Creşterea de patru ori a activelor a urcat afacerile administratorilor de fonduri cu 28%

Autor: Roxana Pricop 15.07.2010

Cresterea de peste 300% a activelor fondurilor de investiţii de anul trecut a însemnat pentru administratori o creştere a afacerilor cu circa 28% până la aproape 41 mil. lei (9,66 mil. euro) şi revenirea pe profit, fiind înregistrate câştiguri totale 4,7 mil. lei (1,1 mil. euro) la nivelul pieţei.
Bilanţul pe 2009 al industriei locale de asset management împarte jucătorii în trei categorii distincte: administratorii care au raportat creşteri ale afacerilor şi reveniri pe profit în contextul unui avans fără precedent al activelor, administratori cu scăderi de active şi implicit cu o adâncire a pierderilor şi, nu în ultimul rând, administratori care, deşi nu au înregistrat volume mari de intrări nete la fondurile din portofoliu, au reuşit să se menţină pe profit în condiţiile unei scăderi a afacerilor.
Al doilea cel mai mare administrator de fonduri, societatea Raiffeisen Asset Management, cu active în gestiune de peste 1 mld. lei la finele anului 2009, a încheiat anul trecut cu cele mai mari afaceri, de peste 10 mil. lei, fiind şi cel mai profitabil, cu un câştig de 2,3 mil. lei, potrivit informaţiilor furnizate de Registrul Comerţului. Administratorul gestionează un număr de şapte fonduri mutuale, un fond închis de investiţii şi un fond de pensii private facultative.
Liderul industriei, Erste Asset Management, cu active nete în gestiune de 1,5 mld. lei la finele 2009, a făcut afaceri în valoare de 9 milioane de lei anul trecut, înregistrând un profit de 0,27 milioane de lei. Societatea administrează un număr de cinci fonduri mutuale.
Printre administratorii care şi-au adâncit pierderile anul trecut se numără societatea Aviva Investors, cu pierderi de 1,8 mil. lei şi EFG Mutual Funds Management cu pierderi de 0,33 mil. lei în 2009. Controlată de grupul elen EFG Eurobank, societatea EFG Mutual Funds Management urmează să se retragă de pe piaţă în decursul acestui an.
Pe de altă parte, administratori de talie mică şi care nu au susţinerea unui grup financiar precum Globinvest, Swiss Capital, Target şi Star au reuşit să se menţină pe profit în ultimii doi ani, chiar dacă activele au înregistrat creşteri modeste în acest interval.
Per ansamblu, cele 20 de societăţi de administrare active pe piaţa locală, care gestionează peste 60 de fonduri de investiţii şi conturi individuale cu active nete totale de 3,4 miliarde de lei, au înregistrat afaceri totale de 41 milioane de lei şi profituri brute de 4,7 milioane de lei în 2009.
În comparaţie, anul 2008, anul cu cele mai dramatice scăderi ale bursei, a fost încheiat cu pierderi de 16 milioane de lei şi afaceri de 32 mil. lei.
În industria locală de asset management lucrează un număr mediu de 207 salariaţi, mai mult cu 15 persoane faţă de anul precedent.
Administratorii cu cel mai mare număr de salariaţi sunt Raiffeisen Asset Management cu 24, Aviva Investors cu 22 şi SAFI Invest, cu un număr mediu de 17 salariaţi.