Travel

Radiatiile sunt incluse in pret

17 nov 2006 49 afişări de Negoita Anca Maria
Din aceeaşi categorie
Radiatiile sunt incluse  in pret

Un sejur la un spa din New Mexico, unde se spala bani pentru trafic cu arme, o miniexcursie in Bulgaria cu dealeri de bombe radioactive pe post de ghizi sau o vacanta completa la Cernobil?
Daca pana acum orice agentie de turism sau revista de travel se intrecea in oferte de vacanta in cele mai exotice locuri de pe planeta, de ceva vreme au inceput sa apara si variante mai neconventionale de turism. Pentru amatorii de senzatii cu adevarat tari, exista viceland.com, un site care propune excursii in cele mai poluate zone de pe Pamant sau in locuri in care traficul cu arme este in floare. Periculos? Evident. Doar acesta e scopul acestui gen de concedii!
Lumea a fost intotdeauna un loc periculos. De la ciuma la gripa aviara, de la Attila la Osama bin-Laden, de la Muntele Vezuviu la tsunami din Oceanul Indian, ca sa nu mai vorbim de razboaiele cu arme biologice si nucleare. Culturi intregi sunt vesnic amenintate de dezastre iminente sau crize sociale. In acest context agitat, nu e de mirare ca oamenii au inceput sa fie dependenti de adrenalina. Asa ca, atunci cand au timp liber, daca nu se omoara intre ei, isi planifica o vacanta cu radiatiile incluse in pret...
In Bulgaria puteti merge pe firul unei piete negre de bombe. In favelas, cartierele cele mai saracacioase din Rio, poti participa la o petrecere a gangsterilor. Totul e sa nu le dai niciun indiciu ca ai fi turist sau jurnalist - de curand, un cunoscut jurnalist brazilian care a incercat sa se infiltreze la aceste adunari a fost descoperit, rapit si ars de viu. In Beirut, cu putin noroc si ceva mai mult curaj, puteti avea acces la Brigada de Martiri Al Aqsa (trupe de cercetasi care aspira la statutul de kamikaze). Si aici este de preferat sa aratati ca niste localnici prafuiti. Un tricou vechi si un rucsac mai ponosit in spate elimina orice suspiciune si puteti fi aproape siguri ca veti trece neobservati.
Cateva posturi de televiziune s-au aratat si ele interesate de acest nou stil de turism, mai ales ca locatiile sunt toate incadrate la categoria "extrem". Situatiile prin care ar trebui sa treaca "turistii" sunt toate riscante. Dupa ce unul dintre jurnalistii Viceland a facut turul unei scoli abandonate din Cernobil, a declarat ca "in cazul in care energia nucleara este viitorul, vai de viitorul nostru!".
In Pakistan, "cel mai vizitat obiectiv turistic" este o piata neagra de arme, unde aveti posibilitatea sa incercati o semiautomata si sa intalniti vanzatori cu limba taiata, nu de alta dar e nevoie sa pastreze "secretul profesional". Aici, oamenii traiesc in custi si confectioneaza arme cu mainile goale. In urmatorul numar al compilatiilor viceland.com - trupele mortale din Sudan, bordelurile din Tokio si gangsterii din Iran.
Blacksmith Institute din New York a realizat, in luna octombrie a acestui an, un top al celor mai poluate zone de pe Pamant. Romania nu a intrat inca pe lista, dar asta numai pentru ca Cernobilul si Rusia i-au luat-o inainte. Toate acestea ar fi, in mod normal, catalogate drept "acolo nu", dar nu se intampla asa. Amatorii de adrenalina viseaza la un week-end in La Oroya (Peru), Haina (Republica Dominicana) sau Linfen (China).
Detasat, pe locul intai, se afla insa Cernobilul (Ucraina). 5 milioane si jumatate de oameni sunt afectati de aceasta zona poluata cu uraniu, plutoniu, iod radioactiv, strontiu etc. Cel mai mare dezastru nuclear din lume a avut loc aici in aprilie 1986. Doua explozii au zguduit un reactor al centralei nucleare din Pripiat. Incendiul a durat zece zile, in cursul caruia au fost raspandite in atmosfera cantitati enorme de substante radioactive, care au ajuns in scurta vreme chiar si pe alte continente ale pamantului si care mai sunt active si azi.
La doua decenii de la acest accident, regiunile afectate raman devastate. 350.000 de oameni au fost evacuati si pe mai mult de 1.000 de hectare de pamant au fost interzise culturile. Orasul Pripiat este si acum pazit si declarat zona interzisa. Lozincile cu secera si ciocanul se afla inca pe peretii cladirilor, pregatite de serbarea de 1 Mai. Casele si blocurile sunt parca ramase intr-o capcana a timpului - cu usile sau ferestrele deschise, asteptandu-si proprietarii. Locuintele sunt intacte, doar praful le da de gol singuratatea.
Terenurile pe care nu a mai calcat nimeni de 20 de ani au devenit, involuntar, un fel de rezervatie naturala. Daca turistii se incumeta sa faca o excursie aici, pot descoperi o vegetatie luxurianta, populata cu elani, lupi si vulturi, castori, mistreti si multe specii de pasari pe cale de disparitie.
Acest tip de turism morbido-extrem poate fi resursa ideala pentru insetatii de adrenalina. Exista totusi cateva conditii pe care trebuie sa le indeplineasca oricare ar fi destinatia, cea mai importanta fiind aceea ca nu trebuie sa arate ca niste turisti daca vor sa se mai intoarca acasa.


Risky business
Calatoriile de afaceri sunt, de obicei, orice altceva decat o minivacanta cu cocteiluri, plaja si masaje. Cateodata insa pot fi de-a dreptul mortale, la propriu. Nu e vorba despre pericolul de a face colesterol de la prea multa friptura consumata la cina business sau tensiune de la prea multe ore petrecute in avion la inaltimi foarte mari. Este vorba despre acel pericol care vine odata cu atacurile cu grenade, rapiri, holera si "teatru" politic.
Mai multe companii mari si-au trimis angajatii in calatorii de business in locuri ca Irak sau Sudan. In Afganistan aproape toti cetatenii americani risca sa fie rapiti si ucisi fara drept de apel.
Coasta de Fildes, desi pare destinatia ideala, are multe defecte. Primul ar fi ca, din 1999, de cand trupele militare au organizat o lovitura de stat, zilnic sunt raportate rapiri, explozii de masini si focuri de arma. In lista "week-end-urilor ideale pentru afaceri" mai figureaza si Congo, unde razboiul interetnic arde mocnit.


Topul celor mai poluate locuri de pe planeta
1. Cernobil, Ucraina
2. Dzerzhinsk, Rusia
3. Haina, Republica Dominicana
4. Kabwe, Zambia
5. La Oroya, Peru
6. Linfen, China
7. Maiuu Suu, Kirgizstan
8. Norilsk, Rusia
9. Ranipet, India
10. Rudnaya Pristan/Dalnegorsk, Rusia