Gadget

Sub apa... in cinema

26 nov 2009 97 afişări
Din aceeaşi categorie

Pentru amatorii de filme si aventuri tridimensionale si supradimensionate, Cinema City, cel mai mare operator de cinematografe multiplex din Europa Centrala si de Est, a inaugurat saptamana trecuta in AFI Palace Cotroceni primul megaplex din Romania si, in cadrul acestuia, prima sala Imax. Cei care nu au avut inca parte de experienta Imax in cinematografele din strainatate trebuie sa afle ca proiectiile Imax, spre deosebire de cele 3D clasice, aduc personajele din film mult mai aproape. Atat de aproape incat un neinitiat ar fi tentat sa hraneasca cu floricele dinozaurii din T-Rex sau sa tanjeasca dupa o gura de aer proaspat cand se plimba relaxat pe fundul marii, printre pestii tridimensionali.

In cateva cuvinte, ecranul Imax e cel mai mare din industrie, vazut din sala ai aceeasi impresie de imensitate curgatoare pe care ai avea-o in fata unei cascade... din care mai sar rechini si guvizi cand se proiecteaza documentare subacvatice. Altfel spus, ecranul este inalt cat 7 elefanti asezati unul deasupra altuia (26 metri) si are latimea aproximativ egala cu jumatatea unui teren de fotbal (37 de metri). Ecranul Imax este conceput astfel incat, oriunde te-ai afla in sala, sa ai parte de aceeasi experienta vizuala si auditiva (sunetul digital surround ajunge in sala pe canale multiple prin sisteme Dolby). O alta diferenta dintre formatul de film Imax si pelicula normala este ca primul e de 10 ori mai mare decat filmul de 10 mm. Iar ca sa transformi un film 2D in proiectie Imax nu este nevoie "decat" de aproximativ 6 milioane de dolari.

Cu toate acestea, marile studiouri de film precum Disney sau Fox au folosit tehnologia DMR pentru a converti hituri ca Matrix, Spiderman, Black Knight sau Avatar pentru proiectie pe cel mai inalt ecran. Pe "cascada" Imax din Bucuresti se proiecteaza printre altele si documentare ca Into the deep sau T-Rex care sunt promovate si ca o noua modalitate de vizualizare a continutului educational. Fie ca e vorba de viata subacvatica, calatoriile in spatiu sau informatii despre habitatul dinozaurilor, Cinema City ofera pentru grupuri scolare preturi reduse pentru bilete la proiectiile Imax - in cadrul unui proiect educational amplu promovat si in Polonia, Cehia, Bulgaria si Ungaria unde Cinema City detine licenta exclusiva pentru operarea salilor IMAX.

Pe langa sala Imax, Cinema City a adus in cadrul megaplexului alte 17 sali de cinema si 3 sali VIP (30-50 locuri) cu fotolii din piele reglabile electronic, speciale pentru evenimente corporatiste sau aniversari. Investitia in salile de cinematograf care totalizeaza circa 4300 de locuri a fost de 10 milioane de euro, iar Mooky Greidinger, CEO al Grupului Cinema City International, spune ca acesta e doar inceputul unor investitii masive in alte peste 20 de orase din Romania. Criza financiara nu pare a fi un impediment in calea investitiilor pentru ca, dupa spusele CEO-ului, "Oamenii vin la film acum mai mult ca oricand, ca sa mai uite de probleme".

Preturile pentru biletele Imax nu sunt cu mult mai mari decat cele pentru o proiectie clasica 3D. De exemplu, in timpul saptamanii pretul unui bilet pentru o proiectie Imax DMR 3D ajunge la 26 de lei, iar in weekend este de 32 de lei. Pentru salile VIP, unde se vizioneaza proiectii clasice si 3D, pretul poate ajunge de la 57 de lei pana la 68 de lei, in weekend.