Arts & Design

Somnul managerilor naste ... performanta

22 iul 2009 144 afişări
Din aceeaşi categorie

Imi amintesc de o noapte in care am adormit la 2 dimineata, dar numai pentru a ma trezi la 3 foarte fericita ca am gasit (in somn!!) titlu pentru un articol care ma bantuia de o saptamana. Binein­teles ca n-am adormit la loc pana nu m-am ridicat din pat si am notat titlul pe o bucata de servetel cu un creion dermatograf la lumina... lunii. „Am momente in care ma trezesc in miez de noapte cu o idee. Si, oricat m-as amagi ca nu o uit pana dimineata, creierul ma tine treaz pana ajung la computer si o formulez intr-un mail. Apoi adorm iar ca un prunc", spune si Calin Fusu, actionar Neogen, care recunoaste ca, „in afara de cateva perioade foarte acaparatoare din punctul de vedere al businessului, nu am avut probleme cu somnul. In plus, cel mai bine adorm atunci cand citesc seara. Dar nu o carte de business!!".

Si pentru Alina Almasan, general manager Rowe, companie distribuitoare de echipamente pentru tratamente corporale, somnul vine doar daca „niciodata nu ma uit seara la stiri sau la programe financiare care ar putea sa-mi dea o stare de anxietate". Alina Almasan doarme intre 5 si 7 ore pe noapte. „Imi e suficient doar daca macar o zi pe saptamana compensez cu cateva ore de somn in plus".

Somnul a ajuns sa fie acel lucru la care viseaza managerii. Daca pana ieri isi doreau salarii mai mari sau mai multe zile de concediu, acum nu mai vor decat sa... doarma.

„Am avut nopti cand nu reuseam sa dorm nici 2 ore pe noapte din cauza stresului datorat businessului. Evident, cand problemele se rezolvau, se rezolva si problema somnului", spune Basem Mansour, manager Tivoli Audio Romania, companie producatoare de sisteme audio. Multi dintre oamenii de afaceri care au apelat la cabinetul de psihoterapie au acuzat printre altele insomnie, spune Odette Dimitriu, conferentiar universitar si prodecan la Facultatea de Psihologie din cadrul Universitatii Titu Maiorescu. „Se stie ca insomnia precede tulburarile depresive. Asadar, daca se trateaza insomnia, se pot preveni si starile depresive".

Sebastian Boros, managing partner Firefly Branding Boutique, firma de design grafic, spune ca se culca foarte tarziu pentru ca ajunge tarziu acasa de la birou. „Citesc, vad un film, beau 2-3 pahare de vin si, uite-asa, se face tarziu. Apoi, cand vreun client intarzie prea mult plata, iar nu mai dorm asa de linistit".

„Citesc in mass-media despre manageri de top si oameni de afaceri de succes care dorm doar 4-5 ore pe noapte sau mai putin si fac din asta un titlu de glorie", spune Dimitriu, care le-ar recomanda, pentru inceput, o mai mare grija in privinta deprinderilor lor alimentare (evitarea meselor bogate seara), evitarea activitatilor intensive pe timpul serii, trezirea si culcare mereu la aceeasi ora, precum si obisnuinta de a face exercitii fizice regulate intr-un anumit moment al zilei (de preferat dimineata). Nici consumul de alcool nu ajuta, asa ca „mitul de a consuma un pahar pe post de somnifer ar trebui sa se destrame".

Somnul (sau idealul unui somn sa­natos) bate pana si sexul. Cel putin asta sustin americanii care au facut recent un studiu (National Sleep Foundation) si au descoperit ca, spre deosebire de acum cateva zeci de ani, cand oamenii dormeau in medie 8,5 ore pe noapte, astazi dorm numai 6,8. Ba mai mult, majoritatea aleg somnul in detrimentul sexului. Si asta pentru ca sunt epuizati. Fie ca sufera de insomnie sau ca pur si simplu nu au timp sa doarma.

