Style

Un nou vant din pupa

03 iun 2010 119 afişări
Din aceeaşi categorie
Un nou vant din pupa

Bordul navei bipaie si se inverzeste, semn ca trebuie sa viram dreapta, e ultima noastra sansa de scapare...pana la urmatorul curs in fata simulatorului. Recent, in Bucuresti, s-a lansat primul Colegiu Nautic Roman care e dotat printre altele cu un simulator Transas Marine ce a costat cateva sute de mii de euro si care reda conditii reale de navigatie. Simulatorul va fi folosit pe rand de echipe formate din 6 studenti, incepand din toamna cand CNR isi va deschide oficial portile pentru cursanti - tinerii care au absolvit liceul, dar si cei mai in varsta carora criza le-a impus o schimbare de cariera.

Colegiul Nautic Roman este un proiect privat initiat de omul de afaceri Mihai Marcu, proprietarul MedLife si Nautic Life, care spre deosebire de scolile de stat dureaza doar 2 ani avand ca finalitate brevetul international de ofiter maritim. Colegiul a fost dezvoltat pe infrastructura showroomului Nautic Life din Mogosoaia si s-a lansat cu o investitie de aproximativ 1 milion de euro, mare parte din bani fiind alocati pentru spatiile de invatamant care vor primi in toamna aproximativ 250 de studenti. "Intr-un an si jumatate investitia initiala se va ridica probabil la 7-8 milioane pentru ca dorim sa construim camine si facilitati pentru un numar tot mai mare de studenti", spune Mihai Marcu. "Este un proiect care se poate dezvolta pentru 20 de ani de aici incolo", adauga Stelian Cojocaru, presedinte si director general al Colegiului Nautic.

La urma urmei, domeniul maritim are in momentul de fata un deficit mare de forta de munca si e pregatit sa primeasca "la bord" aproximativ 30.000- 40.000 de oameni, conform specialistilor in domeniu. In plus "este demn de retinut ca la primul voiaj un ofiter maritim castiga intre 1.500 si 2.000 de euro", spune Cojocaru, care este si inspector al Autoritatii Navale Romane.

Astfel, criza financiara este "cel mai bun moment pentru deschiderea unei astfel de scoli in Romania pentru ca acum oamenii au nevoie de orientare sau reorientare in cariera. Si decat sa plece din tara pentru joburi necalificate, mai bine invata aici ceva nou", spune Marcu.

Taxele pentru scolarizare ajung la 3.000 de euro pentru cei doi ani de studiu (600 de euro/ 5 semestre), acelasi pret platit pentru 4 ani de studiu la instiutii de stat. Iar banii vor putea fi platiti in rate, prin credit rambursabil in 6 ani si cu o perioada de gratie de 2 ani.

Cei care au rau de mare sa nu se teama, "in 2-3 zile se vor obisnui cu valurile", spun lupii de mare cu experienta, mai ales la bordul unei nave care cantareste 100.000 de tone.