Arts & Design

Studio Hybrid, aproape un HTPC

19 mar 2009 172 afişări
Din aceeaşi categorie
Studio Hybrid, aproape un HTPC
Majoritatea desktop-urilor DELL de pana acum aveau o forma si o infatisare cu precadere serioase, orientate spre business, im­bra­cate in culori gri/negre, un pic plictisitoare as putea spune. A inceput sa bata vantul schimbarii si la ei, Studio-ul Hybrid fiind un mic desktop foarte atragator, unul caruia ii sta mai bine intr-un camin decat intr-un birou. Are un design inovator, flexibil care ne lasa sa ii customizam atat infatisarea prin alegerea unor carcase colorate diferit, cat si asezarea, pe orizontala sau pe verticala.
Este unul dintre cele mai atraga­toa­re mici desktopuri pe care le-am vazut pana acum. Forma curbata, carcasa lucioasa cu linii si detalii fine, cu logouri-le luminoase atunci cand este in functionare exprima dar si nou, modern. Se doreste a fi un HTPC (Home Theater PC) datorita si formei sale foarte placute care se preteaza foarte bine in orice sufragerie, dar si capabilitatilor hardware sau de conectica. Are un surprinzator numar de porturi de expansiune: pe panoul frontal are cititorul de carduri, conectorul audio pentru casti plus doua porturi USB, iar in spate alte trei porturi USB plus un Audio In, Audio Out, port S/PDIF out, DVI in loc de VGA si HDMI out. Intr-o camera va aduce acel plus de noutate care este atat de cautat in zilele noastre mai ales la familiile tinere. Nu este o carcasa oarecare asezata langa un televizor, intregeste si nuanteaza elementele stilistice ale unui living.
Si daca nu era de-ajuns forma, mai putem alege si dintr-o varietate de nuante colorate la echiparea lui: smarald, quartz, rubin, topaz sau una dintre cele premium, bambus sau piele, pe care putem sa le asor­tam aproape oriunde in functie de mobila si designul interior existente.
Este un desktop ultracompact construit din componente in special de laptop si de aici pretul mai mare pe care il platim, in speta acela al unui portabil. De altfel, chiar si alimentatorul este unul asemanator, chiar mai mic si mai fin decat la un Dell Inspiron, iar unitatea optica este cu incarcare prin slot.
Conectandu-l prin portul HDMI la un LCD si prin cel S/P DIF la un amplificator ne asiguram un sunet si o imagine de calitate pentru vizionarea filmelor sau pentru auditiile muzicale. Hard Disk-ul de 250 de GB este destul de mare pentru pastrarea colectiilor de muzica si chiar ale unora, mai mici, de filme iar daca, totusi, nu mai avem spatiu, putem intotdeauna sa mai conectam prin USB un altul extern de pe care sa rulam orice continut, fie el audio sau video.
Componentele de laptop care au contribuit din plin la reducerea dimensiunilor nu au aceeasi putere de procesare ca a unui desktop normal. Miniaturizarea are dezavantajele ei dar, totusi, performantele sunt respectabile si indeajuns pentru a decoda fara probleme imagini video full HD in 1080p si chiar pentru a putea rula diverse jocuri. Sa nu uitam si de placa Ethernet Gigabit prin care ne putem transfera rapid orice tip de fisier din retea sau de posibilitatea de conectare wireless de tip N care ne poate asigura transferuri teoretice de aproape 300 mbps.
Am avut doua dezamagiri. Prima este legata de inexistenta unei placi video separate, mai puternice, pentru a putea rula jocuri de ultima generatie. Din aceasta cauza i se trage si nota de 3.5 pe care i-a acordat-o Vista. Am instalat Need for Speed Undercover care a rulat foarte bine, dar in rezolutii medii. La rezolutia maxima, HD, 1920x1080, jocul se bloca. Altfel, rezolutia optima a fost indeajuns pentru vizualizarea paginilor de internet sau documentelor office direct din confortul canapelei cu ajutorul unei tastaturi si al unui mouse, ambele wireless si din dotarea proprie. Si a doua dezamagire, mai mica si mai usor reparabila: pachetul are tastatura si mouse cu fire. Cam ciudata alegerea celor de la Dell pentru ca m-as fi asteptat la opusul acestora.
Am mai remarcat silentiozitatea cu care functioneaza, un atu important. Un desktop normal ne-ar fi deranjat cu omniprezentul zgomot de ventilator care creeaza un fundal deranjant pentru urechile mai fine. Si sa nu mai uitam ceva destul de practic: avand componente de laptop ne asigura un consum de energie cu aproape 70% mai redus decat la un desktop normal. Echipamentul a functionat ireprosabil din punct de vedere software, am instalat pe el tot ceea ce am avut nevoie, chiar si suita Office 2007 pe langa toate celelalte programe pentru divertisment. Tin sa remarc bara Dell Dock, o unealta cu functionalitate copiata de la Mac-uri, cu diverse iconite cu ajutorul carora putem lansa aplicatiile utilizate cel mai frecvent.
De ce aproape un HTPC? Pentru ca se preteaza foarte bine pentru aceasta utilitate, dar ii lipsesc din pachet telecomanda, tastatura si mouse-ul wireless. Bineinteles ca le putem achizitiona separat, dar parca era mult mai "cool" sa vina toate impreuna, eventual cu un design pe masura micii carcase. Optional i se poate adauga o unitate optica Bluray sau un tuner TV.
Nu este un desktop standard si nu il putem compara cu vreunul. Are infatisarea potrivita, dar si gadgeturile necesare si, astfel, imbina intr-un mod mai mult decat util designul atraga­tor cu performantele necesare pentru munca, relaxare sau distractie.
Il gasim la www.pcgarage.ro la un pret de 2514 RON
 
Procesor: Intel Core2Duo 2.1 Ghz;
Memorie RAM: 2 GB;
Hard disk: 250 GB;
Placa Video: incorporata, Intel 965;
Placa Audio: Realtek High Definition Audio;
Placa de retea: Realtek Gigabit;
Wireless: 802.11 b/g/n;
Bluetooth: 2.0;
Unitatea Optica: DVD-RW;
5 porturi USB, DVI out, HDMI out
 
Pro
- design si functionare excelente
- putere de procesare respectabila
- port HDMI out
- poate decoda continut HD
 
Contra
- nu are placa video separata
- pretul un pic cam mare


www.imidoresc.ro