„Eu si somnul avem o «relatie» speciala, cu nevoile si frustrarile de rigoare", spune Sorina Mihai, managing partner Nicola Porter Novelli, agentie de relatii publice. „Dorm in medie 6 ore pe noapte pentru a fi «vie» si a nu rata momente poate unice. De aceea ma bucur de fiecare minut de somn ca nimeni altcineva, motivatie care ma determina sa-l doresc din ce in ce mai mult".

In anumite perioade agitate („pentru ca stii ca traim intr-o lume si o industrie cu un ritm accelerat"), adopta un „ritual" de somn dezvoltat pe baza „sfaturilor insistente ale parintilor si medicilor: somn obligatoriu intre orele 22.00-02.00, moment in care se spune ca trupul se reface complet... dupa ora 02.00 acesta „vegetand" doar pe taramul lui Morfeu".

„Somnul este esential vietii. Animalele de laborator private de somn au murit. Nici oamenii nu sunt imuni la efectele lipsei de somn. Un sondaj condus de American Cancer Society releva faptul ca oamenii care dorm mai putin de 6 ore pe noapte sau care dorm mai mult de 9 ore au avut o rata a mortii cu 30% mai mare decat cei care dorm in mod obisnuit 7 - 8 ore", spune Odette Dimitriu.

Ce ne facem asadar cu Margaret Thatcher, care spunea ca nu are nevoie de mai mult de 4 ore de somn pe noapte pentru a conduce o tara? O credem pe cuvant pentru ca exista si oameni care ii urmeaza exemplul si care, in ciuda tuturor contraindicatiilor, functioneaza la parametri maximi.

„Eu nu cred ca as reusi sa conduc nici propria companie cu mai putin de 6", spune Oliver Perkins, general manager Brainovate, firma de training. Sigur ca a avut si el parte de cateva nopti pierdute de-a lungul timpului, dar, in general, a invatat ca „sa stai in pat si sa-ti faci griji nu este chiar cel mai productiv mod de a-ti petrece timpul".

Daca managerii nostri nu au ajuns inca la „performanta" de a vindeca lipsa de somn cu pastile, nu acelasi lucru se poate spune si despre americani, pe care lipsa somnului i-a costat anul trecut 50 de miliarde de dolari din motive de scadere a productivitatii si 16 miliarde de dolari costuri pentru asigurarile de sanatate. Singurele care au de castigat de pe urma insomniacilor sunt companiile farmaceutice, care in 2005 au vandut 42 de milioane de retete de somnifere in SUA (cu 60% mai mult decat in 2000). In fiecare an americanii cumpara somnifere in valoare de 2 miliarde de dolari. Iar studiile arata ca suma va creste la 3,8 miliarde in 2010.

 

Vindecarea de insomnie se poate face prin „utilizarea unor tehnici de psihoterapie prin „incercari dificile" puse la punct de parintele terapiei strategice, Milton Erickson. Erickson i-a adresat cateva intrebari unui pacient insomniac si a constatat ca acesta ura lustruirea parchetului. Terapeutul l-a instruit sa-si imbrace hainele de noapte la ora obisnuita si sa isi petreaca noaptea lustruind podelele", spune psihologul Odette Dimitriu. Sarcina administrata era sa lustruiasca podelele 4 nopti la rand. Daca in prima noapte pacientul a pierdut 2 ore de somn in a doua noapte a decis sa-si odihneasca putin ochii inainte de a lustrui podele si a dormit 8 ore. „Erickson a ajuns la concluzia ca pacientul sau ar face orice sa evite aceasta activitate, chiar si sa doarma", explica Dimitriu. Cu unul dintre pacientii sai, Dimitriu a utilizat o metoda mai neobisnuita. „I-am administrat ca sarcina terapeutica sa alerge pe scarile casei in sus si in jos de zece ori. Decat sa treaca prin aceasta neplacere, pacientul meu a invatat sa doarma".