Style

Vă sperie imaginile de pe pachetele de ţigări din România? Nu aţi văzut fotografiile care se vor afla pe pachetele din SUA - GALERIE FOTO

24 mar 2012 6945 afişări de Paul Comsa
Din aceeaşi categorie

Cercetătorii nu au reuşit să determine în ce măsură avertismentele vizuale de pe ambalajele de ţigări sprijină în mod eficient campania antifumat. Tot mai multe guverne apelează însă la această măsură, deşi stârneşte numeroase controverse, cea mai recentă în SUA.

Luna trecută, un judecător a respins iniţiativa guvernului de a obliga firmele de tutun să afişeze mesaje vizuale pe pachetele de ţigarete care să însoţească mesajele de avertizare, motivând că guvernul poate descuraja consumul de ţigări şi prin alte modalităţi, precum reclamele antifumat sau creşterea accizelor la tutun.

Reprezentanţii Federal Drug Administration (FDA) au contestat decizia în faţa instanţei superioare în grad. Instanţa de apel a hotărât că este constituţională legea care impune producătorilor de tutun să afişeze avertismente sub formă de imagini color pe 50% din suprafaţa pachetelor de ţigări şi pe 20% din reclamele tipărite.

Prin urmare, SUA va intra în "clubul" statelor care au introdus avertismentele vizuale pe pachetele de ţigări, din care face parte şi România.

În România, un fumător curent cheltuie lunar 273 de lei pe ţigări, cea mai comună sursă de procurare a ţigaretelor fiind magazinele, potrivit Studiului Global privind Tutunul la Adulţi (GATS).

Aproape toţi adulţii (96,3%) cred că fumatul cauzează boli grave, 98,3% cred că fumatul cauzează cancer pulmonar, 94,6% alte cancere, 89,2% accidente vasculare cerebrale şi 90,0% atac de cord. O proporţie mai redusă a adulţilor a fost conştientă de faptul că fumatul poate cauza osteoporoză (53,4%), naşteri premature (74,7%) sau disfuncţii erectile (66,5%).

Totodată, 95,2% dintre fumători au observat avertismente pictoriale de sănătate pe pachetele de ţigări şi mai mult de o pătrime (27,5%) s-au gândit să renunţe la fumat din cauza acestora. Mai mult femei (33,2%) decât bărbaţi (24,7%) s-au gândit să se lase de fumat ca urmare a avertismentelor pictoriale de sănătate.

Prevalenţa persoanelor care fumează curent a fost în 2011, în România, de 26,7 la sută, adică 4,85 milioane de oameni, dintre care cei mai mulţi sunt bărbaţi 37,4 la sută, iar la femei 16,7 la sută, potrivit unui studiu global privind tutunul la adulţi (GATS).