Style

Şi trezorierii pot avea nevoie de consultaţii financiare

04 iul 2003 152 afişări de Ionela Nuta
Din aceeaşi categorie

Daca ar fi doctor, filolog sau cine stie poate softist mai ca l-ai intelege si chiar l-ai compatimi. Dar sa auzi ca este trezorier la una dintre cele mai mari banci, ca se invarte printre bani de multi ani, te intrebi probabil 'oare de ce?' La doar 27 de ani Cristian Sporis a ajuns, cu mult noroc dupa cum recunoaste, sa aiba 'pe mana' banii din Romania ai uneia dintre cele mai mari banci austriece Raiffeisen Bank.. Nu administreaza decat un portofoliu care se invarte in jur de 200 de milioane de euro...

"De ce nu am reusit intotdeauna sa-mi administrez asa cum mi-as fi dorit propri bani? Este simplu. Moralitatea, onestitatea sau evitarea conflictelor de interese au fost si sunt cred printre regulile de capatai pentru orice dealer care se respecta in primul rand pe el. Ajungi sa primeze banii bancii si ai clientilor. Au fost situatii in care mi-am dat seama ca am sfatuit pe unul sau pe altul sa faca o investitie, sa-si plaseze banii undeva, ma sunau imi multumeau, era totul in regula. Pentru mine insa, din pozita in care eram, nu faceam asta"' incerca sa gaseasca o explicatie Cristian Sporis, trezorierul Raiffeisen Bank Romania.

Ca vorbim totusi de bani depozitele bancare si actiunile, ca si niste terenuri in provincie, au reusit sa-l tenteze si astfel cea mai mare parte a 'economiilor de-o viata' au luat drumul lor. Cum a ajuns insa sa conduca unul dintre cele mai importante departamente dintr-o banca - trezoreria - la doar 27 de ani?

'Daca as spune ca am avut noroc cred ca as spune totul. Nu stiu. Cred ca tot ce s-a intamplat a fost sa fie. Emotii au fost ...Si simplul fapt ca cei care au mai fost chemati la interviuri pentru acesta functie, intr-un moment sau altul, au refuzat, cred ca face parte tot din scenariul dupa care merge soarta mea. Undeva in sufletul meu am sperat la acest scaun inca de cand am acceptat sa vin la Raiffeisen pe o pozitie mult mai mica decat aveam la locul meu de munca anterior".

Primul contact cu un dealing il ia de fapt in Grecia, pe la 21 de ani, la Banca Nationala a Greciei (BNG), unde este trimis la un training de doua saptamani dupa ce trece de testele date de banca elena pentru a-si forma echipa in Romania. "Am intrat in dealing-ul din Atena si am ramas blocat. Nu mai vazusem niciodata asa ceva. Exact ca in filme mi-am zis: asta vreau sa fac. Desi nu intelegeam mare lucru nu conta. Cand m-am intors cred ca i-am innebunit pe cei de la Bucuresti.Vreau dealing, dealing si iar dealing."

Dupa ce lucreaza insa o perioada de cateva luni la 'ghiseu' la BNG Romania, unde facea totul de la deschidere de depozite la ordine de plata, plimba hartii si alte activitati legate in cea mai mare parte de lucru cu clientii, reuseste sa ajunga in dealing. Era pe la inceputul lui 1998.

Nu se prea omora cu lucrul pentru ca expunerea bancii pe piata romaneasca era destul de redusa, piata valutara functiona asa cum functiona. Aceasta situatie continua si n anii care urmeaza. Dupa preluarea de catre BNG a afacerii din Romania a bancii americane Chase Manhattan pentru o perioada se intra chiar intr-o perioada de dolce vita.

Seinfeld, un serial la mare cautare

'Erau o stare generala de expectativa. Se perfecta fuziunea, nimeni nu parea sa se grabeasca. A fost o combinatie ciudata. In dealing normal ca au venit si cei de la Chase,si trebuie sa recunosc ca atunci am inceput sa invat cu adevarat meserie (n.r.-mentor i-a fost dupa cum recunoaste sus si tare, un alt Cristian, Ditescu de aceasta data, acum senior dealer la ABN Amro atunci dealer la Chase Manhattan). Dar era si o stare de euforie. Desi nu ar trebui sa auda sefii nostri de atunci, pentru ca probabil ar ajunge la concluzia ca ne plateau degeaba, foarte rar pierdeam un serial din Seinfeld"

Stau si ma uit la ecranul ala minute in sir si ma rog sa se schimbe ceva

Acum lucrurile nu mai stau asa. 'Zile intregi nu ies din birou. Nu ma ridic de pe scaun. La ora 8 in fiecare dimineata sunt la birou si de cele mai multe ori plec dupa 18. Am principii foarte stricte. Vreau sa controlez totul, sa vad ce se intampla. Prefer sa facem totul in echipa, bine de la inceput, decat sa reparam apoi. Si asa meseria de dealer iti mananca destui nervi si iti scoate multi peri albi".

