Travel

Cum arată cel mai nou hotel de lux din România, aflat în Parcul Natural Bucegi? Are doar 18 camere şi vrea să se afilieze la asociaţia internaţională Relais & Châteaux. GALERIE FOTO

21 dec 2023 1106 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

Dincolo de pădure se găseşte un loc de o frumuseţe naturală neîmblânzită. Iar acolo, în mijlocul acestui rai natural, se află MATCA Transylvanian Sanctuary, un boutique hotel care îşi va deschide pentru prima dată uşile pentru oaspeţi în luna decembrie a acestui an.

„Numele nostru, MATCA Transylvanian Sanctuary, este inspirat de natură şi de ciclul vieţii. Asemenea reginei albinelor, matca stupului, care guvernează şi protejează cu grijă universul său, noi vedem acest loc ca pe un sanctuar unde ospitalitatea şi tradiţiile transilvănene se împletesc armonios“, spune Bogdan Căluianu, fondatorul proiectului din localitatea Şimon, judeţul Braşov.

El adaug că, pentru sine şi pentru familia sa, conceptul de „matcă“ reflectă viziunea de a fi un punct de referinţă, un model de excelenţă în practicile sustenabile şi o experienţă exclusivistă în inima Transilvaniei.

„Dorim ca aici oaspeţii noştri să poată scăpa de agitaţia urbană şi să se poată reconecta cu natura. Ne propunem să fim nu doar un loc de cazare, ci un sanctuar veritabil.“

Ideea de sanctuar nu se opreşte la experienţa pe care oaspeţii o au, ci merge mai departe la felul în care fondatorii proiectului se raportează la natura înconjurătoare, populată cu urşi bruni, lincşi, lupi şi o gamă largă de specii de păsări, inclusiv vulturi aurii şi bufniţe.

„Suntem fascinaţi de această biodiversitate şi ne propunem nu doar să o protejăm, ci şi să creăm un mediu natural, neafectat de activităţile umane, în care aceasta să prospere. Echipa noastră lucrează continuu la monitorizarea şi protejarea florei şi faunei locale, realizând cercetări pentru a înţelege ecosistemele unice şi pentru a susţine coexistenţa dintre viaţa sălbatică şi oamenii în zonă.“

Familia Căluianu deţine aici, la doar 10 kilometri de Bran, şi totuşi departe de civilizaţie, un domeniu de nouă hectare, unde natura este lăsată să prospere în forma sa cea mai pură.

„Fiind situaţi în Parcul Natural Bucegi, beneficiem de ecosisteme diverse, de la păduri de vegetaţie luxuriantă vechi de secole, cu arbori istorici, care filtrează lumina soarelui, până la râuri limpezi.“

În ceea ce priveşte hotelul, MATCA Transylvanian Sanctuary are o suprafaţă construită de 4.000 de mp utili, cu 18 camere de oaspeţi, dispuse în două case tradiţionale transilvănene şi două vile private, cu vedere fie către Munţii Piatra Craiului, fie către Munţii Bucegi.

„Dincolo de priveliştea de neegalat, vorbim şi de stiluri arhitecturale şi de amenajare care îmbină confortul contemporan cu elementele transilvănene elegante şi bogate în semnificaţii culturale.“

O cameră dublă standard va avea un preţ de aproximativ 400 de euro pe noapte, cu mic dejun şi acces la spa incluse. Complexul hotelier cuprinde şi un spa cu piscină interioară încălzită, saună umedă şi uscată, salină - cu sare adusă special de la salina Praid -, jacuzzi, bazin rece şi o zonă de relaxare.

„Pentru cei care vor să se bucure de spa, vom avea şi o zonă de fitotermoterapie, inclusiv băi calde în fân.“ Practic, în lunile de vară, oaspeţii vor putea sta în hambare individuale, pline cu iarbă de munte recoltată în perioada de înflorire  şi ierburi medicinale, precum arnica, genţiana, cimbrul şi levănţica. 

Această activitate stimulează, revitalizează, detoxifiază şi purifică metabolismul, spune antreprenorul.

