Style

Cum a început cea mai palpitantă "relaţie" din sport: În acel an, s-a decis ca un singur brand să se ocupe de cronometrarea probelor. La Rio am cărat 450 de tone de echipamente

02 nov 2016 913 afişări de Roxana Petrescu
Din aceeaşi categorie

Jocurile Olimpice de la Rio s-au încheiat şi dincolo de tot „carnavalul“ controverselor care s-a încins în jurul acestui eveniment, la final Rio este mai ales despre limitele umane doborâte. Atunci când diferenţa dintre stabilirea unui nou record olimpic şi doar o cursă bună se calculează în particule de secundă, măsurarea timpului devine chirurgie, iar de 84 de ani OMEGA nu dă greş în „sala de operaţii.“ Cum a început însă cea mai palpitantă poveste despre depăşirea limitelor şi măsurarea lor? 

„Înainte de 1932, cei care cronometrau cursele de la Jocurile Olimpice veneau cu propriile lor instrumente. În acel an, s-a decis însă ca un singur brand să se ocupe de măsurarea tuturor evenimentelor şi să se asigure că măsurarea acestora se face în toate cazurile la cele mai înalte standarde. La acel moment, OMEGA a fost brandul ales pentru acest job. Deja câştigasem multiple premii pentru cronografele noastre de mare precizie, acesta fiind motivul pentru care am fost aleşi pentru acest rol prestigios, dar provocator totodată. Din 1932, din anul când am început să măsurăm în mod oficial Jocurile Olimpice, parteneriatul nostru a crescut. Am fost acolo la dezvoltarea multor tehnologii şi suntem azi o parte vitală din acest eveniment sportiv“, spun reprezentanţii OMEGA pentru După Afaceri Premium.

Fără cronometrare, nu ar exista competiţie, iar de 84 de ani OMEGA este martorul spargerii recordurilor la cea mai importantă dintre ele, Jocurile Olimpice.

„Este greu de spus câte recorduri mondiale şi olimpice am măsurat în această istorie de 84 de ani, dar ca să vă dăm un exemplu, OMEGA a înregistrat 17 recorduri mondiale în 1932 şi 28 de recorduri în 2016. Vedem de fiecare dată cum atleţii devin mai rapizi şi mai puternici.“

La fel ca în cazul unui atlet de performanţă, nici la OMEGA „antrenamentele“ nu se opresc niciodată, mai ales când este vorba de participarea la un eveniment de anvergura Jocurilor Olimpice.

„Nu ne oprim niciodată. Suntem ocupaţi chiar şi între o ediţie a Jocurilor Olimpice şi alta, testăm noi tehnologii la alte evenimente sportive şi ne rafinăm echipamentele zilnic. Am avut de cărat 450 de tone de echipamente de măsurare la Rio, toate fiind trimise în mai multe etape. Am făcut primul transport în iulie, 2015, iar ultimul a ajuns în iulie 2016. Deci îţi ia un an doar ca să ajungi acolo şi să montezi totul. Totoodată, am avut 480 de timekeeperi care au fost asistaţi de 850 de voluntari“, mai spun reprezentanţii OMEGA.

Nicio soluţie nu seamănă cu cea de la o ediţie precedentă, iar unele progrese sunt cu adevărat uluitoare.

„Aproape fiecare instrument este mai bun decât celălalt. Suntem foarte familiari cu tehnologia noastră aşa că nu putem spune că ne confruntăm cu lucruri foarte complicate. Una dintre piesele care este cu adevărat foarte tehnică este noul sistem de detectare a starturilor false de cursă. Este un sistem care este integrat în blocurile de start din atletism şi care poate măsura presiunea exercitată de respectivul atlet de 4.000 de ori pe secundă. Dacă atletul începe mai devreme chiar şi cu o fracţiune de secundă, acest dispozitiv trimite informaţia către un calculator care le permite celor însărcinaţi cu măsurarea timpului să detecteze acest start fals prin intermediul unui grafic în care forţele apar sub formă de curbe. Sună complicat, dar de fapt este un sistem foarte isteţ.“

Sunt unele transformări în ceea ce priveşte măsurarea timpului pe care majoritatea nici nu le mai percep, dar care au fost reale revoluţii la timpul lor.

„Cronometrarea electronică a început în 1948 şi poate acesta a fost cel mai important moment din tradiţia noastră de 84 de ani. Acest pas a inclus echipamente cum ar fi camerele de luat vederi de la finalul cursei sau celule fotoelectrice, adică laserele care au înlocuit banda de finish. La acel moment, maşinile au început să fie mai performante decât ochiul uman. Din atunci, OMEGA a contribuit la saltul uriaş prin care a trecut măsurarea timpului.“

În această cursă pentru monitorizarea fiecărei fracţiuni de secundă, OMEGA are alături de echipa sa de specialişti, încă o echipă. Una de supraoameni, de atleţi care redefinesc constant noţiunea de limită.

„Dezvoltarea fiecărei noi tehnologii este adesea făcută alături de atleţi şi de organizaţii sportive, iar aceste tehnologii sunt dezvoltate în linie cu necesităţile lor. Odată ce căpătăm încredere într-o tehnologie, căutăm aprobarea oamenilor care se ocupă de fiecare sport. Este un proces care poate dura mult. Dar înainte de fiecare ediţie a Jocurilor Olimpice, noul echipament este testat la alte evenimente astfel încât să fie gata pentru cea mai mare „scenă“ dintre toate.“

OMEGA dă un exemplu de asfel de tehnologie care a fost dezvoltată pentru cursele de înot spate.

„Aşa cum am menţionat, OMEGA lucrează cu atleţii pentru dezvoltarea noilor tehnologii, mai ales când echipamentul intervine direct în performanţa lor. Un exemplu ar fi noul dispozitiv pentru cursa de înot spate care îmbunătăţeşte împingerea de start şi traiectoria sportivilor atunci când intră în apă. Acest dispozitiv a fost dezvoltat de OMEGA în colaborare cu propriul său ambasador de brand, Natalie Coughlin, medaliată de 12 ori la Jocurile Olimpice, alături de Aaron Peirsol, specialist în acest stil de înot, care are în palmares şapte medalii olimpice.“

Dincolo de spargerea barierelor fizice, Jocurile Olimpice mai sunt şi despre reveniri spectaculoase şi mai ales despre depăşirirea limitelor psihice.

După Jocurile Olimpice de la Londra din 2012, înotătorul Michael Phelps, deja cel mai decorat sportiv de la Jocurile Olimpice din toate timpurile, ajunsese la un total de 22 de medalii, din care 18 de aur. După Londra urma retragerea. Phelps a revenit însă asupra deciziei, anunţând că a început din nou antrenamentele.

„Ambasadorul nostru de brand Michael Phelps este cel care ne uimeşte de fiecare dată“, spun reprezentanţii OMEGA atunci când sunt întrebaţi care este cel mai important record pe care l-au documentat vreodată. „Şi nu doar pentru toate recordurile sale, cât mai ales pentru că a continuat să-şi împingă limitele şi să participe la patru ediţii ale Jocurilor Olimpice incredibile. Cele 28 de medalii, din care 23 sunt de aur, sunt una dintre cele mai uimitoare poveşti din istoria Jocurilor Olimpice“, concluzionează reprezentanţii OMEGA.

Dar altele vor fi scrise. Rio a trecut. Urmează Tokyo.  Numărătoarea inversă a început.