Arts & Design

Viena creativa

17 dec 2009 133 afişări
Din aceeaşi categorie
Viena creativa

Este adevarat, baza a existat inca de la inceputul secolului XX cand orasul era unul dintre centrele artistice ale Europei, cand Josef Hoffmann, Otto Wagner, Kolo Moser sau Gustav Klimt duceau faima orasului. Insa mai nou, dupa o perioada in care a trait prin prisma creativitatii trecutului, orasul a investit in dezvoltarea unui nou suflu. Mai ales ca studiile arata ca turismul este stimulat de industriile creative (un studiu al Organizatiei Mondiale a Turismului, "City Tourism and Culture" din 2005 sustine aceasta concluzie). Astfel incat, de la inceputul anului 2004, peste 200 de companii au fost sustinute printr-un program special, care le-a acordat finantari in valoare de 15 milioane de euro, ceea ce a insemnat peste 1.000 de joburi in industrie. Este vorba de programul departure care si-a propus sa creasca numarul de companii din domeniile creative precum moda, muzica, productia audio sau design.

Iar rezultatele programului sunt vizibile la o simpla plimbare prin oras. In jurul Museum Quartier, o zona cu muzee de arta contemporana (Leopold Museum sau MUMOK), s-a dezvoltat districtul 7, pe care Viena il promoveaza ca Mecca noilor tendinte. Pe stradutele inguste, cu farmec aparte, descoperi magazine de designer cu haine si accesorii creative. Lena Hoschek da anilor '50 un look contemporan, combinand fustele ample si bluzele cu volane si imprimeuri feminine cu bocanci de exemplu. La Coppola Storta, o franciza italiana, a transformat clasica basca italiana intr-un accesoriu modern, iar compania care are sediul in Sicilia a gandit produsele ca o lupta impotriva Mafiei siciliene. Iar la Common People se gasesc haine ale designerilor scandinavi, precum Cheap Monday, Prim I Am sau Dr. Denim. Acestea sunt doar cateva dintre cele 36 de boutique-urile care au fost incluse in comunitatea 7tm, care sprijina Districtul 7.

Pe de alta parte, cei care nu se multumesc numai sa priveasca la creatiile altora si isi doresc un loc unde sa dea frau liber imaginatiei au la dispozitie o serie de workshop-uri creative. Designerul Hedwig Rotter, specializata in ceramica si obiecte deco, organizeaza ateliere de creatie la studioul propriu pentru grupuri. Astfel incat oricine poate personaliza o farfurie sau o cana simpla folosindu-si imaginatia.

Ai de ales dintre sute de modele de imprimeuri, de la clasicii reni si vacute pana la papusi manga si desene abstracte, pe care le decupezi si le lipesti, iar artista le prelucreaza apoi in cuptoarele studioului.

Mai mult, Viena si-a schimbat recent sloganul, incercand sa atraga turistii cu fraza "Now or never" pentru evenimentele organizate pe tot parcursul anului. Gama este variata - clasicele concerte de la Opera sau la Musikverein (unde se afla si sala celebrului concert de Anul Nou) sau musicaluri contemporane. De exemplu "Tanz der Vampire", un musical care a avut premiera in urma cu 12 ani in regia lui Roman Polanski, se joaca din nou la teatrul Ronacher, iar cei care isi doresc bilete trebuie sa faca rezervarile cu cel putin doua luni inainte.

Desi totul e in limba germana, jocul actorilor si muzica incredibila fac din el un show international, care poate fi urmarit chiar si de o persoana care nu intelege nicio boaba de germana.

Viena are cateva secrete si pentru amatorii de cafea sau ciocolata. Pasiunea pentru cafea a localnicilor este istorica si isi petrec mare parte din zi intr-o cafenea cu un Mélange (cafea si lapte) sau espresso sau croissant. Interesant este ca desi croissantul este asociat cu Franta, de fapt a fost inventat in Austria, iar Maria Antoaneta (una dintre fiicele Mariei Tereza) l-a dus in Franta.

La Alt Wien Kaffee meniul include 14 variante diferite de cafea, iar pasionatii pot urmari (si mirosi) modul in care se prajesc boabele chiar in fata lor. Una dintre cele mai faimoase cafenele din oras este Cafe Central, care functioneaza din 1860.

Viena are chiar si un simbol dulce, tortul Sacher, care a stranit o adevarata lupta intre doua cofetarii celebre ale orasului, pentru statutul de inventator. Cafeneaua Sacher spune ca aici se gaseste originalul tort, iar Demel sustine ca ei vand tortul adevarat. Insa dincolo de locurile comerciale si cunoscute de toti turistii, se gasesc si ciocolaterii de familie, ascunse pe stradutele din jurul Catedralei Sf. Stefan. De exemplu Schokoladekönig, unde ciocolata este realizata manual de catre o echipa condusa de proprietarul Wolfgang Leschanz, care a invatat tainele cofetariei de la Sacher sau Demel.

Mai mult, chiar si locatiile clasice, precum Palatul Schönbrunn, au secrete pe care le pastreaza pentru cunoscatori. Resedinta de vara a imparatilor habsburgi este vizitata anual de peste trei milioane de turisti, iar uneori in timpul programului normal se poate dovedi prea aglomerata pentru a-i savura pe deplin atmosfera. Dar exista posibilitatea de a face vizite private, seara, dupa ce portile se inchid pentru turistii obisnuiti. Iar amatorii de prajituri imperiale pot invata retetele imparatilor intr-un atelier de gatiti.

Cei care totusi isi doresc sa traiasca si pentru o seara atmosfera imperiala a Vienei trebuie sa experimenteze orasul in luna ianuarie, cand se deschide sezonul de baluri. Localnicii invata sa valseze inca de la 17 ani, dar un turist care nu a exersat niciodata are la dispozitie numeroase scoli de dans din oras. Una dintre cele mai faimoase este Elmayer, fondata in 1919. Nepotul fondatorului, Thomas Schäfer-Elmayer este unul dintre cei la care celebritatile sau oamenii politici locali apeleaza cand este vorba de cursuri de bune maniere.