Cum sa speculezi pe un fond mutual

Autor: Vlad Nicolaescu 16.08.2006

Fondul Orizont si-a hranit cresterea in 2006 cu speculatii pe titlurile "fratelui" Intercapital.



Administratorii fondurilor mutuale incep sa devina tot mai inventivi atunci cand vine vorba de plasamente, in incercarea de a obtine randamente cat mai mari, cu care sa ii atraga pe investitori.
Cel mai performant fond de la inceputul anului, Orizont - administrat de Certinvest -, cu o crestere de 8,4%, a realizat o mare parte a castigului pe anul acesta nu de pe urma obligatiunilor in care este specializat, ci pe seama speculatiilor facute cu unitatile de investitii ale altor fonduri.
Fondul a speculat perioadele de crestere de pe Bursa cumparand unitati de fond la un alt fond mutual administrat de Certinvest, mai ales ca administratorii pot sti dinainte care va fi evolutia acestuia.
Un investitor obisnuit nu poate insa face astfel de speculatii din cauza comisioanelor de rascumparare mari practicate de fondurile de actiuni pentru investitiile pe termen scurt.
Orizont are active in valoare de 1,6 milioane de lei (450.000 de euro) din care plasamentele in alte fonduri au reprezentat in ultimele luni 15-20%, in timp ce Intercapital are active de 27,2 milioane de lei (7,7 milioane de euro).
Conform datelor Mediafax, Orizont a inregistrat de la inceputul anului o crestere de 8,4%, din care o crestere de 2,8% a fost realizata intre 12 si 21 aprilie, iar 1,3% intre 5 si 11 iulie.
Pe de alta parte, ca si cele mai multe dintre fondurile de actiuni, Intercapital a adus investitorilor o pierdere de 1,3%, printre cauze fiind si evolutia slaba a actiunilor cotate pe Bursa. Speculatiile pe titlurile fondurilor mutuale sunt investitii cu castig aproape sigur si perfect legale pe piata romaneasca, spre deosebire de majoritatea pietelor dezvoltate de capital, unde sunt interzise sau puternic reglementate.
Fondurile mutuale au pentru investitori avantajul ca valoarea de cumparare si rascumparare a titlurilor dintr-o anumita zi este calculata pe baza cotatiilor de la Bursa din urma cu doua zile, astfel ca evolutia fondului in urmatoarele doua zile este usor de calculat, cunoscand portofoliul fondului.
In lipsa unor prevederi legale, administratorii romani reusesc sa se protejeze impotriva speculatorilor, care le pot afecta performantele, stabilind comisioane mari pentru investitiile pe termen scurt.
Fondul Orizont beneficiaza insa de o scutire de comision de la fondul Intercapital, conform prospectului de emisiune al acestuia din urma, spre deosebire de un investitor obisnuit care trebuie sa plateasca un comision de 3% pentru investitiile pe o perioada mai scurta de 90 de zile.
Motivul pentru care tranzactiile de acest fel sunt puternic reglementate pe pietele externe este ca acestea permit unui investitor sa isi puna banii alaturi de ceilalti investitori din fond doar atunci cand se inregistreaza castiguri, lasandu-i sa imparta intre ei pierderile atunci cand piata scade.
"Investitiile Orizont in Intercapital nu au afectat semnificativ performantele acestuia din urma, data fiind diferenta considerabila dintre activele celor doua fonduri. Noi luptam pentru performanta la toate categoriile de fonduri pe care le administram", a declarat Eugen Voicu, presedintele Certinvest.
Societatea este detinuta de Fondul Romano-American de Investitii si administra la finalul lunii iulie patru fonduri mutuale cu active in valoare de 40,3 milioane de lei (11,4 milioane de euro).
Un broker american de origine romana, Daniel Calugar, a fost de acord la inceputul acestui an sa plateasca o amenda de 153 de milioane de dolari in cadrul unei intelegeri cu Securities and Exchange Commnision, echivalentul CNVM din SUA, dupa ce a fost acuzat ca a facut speculatii pe fondurile mutuale pe baza preturilor de inchidere ale actiunilor de pe bursa. Pe piata romaneasca nu exista in prezent reglementari privind acest tip de speculatii, dar reprezentantii CNVM sustin ca urmeaza sa emita reglementari in acest sens.
"Aceasta situatie va fi clarificata prin modificarea Regulamentului 15/2005", a declarat Ciprian Ene, purtatorul de cuvant al CNVM. El a mai spus ca acordarea de comisioane preferentiale de rascumparare catre unii dintre investitori nu contravine prevederilor legale in vigoare atata timp cat aceste comisioane sunt inregistrate in documentele fondului.