Arts & Design

Sony Vaio Z - Lux ultraportabil

18 nov 2010 78 afişări de Bogdan Petre
Din aceeaşi categorie
Sony Vaio Z - Lux ultraportabil

În primul rând atrage prin aspect. Este un echipament "Made in Japan", origine definitorie pentru calitatea construcţiei, a finisajelor şi a materialelor utilizate. Simplitatea designului, fineţea şi armonia liniilor îi conferă un aer elegant, stilat, deloc opulent. O eleganţă modernă, completată prin tehnologie, toate suprafeţele utile fiind asortate cu sloturi, conectori sau butoane. Excelenţa japoneză în inginerie îşi spune din plin cuvântul, reuşind să integreze într-o carcasă atât de mică o unitate optică.

Nu numai că arată corespunzător, dar se şi comportă la fel de bine. Funcţionarea la parametri superiori este susţinută atât de configuraţia premium, pe care o întâlnim poate doar la portabilele destinate gamingului sau la workstation-uri, dar şi de sistemul de operare care o manevrează, Windows-ul 7 în acest caz. Acesta îi oferă nota 6.3 pentru capacităţile hardware. Este un laptop care vă poate satisface orice nevoi digitale, pe cele desfăşurate în scopuri profesionale, dar şi capriciile multimedia. Dovadă stau procesorul Intel Core i7 M640 la 2.80 Ghz, cei 6 GB ai memoriei RAM, sistemul grafic cu placă NVIDIA GeForce GT 330M sau unităţile de stocare pe SSD, toate componente din topul ultimelor generaţii,
Editarea în documentele Office, navigarea pe internet, mesageria instant, clienţii de CRM sau SAP, Microsoft Project-ul, sunt operaţii simple, de rutină, pe care le poate susţine fără să depună vreun efort.

Deschideţi-le pe toate în acelaşi timp şi tot va mai rămâne memorie RAM disponibilă. Puteţi să-l puneţi la încercare cu fişiere video la rezoluţii full HD, cu jocuri noi apărute, şi acestea fiind ecuaţii pe care le poate rezolva fără probleme datorită puterii superioare a procesorului şi a plăcii grafice. Remarc totuşi că îi lipseşte portul USB 3.0, tehnologie pe care concurenţa o promovează de ceva timp. Din punctul de vedere al portabilităţii, noul Vaio Z este unul dintre cele mai eficiente. Are cam toate caracteristicile necesare pentru a-l purta cu noi oriunde fără a depune vreun efort sesizabil. Ultraportabilitatea este definită prin greutatea de numai 1,42 kg, grosimea de până în 33 mm dar şi prin unitatea Bluray Burner încorporată, fiind printre puţinele echipamente cu ecran de 13.3 inchi care au aşa ceva. Din păcate, suportul software pe partea de Bluray nu este la acelaşi nivel cu al configuraţiei. Autonomia este decentă, cu bateria din dotare având la dispoziţie aproape 3 ore şi jumătate de lucru, în modul Stamina activat şi cu wireless-ul pornit. Portabilitate este extinsă şi prin prezenţa unui modul 3G, element care oferă libertatea de mişcare absolută, visul oricărui om de afaceri care lucrează şi în afara biroului.

Să nu uităm şi de alte componente esenţiale care pot asigura o experienţă de calitate în relaţia om-computer: ecranul, tastatura şi touchpad-ul. Aşa cum ne-au obişnuit cei de la Sony, ecranul ne bucură cu imagini şi caractere text clare, culori vibrante, unghiuri largi de vizualizare şi cu o rezoluţie full HD, 1920x1080 pixeli. Este singurul ecran cu diagonală de 13.3 inchi care afişează o astfel de rezoluţie, într-adevăr, comodă doar celor care nu au probleme de vedere. Pe tastatura de tip chiclet este o reală plăcere să lucrezi. Mecanismul silenţios al tastelor, distanţa bine proporţionată dintre ele sunt elemente atent studiate de inginerii Sony, pentru a ne oferi tot confortul necesar lucrului prelungit. Şi poate fi luminată automat, dovedindu-şi în acest fel utilitatea în momentele în care ambientul devine prea întunecos. Touchpad-ul răspunde excelent la comenzile tactile, iar cele două mici butoane poziţionate pe muchia laptopului pot fi prieteni de nădejde.
Are şi un preţ pe măsură, 15.000 lei pe www.sonycenter.ro.

www.imidoresc.ro

Caracteristici tehnice

Ecran: 13.3 inchi cu o rezoluţie 1920x1080 Pixeli
Procesor: Intel Core i7 M640 la 2.80 Ghz
Memorie RAM: 6 GB
Stocare: Quad SSD, 4x64 GB
Sistem Grafic: Hibrid cu NVIDIA(r) GeForce(r) GT 330M si Intel(r) HD Graphics
Conectică: Modul 3G, Wi-Fi N, Ethernet
Unitate optică: Bluray Burner
SO: Windows 7
Greutate: 1.42 Kg
Dimensiuni: 210x314x23.8 - 32.7 mm

Concluzii

Pro
- Construcţia desăvârşită
- Configuraţie de top
- Portabilitate premium
- Modulul 3G încorporat

Contra
- Preţul
- Nu are USB 3.0