Style

Un Bucuresti de tot rasul

02 oct 2009 55 afişări
Din aceeaşi categorie

Bucurestiul nu este tocmai cel mai amuzant oras al Europei. Este departe de Bristol, de exemplu, care a fost desemnat orasul-comediei in Marea Britanie. Dar, sa nu disperam, si romanii stiu sa se amuze. Dovada stau salile pline ale Teatrului de Comedie.

Piesa "Revizorul" de Gogol in adaptarea lui Horatiu Malaele este deja un succes incontestabil. Mai ales daca cel care il joaca pe Ivan Alexandrovici Hlestacov, functionarul de Petersburg, este insusi Malaele. Povestea il are in prim-plan pe Ivan, un biet functionar intr-un mic orasel de provincie.

Acesta este confundat cu un revizor, motiv pentru care toata lumea il trateaza ca pe un rege - il cazeaza, ii ofera bani, mancare, chiar si distractie. Totul pentru a nu le spune sefilor lui cum stau lucrurile de fapt in oras. Intr-un final, cand Ivan realizeaza ca poate fi descoperit, pleaca. Si in locul lui vine adevaratul revizor care, la randul sau, cere mita pentru "a-si tine gura". Avand in vedere ca suntem in plina criza economica si ca laitmotivul acestei piese de teatru sunt banii, Revizorul ar putea fi o solutie ideala pentru a face putin haz de necaz.

O alta piesa de teatru care sa destinda fruntile incruntate este Flori, Fete, Filme sau Baieti care se joaca in Cafeneaua Galeriei Dalles (intrarea prin libraria Dalles). Flori, Fete, Filme sau Baieti este o piesa scrisa dupa textul original al lui Mimi Branescu in regia si scenografia lui Radu Popescu. Din distributie fac parte actori tineri ca Paul Ipate, Lorena Zabrautanu, Mihaela Alexandru si Alexandru Seca­reanu. Povestea este a unor adolescenti de 16 ani care se indragostesc si au dileme specifice varstei - "Bill: Nu pot sa ma duc fara flori. Tom: Si unde le tii? Bill: In mana. Tom: Te duci cu florile-n mana? Si daca te vede cineva?". Adolescentii cresc apoi si dilemele odata cu ei. Dialogurile sunt de un umor spontan, natural si foarte actual. Iar faptul ca piesa se joaca in cafenea, unde se poate sta la masa, este un plus.

Tot o piesa noua este si "Moartea lui Tarelkin" care se joaca de curand la Teatrul Metropolis. Scrisa de A.V. Suhovo-Kobilin, in regia lui Gelu Colceag, aceasta are in distributie, printre alte nume, pe

George Ivascu, Doru Ana, Dan Astilean. Comedia cu final negru sintetizeaza foarte fidel ceea ce reprezinta o parte a societatii romanesti de astazi. Ideea de baza - cum apar revolutiile rosii din cauza unui sistem democratic corupt. O tema suficient de actuala, dar si suficient de veche incat sa amuze copios cunoscatorii.

Pentru cei care au vazut deja piesele enumerate mai sus sau nu le gasesc catusi de putin hilare inca mai exista speranta. Show-rile de stand-up comedy autohton au impanzit barurile si cluburile bucurestene. Daimon Club din Parcul Tineretului, Café Deko din Centrul Vechi si Glendale Art Café din Cotroceni sunt cele mai vizitate localuri de catre amatorii de stand-up. Trupele s-au inmultit si ele. Aveti de ales intre veteranii de la Deko, Aristocratii, Showtime, Jokers, Cealalta si Dan Badea.

Nu in ultimul rand, daca preferati sa radeti acasa, departe de public, exista cartile. Printre cele mai amuzante se numara "M-am hotarat sa devin prost" (Humanitas - 2001) de Martin Page, un scriitor francez contemporan, unul dintre cei mai apreciati autori ai noului val. Umorul sau este absurd si pe alocuri suprarealist. Iar cartea este o cronica amuzanta a unui posibil personaj, cu multe tuse autobiografice. La fel de distractiva poate fi si "Copilul Divin" a lui Pascal Bruckner (Editura Trei - 2006), o carte despre un copil care nu vrea sa se nasca.