„Pe partea de restaurant, avem un concept gastronomic menit să evidenţieze şi să celebreze cultura culinară locală, cu focus pe producătorii şi artizanii români care vor furniza cărnuri ori brânzeturi. Ne poziţionăm în zona de fine dining, cu influenţe tradiţionale.“

Bogdan Căluianu adaugă că pentru a aduce natura inclusiv în bucătărie şi în zona de bar, în meniu îşi vor găsi locul băuturi autohtone, infuzii de ierburi aromatice cultivate şi uscate local, precum şi gustări de casă, de inspiraţie regională. Distilatele şi vinurile vor fi în bună parte româneşti, pe când în zona de bere complexul va colabora cu artizani regionali. Sucurile naturale vor veni de la Măr de Bran, iar ceaiurile sunt create special pentru MATCA, de Roha Silva.

Pentru a contura aici un adevărat univers, restaurantul de 70 de locuri poartă numele de STUP, iar barul se cheamă Nectar. Zona de gastronomie va fi deschisă atât oaspeţilor hotelului, cât şi celor din exterior, turişti şi localnici.

Până acum (în decembrie 2023), investiţia în acest proiect s-a ridicat la 7,5 milioane de euro, bani proveniţi din fonduri proprii şi credite. „Am ales zona în 2019, când exploram regiunea ca turist. A fost o întâmplare, o cazare neplanificată (la Inn on Balaban, un han situat în acelaşi domeniu unde e astăzi MATCA - n. red.), târziu în noapte, fără a avea în plan dezvoltarea unui business în ospitalitate.“

Viziunea hotelieră s-a conturat treptat, din dimineaţa în care Bogdan s-a trezit aici şi a fost fascinat, cucerit de-a dreptul de autenticitatea şi frumuseţea locului.

„Mi-am dat seama atunci că aici te poţi bucura de natură într-un fel unic. Iar când am aflat că domeniul este pus spre vânzare, am început să cochetez cu ideea de a mă alătura industriei HoReCa, cu gândul de a transforma experienţa într-una care să fie memorabilă pentru oamenii de pretutindeni.“

Familia Căluian deţine afaceri într-o serie de alte domenii, cum sunt cel al instalaţiilor (termice, sanitare, HVAC, electrice) şi cel apicol.

„Poate cel mai cunoscut brand pe care îl deţinem este Albina Carpatină, care a luat naştere în 1991 şi a devenit între timp unul dintre liderii pieţei.“

Pasul către ospitalitate a fost făcut oficial în 2020, când familia a achiziţionat domeniul de la proprietarul său de atunci, Dan Dimăncescu, fost consul onorific al României la Boston.

„Pe teren se afla hanul Balaban sau Inn on Balaban, o proprietate superbă, care, din nefericire, a ars până la temelie, chiar în acelaşi an, din cauza unui incendiu de vegetaţie. Am fost nevoiţi să construim de la zero şi, pentru a crea ceva care să fie în linie cu spiritul şi cultura locului, ne-am inspirat de la Muzeul ASTRA Sibiu.“

Astfel, clădirea care găzduieşte MATCA reproduce în detaliu arhitectura exterioară a casei 21 Ocolul Măgura. Elementele de feronerie şi uşile sunt reciclate de la alte proiecte, ce datează de peste 100 de ani. La interior, spaţiul a fost adaptat pentru a se potrivi nevoilor actuale.

„Ne-am propus să aducem acest adăpost în zilele noastre şi să le oferim oaspeţilor un concept de ospitalitate premium, care să pună împreună gastronomia fină, cu influenţele transilvănene şi cu orientarea spre zona de wellbeing, prin facilităţile de spa, yoga şi alte activităţi recreative.“

Amenajarea a fost realizată de arhitectul Georgescu Gabriel şi de echipa sa din Bucureşti. Conceptul se potriveşte locului, cu materiale şi culori naturale, în nuanţele şi formele lor brute. Domină lemnul, piesele ceramice şi piatra, iar ca tonuri, e un mix de marouri şi nuanţe de nude.

„MATCA Transylvania Sanctuary este, în viziunea mea, un loc de excelenţă al artizanilor locali şi regionali. Am lucrat cu oameni talentaţi pentru a realiza elementele de amenajare.“

De exemplu, perdelele au fost realizate şi brodate special pentru hotel la Angela Atelier, în Sibiu, iar Iulia Lavu, creator de noduri, a ajutat pe partea de covoare şi accesorii. Corpurile de iluminat din camere au fost conturate de un artist şi designer din Braşov, Anca Fetcu Lupu, care a oferit şi câteva idei de detalii, ce au completat foarte bine interioarele camerelor de oaspeţi. În plus, Alina Căpăţină a semnat tablouri cu flori presate, culese de pe domeniul MATCA timp de doi ani. Astfel, proprietarii au adus flora la interior. Vesela provine de la Victoria Finală.

