Comisia Europeana: Fara masuri suplimentare, deficitul bugetar urca la 8% din PIB

Autor: Razvan Voican 05.05.2010

Daca Guvernul nu ia masuri suplimentare, deficitul bugetului general consolidat pe 2010 ar putea ajunge la 8% din PIB (dupa metodologia UE - ESA), afirma Comisia Europeana in documentul de prezentare a prognozelor de primavara pentru statele membre.

"Este de asteptat ca misiunea aflata in Romania sa ajunga la un acord cu Guvernul in privinta unor masuri compensatorii suplimentare pentru reducerea deficitului", se arata in document.

Va invitam la sondaj: Care ar fi raul cel mai mic? Romania trebuie sa majoreze impozitele pentru a aduce mai multi bani la buget. Ce ati alege daca ati fi in postura de a lua o decizie de politica economica?

In ultimele zile s-au aglomerat zvonurile privind o iminenta majorare a TVA si a cotei unice pentru alimentarea bugetului cu mai multi bani.

Astazi urmeaza sa aiba loc discutiile decisive intre Guvern, presedintele Basescu si FMI.

Comisia are in vedere neindeplinirea programului de colectare a veniturilor in trimestrul I, mai ales la TVA, contributii sociale si impozit pe profit, precum si riscul depasirii cheltuielilor bugetate. De asemenea, noteaza ca este de asteptat ca Guvenul sa incaseze numai circa jumatate din banii pe care ar trebui sa-i achite Rompetrol (571 mil. euro).

Dupa calculele Bruxelles-ului, Romania a avut anul trecut un deficit de 8,3% din PIB, semnificativ peste tinta de 7,8% corespunzatoare obiectivului de 7,2% stabilit cu FMI dupa metoda "cash".

Deocamdata, Comisia merge pe noua prognoza a FMI de crestere economica de 0,8% in acest an. "Un factor de risc este consolidarea fiscala mai slaba decat s-a planificat."