Style

Vacanta de criza: Destinatii inedite din Romania, in afara turismului de masa

22 iul 2009 1969 afişări
Din aceeaşi categorie

Vacanta in tara a ajuns pentru multi sa fie doar planul B, varianta de rezerva sau de weekend in cel mai bun caz. Poate ca e nevoie de o criza financiara (sau de printul Charles) ca sa (re)descoperim locuri din tara unde merita sa mergem mai mult de un weekend. Nici statutul de „bancher" sau antreprenor nu este o piedica pentru a deveni turist in propria tara - mai ales ca, in general, pentru fiecare pensiune rustica exista si o varianta premium de cazare. Conace de mai multe stele ascunse prin padure sau pensiuni cu herghelie sunt, surprinzator, destinatii spectaculoase din tara, accesibile, pentru care nu e nevoie de un zbor cu avionul si nici de rezervari sofisticate. Doar de putina investigatie.

Bogdana Ghinescu, asociata la magazinul de produse ecologice Pukka, a gasit cateva locuri interesante citind ghidul Lonely Planet. „Cautam locuri inedite, care au ceva special si nu sunt in traficul turismului de masa, dar nici ceva de lux, ci autentic si responsabil", spune ea. In 2007 a facut incursiuni in satele saxone din Transilvania (Viscri, Malancrav, Biertan), partial si „din interes", fiind in cautare de furnizori pentru magazin. „Gustasem sucul de mere produs la Malancrav si voiam sa vad cum e in realitate locul". Si-a instalat baza la Sighisoara, la un mic hotel cu mobilier medieval, si a inceput sa exploreze zona.

La Malancrav a descoperit una dintre cele mai vechi fresce gotice, la care a ajuns dupa ce o taranca a butonat, spre surpriza sa, codul de acces in biserica (fresca e protejata cu sistem de alarma). „In spatele cetatii e livada de meri, sunt dealuri scunde, departe de sosea, un loc unde simti nevoia sa ramai".

Posibilitatile de cazare s-au imbu na tatit intre timp, au aparut mai multe pensiuni, locul fiind promovat mai mult in afara, inclusiv datorita Printului Charles, care a infiintat asociatia Mihai Eminescu in Viscri si si-a luat si o casa acolo. A fost renovat si conacul de la Malancrav, dar in rest conditiile de cazare sunt simple. „E frumos insa, pentru ca nu sunt locuri unde taranii se straduiesc sa aduca orasul in curte", adauga Ghinescu.

Unul dintre cele mai spectaculoase locuri descoperite de Ghinescu e unul unde nu a fost inca. Conacul Mikes se afla langa Zabola (Covasna), intr-un parc de 34 de hectare, cu lacuri, creat in aceasta forma de un francez la inceputul secolului al XVIII-lea.

Domeniul dateaza din secolul al XV-lea, iar in ultimii ani una dintre cele 3 cladiri a fost transformata intr-un fel de boutique hotel rustic, cu 6 camere tematice (a Vanatorului, a Gradinii), cu preturi de aproximativ 100 de euro /noapte. Conacul e descris pe site ca fiind „cel mai bine pastrat secret al Transilvaniei" si probabil chiar asa este, de vreme ce s-a scris despre el mai mult in presa americana.

Tot in Covasna, la Sancrai, se afla si o pensiune cu herghelie numita simplu Pensiunea cu Cai Multi. Copiii pot invata aici sa calareasca, preturile fiind in jur de 200 de euro pe saptamana pentru un copil.

Pentru Lidumila Drozdea, Head of Consumer Industries RBS Bank Romania, un loc frumos inseamna un loc „cu pereti buni", pentru ca face escalada si merge la munte in fiecare weekend in care nu ploua.

„Vara in Costila, unde sunt cei mai mari pereti de munte de la noi, sau in zone precum Folea sau Turzii. Sunt multe locuri frumoase in tara unde se poate face escalada. Eu am invatat sa le cunosc de 6 ani incoace. De obicei stam la pensiuni lipsite de fite si cand avem un curs de apa prin apropiere stam la cort. In Cheile Turzii am stat la cort si a fost minunat."

Pentru Costila se poate sta in Busteni, apoi se urca o ora jumatate pana la refugiul alpin, de unde se pleaca in trasee. Costila e varianta pentru cei cu experienta de munte, pentru ca aici sunt pereti mari, care necesita si 10 ore de escalada, plus timpul de apropiere de traseu si cel de retragere.

„In Cheile Folea si Cheile Turzii cel mai frumos este cu cortul, pentru ca se poate ajunge in locuri departate de lume, cu multa liniste. Pentru cei care doresc confort, in Olanesti, la circa o ora de mers cu masina, sunt optiuni de cazare diverse, si vechi, si noi", spune Drozdea.

„Escalada e un sport care te rupe de orice grija sau preocupare", adauga ea. „Cand esti pe stanca nu te mai poti gandi la altceva decat la cum sa rezolvi pasul in care esti, cum sa treci mai departe. Dar nimic nu inlocuieste satisfactia si sentimentul de implinire pe care il ai cand esti pe stanca adevarata. Cad bariere sociale, de varsta, de stare financiara, esti in echipa cu oameni pe care trebuie sa te bazezi, care tin viata ta in coarda aceea. E uluitor."

Altii au descoperit de curand Sulina, pentru ca e linistita, e departe si are si Delta, si mare. E la o ora si ceva cu salupa rapida din Tulcea, in vest are Delta, cu nuferi, la est marea si portul.

Aici doi arhitecti bucuresteni au deschis de curand o pensiune intr-o casa veche, refacuta cu fonduri europene. In camerele cu nume de amirali sau regine (si numele pensiunii e mai exotic -Pasha Sulina) se sta intre doua plimbari la pescuit sau prin oras. Proprietarii remarca insa ca „turismul in Romania este rudimentar ca cerere, se rezuma la chestiuni de baza si fara o programare prealabila a destinatiei sau a timpului. Noi am primit pana acum majoritatea cererilor de rezervare de pe un week-end pe altul si de obicei suntem cautati vineri pentru respectivul week-end. Mie mi se pare ciudat sa vii atata drum si sa stai practic o zi in care nu vezi mai nimic".

Dar cum ofertele de tipul „plateste o saptamana si primesti una gratis in Tenerife" nu sunt pe toate drumurile, poate ca o vacanta de criza, in tara, va fi mai des intalnita.