„Gardul de inspiraţie maramureşeană a fost creat de meşteri locali, iar poarta a fost sculptată manual în Făgăraş. Mobilierul vine de la Avanta Furniture, un producător din Republica Moldova care are birouri şi în România.“

Bogdan Căluianu adaugă că MATCA a fost gândit ca o oază de relaxare şi deconectare, dar pentru a acoperi şi segmentul de business, mai precis MICE (Meetings, Incentives, Conferences, Events), există un spaţiu de conferinţe.

Proiectul ce îşi deschide porţile în decembrie 2023 este deja listat pe platforme de rezervări internaţionale, cum sunt Booking, Hotels.com şi Expedia.

„Adiţional, ne propunem să aderăm în 2024 la asociaţia internaţională Relais & Châteaux, ce aduce împreună în jur de 580 de hoteluri şi restaurante operate de antreprenori independenţi, cel mai adesea familii. Am simţit o atracţie foarte mare faţă de valorile acestei asociaţii prestigioase înfiinţate la 1954, fiindcă scopul său, la fel ca al nostru, este să promoveze şi să protejeze bogăţia şi diversitatea tradiţiilor lumii şi să aducă în atenţia publicului moştenirea şi elementele locale, specifice fiecărei destinaţii.“

În acest context, după primele 12 luni de activitate, fondatorii au bugetat un grad mediu de ocupare de 35-40% şi o cifră de afaceri de 1,5 mil. euro.

Deşi amplasarea în Parcul Natural Bucegi şi natura neîmblânzită au fost ceea ce i-a atras pe fondatorii MATCA la acest domeniu, aceleaşi argumente au adus o serie de provocări proiectului. Drumul greu accesibil, de exemplu, a îngreunat aprovizionarea cu materiale de construcţii şi a făcut ca dezvoltarea şi amenajarea să se întindă pe mai mulţi ani, din 2020 în prezent.

„Cu toate acestea, nu am dorit nicio clipă să asfaltăm zona, din contră, ni s-a părut important să păstrăm traseul în forma sa originală, e parte din experienţa şi povestea MATCA.“

În varianta sa iniţială, proiectul era mai mic, fiind gândit doar cu spaţii de cazare şi un restaurant, care să le deservească.

„În timp însă, pe măsură ce am explorat locul şi i-am conştientizat potenţialul, ne-am dat seama că oaspeţii noştri vor simţi nevoia unui spa şi a unor facilităţi mai com­plexe. Practic, am păstrat ideea de autenticitate, dar am dus-o într-o zonă premium.“ Mai mult decât atât, fie pe domeniul complexului, fie în proximitatea sa, oaspeţii MATCA Transylvanian Sanctuary pot face drumeţii şi trasee de mountain bike, pot observa fauna şi vegetaţia din zonă.

„Cei care vor să rămână în apropierea capacităţilor de cazare pot explora, alături de apicultorul-şef, zona de stupi şi pot învăţa de la el cum trăiesc albinele, cum se face şi cum se colectează mierea.“

Ceva mai departe, oaspeţii pot vizita satele cu biserici fortificate. ce datează chiar şi din secolul al XIII-lea şi fac parte din Patri­moniul Mondial al UNESCO, sau pot merge în satele şi oraşele din proximitate. Cei pasionaţi de religie pot asculta sunetele tradiţionale de toacă la una dintre mănăstirile care păstrează acest obicei.

„Pentru MATCA, una dintre valorile de bază este angajamentul de a promova şi susţine producătorii, artizanii şi, mai ales, obiectivele turistice de importanţă din apropiere.“ De aceea, castelul Bran este unul din principalele locuri recomandate, cu precădere turiştilor străini, dar şi românilor ce doresc să-l reviziteze, având la bază un parteneriat ce le va facilita oaspeţilor opţiunea de tur privat nocturn sau tur clasic în timpul zilei.

„În plus, fiindcă am dezvoltat o relaţie de colaborare cu meşteşugarii şi artizanii din regiune, putem organiza vizite şi degustări în atelierele lor.“

Indiferent de opţiunea aleasă, un lucru e cert: experienţa memorabilă e garantată.