Travel

Ce fac executivii de Sărbători? Eric Stab, manager peste un business de 1 mld. euro: În 2015 vreau să mă dispensez complet de dicţionar când vă citesc ziarul

24 dec 2014 603 afişări de Roxana Petrescu
Din aceeaşi categorie

În Alsacia s-a făcut primul brad de Crăciun din Europa acum mai bine de 800 de ani, iar în aceste locuri înmiresmate de esenţele târgurilor de Crăciun familiile se adună împreună în jurul meselor pline de fois gras, scoici sau curcan. De Revelion repetă scenariul. În această perioadă, în Strasbourg clădirile abia mai respiră sub greutatea gătelilor festive. Nu vă vorbim din auzite, ci din impresii trăite pe cont propriu şi din poveşti spuse de un om de-al locului.

„Sunt originar din Alsacia, o regiune a Franţei unde dimensiunea festivă şi spirituală a Crăciunului este foarte pregnantă, fără îndoială şi datorită istoriei agitate a regiunii, reflectată şi în mixul de tradiţii franceze şi germanice, care s-au influenţat reciproc“, spune Eric Stab, preşedintele director general al GDF SUEZ Energy România, cel mai mare distribuitor de gaze local.

Alsacienii nu aşteaptă mult, aşă că din primele zile din decembrie începe sărbătoarea. De altfel, au fost primii europeni care au avut ideea de a împodobi un brad de Crăciun, iar pentru acest lucru mai toată lumea le este profund îndatorată.

„În Alsacia, spiritul sărbătorilor de iarnă începe să se resimtă încă de la începutul lunii decembrie când oamenii încep să-şi decoreze casele şi grădinile. Toate oraşele şi satele din Alsacia sunt cuprinse de această frenezie şi de strălucirea luminiţelor decoraţiunilor. Târgurile de Crăciun, dintre care cel din Strasbourg este unul dintre cele mai vechi şi mai cunoscute din Europa, îşi deschid porţile şi atrag numeroşi turişti, atât gurmanzi, cât şi persoane în căutare de idei de cadouri. La început, târgurile de Crăciun nu se ţineau decât în oraşele mari, dar cu timpul ele s-au extins şi la oraşele mai mici care au preluat tradiţia de a-şi anima cartierele şi de a aduce magia Crăciunului locuitorilor lor. În afară de decoraţiuni, elementele de nelipsit ale târgurilor sunt bradul de Crăciun, simbol răspândit astăzi în lumea întreagă şi apărut pentru prima dată în Europa în Alsacia, în secolul al XII-lea, şi ieslea care reconstituie scena naşterii lui Isus. Aici sunt amplasate o multitudine de căsuţe unde se comercializează decoraţiuni specifice Crăciunului, produse regionale şi artizanale, cadouri şi, bineînţeles, diverse produse culinare (tradiţionalul vin fiert, prăjiturele, castane coapte şi specialităţi regionale cum ar fi tarta flambată, varza călită sau plăcintă din cartofi).“ Dar să părăsim târgurile de Crăciun şi să intrăm într-o casă tipic alsaciană. Ce se întâmplă? Ce se pune pe masă de Crăciun sau de Revelion în această zonă?

„Ajunul Crăciunului este foarte important în Franţa şi cu atât mai mult în Alsacia. El se sărbătoreşte în familie, membrii acesteia reunindu-se pentru o masă festivă care constă, în funcţie şi de gusturi, din mâncăruri tradiţionale cum ar fi foie gras, scoici, curcan la cuptor şi prăjitura specifică de Crăciun (buturugă de Crăciun - n.red.) care este o ruladă, cel mai adesea cu cremă de ciocolată, alteori cu îngheţată, care reaminteşte de vechile tradiţii când, la începutul serii de Ajun, se băga pe foc o buturugă. Multe familii participă şi la slujba de la miezul nopţii, iar copiii (şi adulţii) care se dovedesc a fi răbdători, găsesc a doua zi de dimineaţă cadourile la poalele bradului. Cu toate acestea, din ce în ce mai multe familii îşi oferă cadouri încă din seara de 24 decembrie, când cei mici, dar şi adulţii, dau frâu liber curiozităţii de a vedea ce le-a adus Moş Crăciun, care uneori face efortul de a veni personal. În fine, cel puţin aşa cred copiii…“

Revelionul este din nou un moment pentru familie, în această zonă de cele mai multe ori trecerea în noul an fiind realizată tot alături de cei apropiaţi.

„Cât despre Revelion, tradiţia cere să fie sărbătorit fie în familie, fie cu prietenii adunaţi în jurul unei cine festive, unde se servesc, între altele, şampanie şi foie gras. În prima zi de Anul Nou, familiile şi prietenii îşi transmit urări de An Nou până în a treia săptămână din ianuarie. Urările sunt transmise însă numai în ianuarie şi nu şi la începutul lunii decembrie. Perioada sărbătorilor de iarnă ia sfârşit pe 6 ianuarie cu Boboteaza, ziua în care se împarte prăjitura specifică a regilor magi. Această perioadă este, de asemenea, ocazia de a ne arăta solidaritatea, de a ne gândi la cei care nu au mijloacele de a profita de aceste momente, la cei bolnavi sau singuri şi de a-i invita la petrecere. Este bineînţeles important ca spiritul de solidaritate să se exprime pe deplin mai ales în această perioadă, dar este tot atât de adevărat că ar fi şi mai bine să avem grijă să nu uităm de ea nici pe parcursul anului. În ceea ce mă priveşte, sărbătorile de iarnă sunt ocazia de a mă reîntoarce în Alsacia pentru a-mi regăsi familia şi a-mi reîntâlni prietenii pe care îi văd prea puţin.“

Pentru 2015, Eric Stab, care este în România din 2010, are câteva obiective bine definite.

„Din punct de vedere profesional, îmi doresc ca în 2015 să consolidăm poziţia companiei GDF SUEZ Energy România de actor de referinţă al pieţei de energie din România, cât şi rolul ei în cadrul grupului GDF SUEZ. Pe plan personal, între altele, mi-am fixat ca obiectiv să fac progrese în limba română astfel încât să reuşesc, până la sfârşitul anului 2015, să mă dispensez complet de dicţionar atunci când vă citesc ziarul. Având în vedere probabilitatea de a face excese culinare în această perioadă de sărbători, va trebui, fără îndoială, să iau şi decizia, încă de la începutul anului, de a face sport pentru a scăpa de kilogramele pe care le voi pune de Crăciun!“