Style

Terra ar putea avea doi fraţi gemeni peste drum de sistemul nostru solar

21 dec 2011 2632 afişări de Mediafax
Din aceeaşi categorie
Terra ar putea avea doi fraţi gemeni peste drum de sistemul nostru solar

Misiunea Kepler, lansată de NASA, a identificat primele planete de mărimea Terrei situate în afara sistemului nostru solar, care orbitează în jurul unei stele asemănătoare Soarelui, această descoperire reprezentând o bornă importantă în programul de căutare a unor planete asemănătoare Pământului.

Cele două planete - denumite Kepler-20e şi Kepler-20f - sunt cele mai mici din afara sistemului nostru solar care orbitează în jurul unei stele ce seamănă foarte mult cu Soarele, au anunţat, marţi, reprezentanţii NASA, citaţi de Reuters.

Însă cele două planete sunt mult prea apropiate de steaua lor pentru a se afla în acea zonă denumită "locuibilă", care ar permite apei să existe în stare lichidă la suprafaţa acestor corpuri cereşti.

"Această descoperire demonstrează pentru prima dată faptul că planete de mărimea Terrei există şi în jurul altor stele, iar noi am fost capabili să le descoperim", a declarat Francois Fressin, de la Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics din Cambridge, Massachusetts (SUA).

Specialiştii consideră că cele două planete sunt de natură telurică. Kepler-20e este cu foarte puţin mai mică decât Venus, iar raza ei reprezintă 87% din raza Pământului.

Kepler-20f este cu puţin mai mare decât Terra, raza ei reprezentând 103% din raza Pământului.

Ambele se află într-un sistem solar de cinci planete, denumit Kepler-20, aflat la o distanţă de 1.000 de ani-lumină, în constelaţia Lirei.

Kepler-20e efectuează o rotaţie completă în jurul stelei sale în 6,1 zile, iar Kepler-20f face o astfel de rotaţie în 19,6 zile.

Kepler-20f, la 426 grade Celsius, seamănă cu o zi obişnuită de pe Mercur. Temperatura de la suprafaţa planetei Kepler-20e, de peste 760 de grade Celsius, ar topi sticla.

Telescopul spaţial Kepler detectează planete îndepărtate prin măsurarea fluctuaţiei de strălucire a peste 150.000 de stele, în momentul în care acele planete trec prin faţa aştrilor lor.