer, Yahoo Messenger si clientul de Cisco VPN. Instalarea a decurs fara probleme si functionarea in aceeasi nota, nu au existat blocari de sistem si nici nu am sesizat ca ar merge greu cu anumite programe.
Dar, din cauza puterii de calcul reduse, nu este un echipament pe care sa-l recomand celor care lucreaza in domeniul foto sau al altor profesii legate de grafica. Afisarea previzualizarilor fotografiilor realizate la rezolutii de 10 megapixeli de exemplu (adica la dimensiuni de aproape 4 Mb) se face un pic mai greu. Doar pentru stocare da, slotul SDHC ne ajuta chiar din plin, chiar si retusare foto la un nivel minim.
Pana la urma, netbook-ul celor de la Arobs este unul care isi face treaba indiferent unde ar fi utilizat. Face fata cu succes principalelor activitati electronice pe care le-am putea desfasura atat in vacanta, cat si la serviciu, fiind un echipament care tine cu buzunarul proprietarului, un subiect foarte sensibil de altfel in aceste vremuri.
Pagina realizata de Bogdan Petre
 
Caracteristici Tehnice
➭ Procesor Via C7-M, 1,6 Ghz
➭ Memorie RAM: 1 GB
➭ HDD: 160 GB
➭ Ecran: 10,2 inchi, 1024x600 Pixeli
➭ Dimensiuni: 252 x 183 x 31,8 mm
➭ Greutate: 1,3 Kg
➭ Retea: LAN, WAN b/g
➭ Conectica: USB 3 x USB 2.0, Card reader 3in1 MMC/SD/MS Pro
➭ Baterie: 3 celule Li-Polimer, Autonomie: 2,5-3 ore