Nu are numai zile bune. "Cand piata merge in sens invers cu pozitia pe care avem noi nu am chef de nimic. Stau si ma uit la ecranul ala minute in sir si ma rog sa se schimbe ceva. Dar imi pierd foarte rar firea. Cred ca si autosugestia conteaza. Totdeauna incer sa ma autosugestionez ca recuperez maine. Altfel ar fi prapad daca nu ar tine asta".

Cum se incheie o zi proasta? ' In general nu am puterea sa ma exteriorizez. Nu vorbesc cu nimeni aproape. imi este necaz. Ajung acasa imi pun un whisky cu Red Bull, imi iau o punga de floricele si ma asez la televizor. De multe ori nu vad si nu inteleg nimic".

O zi buna? Vorbeste mult. De fapt daca vrei sa afli cum a fost o anumita zi pentru Raiffeisen pe piata interbancara suna-l. Sunt patita as putea spune. Daca a facut bani vorbeste mult, extrem de mult, de multe ori despre nimic, chiar nu-l mai ascult la un moment dat.

O "misiune" dureaza si cateva ore

"Nu sunt un tip gomos. Imi place sa fac aproape orice daca sunt cu prietenii mei. Nu conteaza ca sunt intr-un loc mai putin frumos sau in concediu in Grecia de exemplu. Daca sunt impacat cu mine este in regula. Nu sunt adeptul cheltuielilor facute aiurea, doar de dragul de a le face. Nu merg la restaurante sofisticate, nu arunc banii pe haine, masini. Cred ca pentru fiecare exista un timp".

Hobby-uri? Din cand in cand intra 'an misiune'. Nu va ganditi ca are de-a face cu armata. 'Sunt dependent intr-o oarecare masura de jocurile pe calculator. Mi se intampla sa incep un joc, de logica totdeauna, sa intru in misiune cum imi place sa spun, si sa uit de mine. Stau ore intregi in fata calculatorului. Nu mananc, nu ma misc, nu raspund la telefon. Ar insemna sa pierd, sa parasesc competitia. Or, niciodata nu mi-a placut asta".

Ce crede

Cea mai grea meserie? Agent de asigurari...Cred ca este foarte greu sa vinzi ceva ce pare o iluzie la un moment dat;

Banca visata candva? ABN Amro Bank

Prietenie la serviciu? Niciodata. Cred ca prieteniile la serviciu se bazeaza de cele mai multe ori pe interese.

Cea mai mare satisfactie? Cand mi-am cumparat prima masina...o Dacia 1310

Norocul? Sa fii unde trebuie la momentul potrivit. Raman la ideea ca lumea se imparte in oameni norocosi si oameni mai putin norocosi

Prieteni sau job? Nu sunt adeptul conflictelor de interese.. Normal ca mai bine imi refuz acel prieten, care daca mi-e prieten nu se supara, decat sa amestec afacerile cu viata personala

Cum ai dormi daca ai avea in administrare un portofoliu de un miliard de euro? Nu stiu exact cum as dormi, dar in mod cert as dormi mult mai putin decat acum

Ce investitie ai recomada pe termen mediu? Terenuri arabile. Intrarea in Uniunea Europeana va face din acest sector neexploatat in Romania unul de viitor

Peste 10 ani? Undeva tot in banking, normal pe o pozitie mai mare... Drumul meu intr-acolo merge

Mail-ul? Un rau necesar. Urasc sa scriu in general si mail-uri mai ales. Cea mai grea parte din zi este dimineata cand trebuie sa raspund la mesaje

Sporturi? Extreme nu, niciodata. Pentru simplu motiv ca mi-e frica. Joc fotbal insa in fiecare marti.

oana.nuta@zf.ro