Gadget

Toshiba TG01 – Uriasul

17 sep 2009 118 afişări
Din aceeaşi categorie

De cum il scoti din cutie impresioneaza prin dimensiunea ecranului de 4,1 inchi, unul imens as putea spune. Parca ai tine in mana o consola pentru jocuri portabila sau un MID, nicidecum un telefon. In rest, are un aspect simplu, poate prea simplu chiar, cu un business look potrivit pentru cei care nu vor sa atraga atentia.

Aspectul spartan este usor estompat de rama metalica si de butoanele cromate asezate sub ecran. Chiar daca pare masiv la prima vedere, grosimea de doar 9,9 mm il face sa intre foarte usor chiar si in buzunarele mai stramte.

Dimensiunile lui mari, da, il fac un telefon mai greu de "gestionat" cu o singura mana. Este prea mare pentru o palma chiar si de barbat, ce sa mai zic de una, mai fina, feminina, astfel ca o mai eficienta utilizare necesita neaparat ambele maini.

Legat de partea de telefonie pura, de comunicare prin voce, nu am intampinat probleme la receptia semnalului, am purtat destule convorbiri, in care i-am auzit foarte bine pe interlocutori iar ei, la fel, pe mine. Am avut doar o vaga impresie ca stabilirea conexiunii de voce s-a facut un pic mai greu atunci cand eram apelat. Procesorul la 1Ghz, cel mai puternic la ora actuala pe un smartphone, este, pe langa ecranul tactil, unul dintre atuurile sale forte.

Puterea de procesare de care dispune asigura o rulare mai rapida a WinMo-ului, a meniurilor lui, a programelor de care ne folosim, precum si a telefonului, a functiilor de care acesta dispune. Astfel, NFS-ul demo care vine preinstalat pe telefon functiona ok, cursiv, fara blocari, chiar si videoclipurile DivX s-au vazut excelent, fara sacadari la rulare. In rest, toate aplicatiile pe care le-am utilizat, fie cititorul de documente Word, sau IE-ul pentru browsarea pe internet, sau Google Maps-ul pe care l-am instalat, au functionat rapid si fara incidente. Este primul telefon la care am ramas impresionat de cat de bine merge IE-ul, de cat de repede se incarca paginile de web.

Ecranul, cu rezolutia sa de 480x800 pixeli asigura o vizualizare excelenta a tuturor aplicatiilor, imaginile afisate fiind luminoase, clare, puternic colorate. Raspunde bine la comenzile tactile, nu pot sa spun "foarte bine" pentru ca am mai avut momente in care am simtit ca nu ma asculta si a trebuit sa apas mai tare pentru a-mi prelua comanda. Tastatura virtuala Toshiba are tastele destul de mari pentru a scrie, cu putina atentie totusi, confortabil si rapid, fiind primul telefon la ca nu am simtit nevoia stylus-ului. Accelerometrul isi face in general bine treaba, dar telefonul a mai avut din cand in cand mici dificultati la repozitionarea ecranului atunci cand il roteam din pozitie orizontala in cea verticala. Ecranul mare aduce si dezavantaje legate de suportul software pentru el pentru ca, momentan, sunt destul de pu tine aplicatii care "stiu" sa lucreze cu aceasta rezolutie.

Pe partea de co nec tivitate nu duce lipsa de Bluetooth, Wi-Fi sau de suportul 3G+ care ne asigura o viteza decenta de transfer pe internet. La acest super procesor pe care il poseda, la puterea lui, la ecranul mare, parca preferam si o camera foto cu un senzor mai mare, macar un 5, cu toate ca ideal ar fi fost 8 megapixeli.

Nici autofocusul nu este cel mai rapid pe care l-am intalnit si sa nu mai vorbim ca nu are nici blit. Este singurul aspect pe partea multimedia la care nu straluceste, fapt care ii stirbeste putin din imagine.

Toshiba TG01 este un telefon plin de contradictii. Este mare, dar totusi subtire, fiind foarte "pocket friendly" cum zic americanii, are unele caracteristici tehnice de top cum ar fi cel mai mare ecran cu cea mai mare rezolutie la ora actuala pe piata full touch-urilor, are cel mai rapid procesor, dar, in acelasi timp are si caracteristici medii, daca nu slabe, cum ar fi camera foto sau accelerometrul nu cel mai performant. Pana la urma, este un telefon pe care WinMo-ul functio neaza rapid si pe care toate cele afisate se vad la dimensiuni foarte "eye friendly", un telefon care poate straluci in zona profesionala, fiind de mare ajutor celor care au nevoie de acces mobil rapid la internet sau e-mail.

Il gasim in oferta Orange incepand de la 299 euro, in functie de abonamentul achizi tionat.

www.imidoresc.ro

Caracteristici tehnice

Configuratie

> Procesor: Qualcomm SnapDragon 1Ghz

> Memorie RAM: 256 Mb

> Ecran: 4,1 inchi (480x800 pixeli)

> Memorie interna: 512 Mb

> Memorie suplimentara: card SD 8 Gb la pachet

> Camera foto: 3.2 megapixeli

> Dimensiuni: 130 x 70 x 9,9 mm

> Greutate: 129 g

> Conectivitate: Wi-Fi, 3G+, GPS

> Autonomie - in convorbire: 4h (3G), 4h35' (2G); in stand-by - 220h (3G), 225h (2G)

> Sistem de operare: Windows Mobile 6.1

> Valoare SAR: 0.491 W/Kg

Concluzii

Pro

> Cel mai puternic procesor de pe piata

> Cel mai mare ecran tactil, cu o rezolutie excelenta

> Suport Flash pe internet, Suport Java

Contra

> Accelerometrul nu functioneaza foarte bine

> Nu avem inca destule produse software care sa suporte rezolutia lui