Arts & Design

Sony Vaio X: Portabilitate in fibra de carbon

05 nov 2009 77 afişări
Din aceeaşi categorie
Sony Vaio – Dosarul Portabilului X

Un laptop, dupa parerea mea, trebuie sa aiba doua mari calitati: sa-ti asigure prin performantele lui suportul necesar lucrului zilnic si sa aiba o portabilitate cat mai decenta. Prin portabilitate inteleg un complex de factori de genul: dimensiuni optime pentru utilizarea confortabila combinate cu o greutate cat mai mica, autonomie sporita si modem 3G incorporat. La scurt timp dupa lansarea in Romania, am lucrat pentru cateva zile cu star-ul noii colectii a celor de la Sony, modelul Vaio X VPC-X11S1E/B, care intruneste aproape toti factorii pro portabilitate enumerati.
De cum l-am vazut m-a impresionat grosimea lui de numai 13,9 mm. Dupa care, cand l-am ridicat, nu mi-a venit sa cred cat de usor este. Doar 780 de grame. Design elegant, dar modern, clasic, dar si un pic glossy. Pare delicat, usor deteriorabil, dar cei de la Sony ne asigura ca prin utilizarea fibrei de carbon la constructia carcasei, material folosit si la caroseriile masinilor de Formula 1, este un micut destul de rezistent. Poate ca asa o fi, eu totusi recomand o manevrare a lui cu maxima atentie. Pentru o protectie sporita la transport vine si cu o husa de piele care ii completeaza aspectul elegant, de business. Este mic, subtire, usor, partenerul ideal pentru cei care isi petrec mult timp in afara biroului. Poate asigura o portabilitate mai mult decat decenta, atat prin greutatea si dimensiunile mici, cat si prin autonomia bateriei standard sau prin modemul 3G incorporat. Autonomia este un plus categoric. Chiar si fara modulul de extindere a bateriei, conectat la internet prin intermediul retelei Ethernet, micuta baterie Li-Ion mi-a asigurat peste 3,5 ore de lucru.
Ecranul de 11,1 inchi care se bazeaza pe noua tehnologie LED afiseaza imagini clare, luminoase, in care culorile sunt vii si expresive. Avem la dispozitie si o rezolutie destul de buna, 1366x768 pixeli, pe care paginile de internet sau documentele mai late se vad in intregime.
Este un mic computer destinat in special utilizarii in scopuri de business, pentru vizualizarea si editarea documentelor specifice, accesarea e-mailului si a internetului sau pentru comunicarea prin mesagerie instant. Mai putin v-ar putea fi util in jocuri de ultima generatie sau in rularea fisierelor video full HD. Astfel, nota pe care i-o acorda Windows-ul 7 este de numai 2,5 datorita performatelor scazute ale placii video. Nici procesorul nu ia o nota mai mare, doar 2,6. Memoria RAM de 2GB este suficienta pentru deschiderea simultana a unei cantitati apreciabile de programe.
Nota cea mai mare o are unitatea de stocare SSD de 128 de GB, 6,3 Pentru un laptop, utilizarea unui SSD ofera cateva avantaje clare: 1. O securitate fizica sporita a datelor noastre in cazul unor socuri accidentale, neavand parti mecanice deteriorabile; 2. Ajuta la scaderea greutatii pentru ca este mai usor decat un hdd normal de aceeasi capacitate; 3. Consuma mai putina energie, ducand la cresterea autonomiei; 4. Functioneaza fara zgomot; 5. Are performante de I/O, de scriere si de citire a datelor mult peste ale batranelului HDD.
Si chiar daca este un echipament subtire, avem cateva porturi de conectare la dispozitie: 2 USB-uri si un jack pentru casti, frontal avem cele 2 sloturi - unul pentru carduri SDHC, celalalt pentru cele Pro Duo si nu ne lipsesc portul Ethernet Gigabit si conectorul VGA. Sa nu uitam de Wireless-ul Draft "n" si de conexiunea Bluetooth. Bogdan Petre, www.imidoresc.ro

Il gasim la un pret de 6.399 lei pe sonycenter.ro

Caracteristici tehnice

Procesor: Intel Atom Z540, 1,86Ghz
Memorie RAM: 2GB
Stocare: SSD de 128 GB
Placa video: Intel 500
Ecran: 11,1 inchi
Rezolutie: 1366 x 768 pixeli
Conectica: Ethernet Gigabit, Wireless draft N, Bluetooth 2,0, modem 3G
SO: Windows 7 Professional
Dimensiuni: 278x185x13,9 mmorologerie
Greutate: 780 Grame

Pro

Contra