Style

Unde tii cash-ul pe timp de criza: la banca sau la saltea?

05 mar 2009 124 afişări
Din aceeaşi categorie

"Cash"-ul in termeni anglo-saxoni sau "banii la saltea" pentru cei mai multi dintre romani este cel mai important activ al unui investitor pe timp de criza. Bancile au ajuns sa plateasca dobanzi de peste 20% pentru cei care au sume consistente in lei pe care vor sa le "depoziteze" la ele. Astfel ca detinerea si acumularea de lichiditati sunt poate unele dintre cele mai bune plasamente pe timp de criza.

Unde este cel mai bine sa tii cash-ul? La saltea, in piata de actiuni, la banca sau in fonduri de investitii?
Un lucru pe care salteaua (in sensul figurativ al termenului) nu il poate face este sa protejeze cash-ul de inflatie sau de deprecierea leului, daca moneda in care sunt pastrate lichiditatile este cea nationala. In orice caz, pierderea generata de inflatie sau de deprecierea monedei este mult mai mica decat cea a pietei de actiuni.
"Cash-ul este cea mai buna metoda de a-ti conserva capitalul in actuala criza. Pericolul inflationist nu este la fel de mare ca in criza prin care a trecut Romania la sfarsitul anilor '90. Pentru a feri lichiditatile de inflatie, acestea trebuie investite intr-un cos de valute apartinand statelor din Europa si chiar din Asia", a spus Nicolaie Pascu, presedintele societatii de investitii STK Financial.
Pentru a fi mai convingatori, sa luam un exemplu: un investitor detinea 180.000 lei, bani lichizi, la inceputul anului 2008. Sa urmarim ce randamente ar fi marcat investind intr-un depozit bancar, pe Bursa, intr-un fond de obligatiuni sau daca tinea aceasta suma de bani la saltea.
Daca investitorul depunea la banca suma de 180.000 lei in ianuarie 2008, acesta ar fi incasat o dobanda medie de 7,5% in lei la sfarsitul anului. Inflatia estimata pentru 2008 este de 6,7%, astfel ca randamentul real ar fi fost de 0,8% in lei pe an.
Daca investitorul ar fi plasat pe Bursa respectiva suma de bani, acesta ar mai fi ramas cu doar 30% din suma la sfarsitul anului. Fondurile de obligatiuni au inregistrat anul trecut randamente cuprinse intre un minim de 5,7% si un maxim de 14%.
Daca cei 180.000 lei ar fi fost investiti in fondul de obligatiuni care a marcat un randament de 14%, investitorul ar fi obtinut un randament real (corectat cu rata inflatiei) de 7,3%.
Daca ar fi tinut cei 180.000 de lei "la saltea", investitorul ar fi pierdut din deprecierea monedei nationale in raport cu euro (de 10,5% in 2008) si din inflatie (estimata la 6,7%).
Fara doar si poate, detinerea de lichiditati nu este plasament recomandat pe termen lung. Detinerea de lichiditati este o metoda conservatoare de investitii, care, spre deosebire de actiunile de pe Bursa, nu ii provoaca investitorului arsuri la stomac.