Style

Visa să cultive flori, dar de 10 ani trimite vinuri făcute la Dealul Mare din Japonia până în Brazilia. "Munca de oenolog presupune multă muncă fizică, lucru în vie în orice condiţii şi nu multe femei optează pentru asta"

05 mar 2015 2413 afişări de Roxana Petrescu
Din aceeaşi categorie
Aurelia Vişinescu este unul dintre puţinii oenologi femei din România. De zece ani are propria ei afacere, Domeniile Săhăteni, sticlele produse la Dealul Mare răsfăţând papile gustative universale, din Japonia până în Brazilia. Dar pasiunea pentru vin durează de mai mult timp, aşa că acum când vorbeşte despre licoarea zeilor ai impresia că-ţi descrie un om care uneori este acid, alteori dulce, pe alocuri agitat, cu personalitate puternică sau domoală.  Şi până la urmă chiar aşa este. Vinul este ca omul, mereu neliniştit, mereu în transformare, bun sau rău, niciodată la fel.

„Am urmat Facultatea de Horticultură şi visam să cultiv flori. Cu siguranţă ar fi fost o meserie frumoasă, dar odată ce am aflat mai multe lucruri despre oenologie, m-a fascinat şi am transformat entuziasmul pentru cunoaşterea vinului într-o pasiune pe care mi-o cultiv în continuare. Astfel, am ajuns să lucrez în acest domeniu de mai bine de 20 de ani şi o fac din pasiune“, spune Aurelia Vişinescu.

După facultate, a urmat un job în acest domeniu, dar la un moment dat nu a mai fost de ajuns. Ca în orice poveste de dragoste reuşită, părţile cereau mai mult, un angajament pentru totdeauna.

Aşa că în 2003, Aurelia Vişinescu ia decizia de a-şi înfiinţa propria afacere. A face vin nu este la fel cu a face un produs de serie, unul dintre cele mai importante lucruri în această afacere fiind pământul, calitatea sa, baza bogată din care viitoarele bobiţe de struguri să-şi tragă sevele preţioase.

A ales Dealul Mare ca zonă pentru afacere sa, o regiune cuprinsă între Ploieşti şi Buzău, vânată de toţi producători de vin datorită caracteristicilor sale deosebite. Po­tenţialul calitativ al acestei regiuni vine din faptul că solul are un substrat calcaros. Mineralele îmbogăţesc vinurile albe, iar aici strugurii se coc mai repede, ceea ce este bine pentru vinurile roşii.

„Mi-am dorit să am propria mea cramă şi în 2003 am pus bazele cramei împreună cu asociatul şi vărul meu prin alianţă, Steve Cacenco. Am accesat fonduri europene pentru start-up şi am continuat investiţiile, care în timp au depăşit 5 milioane de euro. Nu a fost deloc uşor, îmi amintesc că prima recoltă la Domeniile Săhăteni am procesat-o cu familia deoarece fiind la inceput, nu aveam încă o echipă. Achiziţiile de viţă-de-vie le-am făcut hectar cu hectar, de la proprietari privaţi din zonă, astfel încât să avem viile în jurul cramei, cât mai compacte.“

Acum, Domeniile Săhăteni este o afacere care produce aproximativ 500.000 de sticle anual din 76 de hectare de viţă-de-vie. Soiurile cultivate sunt autohtone, Fetească Albă, Tămâioasă Românească, Fetească Neagră, şi internaţionale, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Gris, Merlot, Syrah, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon.

 

Ce înseamnă vinul pentru dumneavoastră?

Vinul este parte din viaţa mea. Este pasiune, plăcere, bucurie, provocare şi acum este şi business. Vinul este cea mai veche băutură făcută de om, vinul este făcut să bucure sufletele oamenilor, să îi aducă împreună şi să îmbogăţească masa.

 

De ce sunt atât de puţine doamne oenologi? Ce trăsături trebuie să ai pentru a deveni un bun oenolog?

Sunt o mulţime de femei oenolog în lume, chiar şi în România. Se spune că acest domeniu este dominat de bărbaţi şi în mare parte aşa este. Munca de oenolog presupune şi destul de multă muncă fizică, lucru în vie în orice condiţii naturale şi nu multe femei optează pentru un astfel de mediu de lucru. În plus, se discută despre diferenţele între bărbaţi şi femei prin prisma faptului că femeile sunt şi mame şi au responsabilităţi familiale de neînlocuit de cele mai multe ori. Pentru a fi un bun oenolog, este nevoie de atenţie la detalii, un nas bun şi multă curiozitate. Desigur, cunoştinţe solide în domeniu şi deschidere către studiu continuu pentru că este un domeniu dinamic, în continuă evoluţie.

 

Care este cel mai bun pahar de vin pe care l-aţi încercat vreodată?

Prin natura meseriei mele, am încercat multe  vinuri. Sunt multe vinuri memorabile, depinde însă de contextul în care l-am băut, de starea pe care am avut-o sau mi-a creat-o. La fel ca oamenii, vinurile sunt diferite şi sunt potrivite unor anumite ocazii, aşă că îmi este greu să-l definesc pe cel mai bun… Un vin de care îmi aduc aminte cu plăcere mereu este Sassicaia Bolgheri.

 

Care sunt pasiunile dumneavoastră?

Pe lângă vin, îmi place să citesc şi să merg în vacanţă, atunci când timpul îmi permite. Deşi sunt născută iarna, sau poate tocmai de aceea, iubesc foarte mult marea, oceanul, soarele, verdeaţa şi liniştea. Din păcate însă, nu ajung decât foarte rar în vacanţe prelungite în care să mă pot bucura de toate aceste lucruri. Îmi place muzica romantică, jazz-ul, muzica clasică. Prefer filmele romantice, dar m-am obişnuit să vizionez şi filme de acţiune, SF sau animaţii.

 

Care este cea mai bună carte pe care aţi citit-o?

Making good wines, cartea cu care am pornit pe acest drum.

 

Un cadou pe care aş vrea să-l primesc: Flori.

 

Dacă nu ar fi fost vinul, ce i-ar fi luat locul?

Avocatura sau poate domeniul financiar…