Arts & Design

Vilnius - Capitala Culturala Europeana

06 aug 2009 219 afişări
Din aceeaşi categorie

Vilnius este prima capitala baltica desemnata sa devina in 2009, alaturi de Linz, Capitala Culturala Europeana. Alegerea nu este intamplatoare, fiind vorba despre un oras cu o viata culturala dinamica si diversa.

De-a lungul anului, vizitatorii aleg din 900 de evenimente, dintre care 600 sunt cu acces liber. Festivalul de Muzica Sacra, de exemplu, se va desfasura pana la sfarsitul anului in bisericile din Vilnius si va acoperi o paleta larga de stiluri, de la cantece traditionale corsicane si tataresti, pana la un oratoriu de Scarlatti, dedicat Sfantului Cazimir, patronul Lituaniei.

Unul din punctele de interes maxim pentru cei pasionati de arta este expozitia dedicata perioadei Razboiului rece - Arta si design intr-o lume segregata, 1945 - 1975, cuprinzand lucrari ale lumilor rivale - vestica si estica, de la arta plastica pana la modele de nave spatiale si costume de cosmonauti si astronauti.

Targul Sfantului Bartolomeu ii aduce pe 21 si 22 august pe mestesugari in centrul vechi al orasului pentru a-si demonstra maiestria, fiecare in domeniul sau, iar in perioada 19-27 septembrie, se desfasoara sub titlul „Arta in locuri neobisnuite", un fel de expozitii in aer liber in care artistii impodobesc cu operele lor de arta piete, poduri, cladiri dezafectate din orasul vechi.

Centrul vechi

La confluenta intre Europa latina si zona baltica, Lituania si capitala tarii s-au dezvoltat ca o sinteza a diferitelor influente, mitologii, obiceiuri, traditii si stiluri artistice.

Vilnius a fost capitala inca din 1323, fiind celebra pentru centrul sau vechi, cel mai mare centru vechi din Europa - plasat in patrimoniul UNESCO. Daca vizitezi Vilnius in timpul verii, ai impresia mai degraba ca te afli in sudul Europei decat in nord - fatade in culori pastelate si cate o biserica in stil baroc la fiecare colt de strada. Majoritatea hotelurilor se gasesc in centrul vechi, iar bisericile, muzeele, cafenelele si cluburile sunt la mica distanta unele de altele, si chiar pot fi parcurse mai rapid pe jos decat cu taxiul.

Iar daca v-ati saturat de plimbare, puteti incerca o specialitate lituaniana - zeppelin, galusti de cartofi care arata ca niste mingi de rugby si urechi de porc (pe care localnicii le mananca in loc de snacks-uri la bere).

Muzeul KGB

Numele iti da deja fiori. E vorba despre o fosta inchisoare care a fost pastrata in mare parte neschimbata, iar explicatiile simple - fie scrise, fie audio - lasa realitatea crunta sa vorbeasca de la sine. Puteti vizita celulele altadata pline cu detinuti si celule special „amenajate" pentru tortura cu apa. La etaj se gaseste o zona cu exponate mai traditionale, care cuprinde perioada ocupatiei sovietice, a deportarilor si a luptei pentru independenta Lituaniei. Exista chiar si o camera dedicata ascultarii pe ascuns a conversatiilor detinutilor, iar pe peretii exteriori ai cladirii au fost gravate numele victimelor. E un loc care lasa urme si merita vizitat.

Festivalul International al Sculpturilor de Foc

Echinoctiul de toamna a fost dintotdeauna un prilej de sarbatoare pentru Lituania, care mai pastreaza ceva urme din vremurile pagane, fiind ultima tara crestinata a Europei. Una dintre manifestarile cele mai neobisnuite dateaza din timpurile medievale, cand marele duce Gediminas a initiat-o ca pe o sarbatorire a strabunilor si a zeitatilor noii recolte. In prezent, aceste evenimente inseamna dans, muzica, festinuri, piese de teatru si spectacole pirotehnice, totul culminand cu Festivalul Sculpturilor de Foc, in cadrul caruia se da foc unei capre enorme de paie, de 9 - 12 metri inaltime, pentru a sugera schimbarea anotimpului. Spectacolul artificiilor ascunse in interiorul „sculpturii" da un plus de atractivitate evenimentului.