Ceasuri & Bijuterii

Prima casa, ca un diamant

22 iul 2009 178 afişări
Din aceeaşi categorie
Prima casa, ca un diamant

Un medic roman care si-a pus la un moment dat problema de a avea o casa a ajuns sa si-o inventeze intr-o forma originala. A vazut intr-un articol de cristalografie un pseudocristal format dintr-un fel de romburi si si-a inchipuit o casa in locul acelei realitati microscopice. „Am avut un contact timpuriu cu artele vizuale si m-a atras activitatea arhitectului Buckminster Fuller", spune Florin Dobrescu, Managing Partner Star Dome, firma romaneasca de constructii „verzi". Fuller este inventatorul cupolei geodezice, modelul muzeului Biosfera din Montréal fiind un exemplu celebru inspirat de el. 

Un dom geodezic e spatios, are avantajul economiei de materiale, e rezistent, are eficienta energetica si multe altele. Dobrescu a trecut de la intentie la tentativa, construind modele din ce in ce mai mari si rezolvand unele probleme ingineresti legate de materializarea acestei forme, iar in final a protejat modelul industrial si a brevetat inventia. Apoi a construit prototipul. Din pacate 2008 nu a fost chiar momentul cel mai bun pentru lansarea produsului. „Eram in discutii pentru circa 40 de module, un hotel de 25 de camere in Delta Dunarii, o pensiune de 10 camere in Rasnov, o casa din module in Ovidiu. Apoi a venit criza si totul s-a amanat. Abia acum port din nou discutii serioase pentru alte proiecte". Proiectul la care tine cel mai mult este o gradinita din satul Romanesti, realizata alaturi de Romania Green Building Council si Asociatia Ovidiu Rom, dar care depinde de colectarea de fonduri. Mai sunt in plan un centru de zi, un sanctuar pentru animale salbatice, un kit do-it-yourself pentru case pentru tineri, cupole pentru observatoare astronomice, domuri de auditie.

O casa Star Dome cu o configuratie decenta, clasa de eficienta energetica A, ventilatie hibrida cu recuperarea energiei, demontabila, cu finisaje medii, poate fi obtinuta „la cheie" la un pret de circa 500 EUR/mp, fara TVA. Structura poate fi, de exemplu, din lemn de rasinoase tratat, cu o garantie de 40 de ani. Izolatia este din celuloza reciclata ignifigata, invelitoarea e o suprafata reflectorizanta pentru radiatia infrarosie (casa nu se incalzeste de la soare), iar peretii interiori sunt placi celulozice acoperite cu vopsele naturale. O casa se poate construi astfel in mai putin de o luna. Dobrescu spune ca variantele sunt infinite, de la pereti translucizi, la fatade din cuart compozit ori piatra naturala. Practic, cerul si criza sunt limita.