Strategia fondurilor de bătut indicele BET

Autor: Roxana Pricop 02.08.2010

Patru fonduri mutuale au reuşit să aducă investitorilor randamente mai mari decât aprecierea indicelui BET de 8,18% din acest an.

Două dintre acestea au pariat pe scă­derea Bursei, iar celelalte do­uă au fost mai optimiste şi au mizat pe o a­preciere a pie­ţei de ac­ţiuni.

Omnitrust şi Omninvest, fonduri administrate de societatea SIRA, se clasează pe primele locuri în topul celor mai performante fonduri, cu randamente de peste 16% în primele şapte luni ale anului.

Cele două fonduri investesc în produse speciale care urmăresc evoluţia indicelui american S&P500, mizând pe o scădere a pieţei americane de acţiuni şi indirect pe o scădere a pieţei locale.

Strategia a fost câştigătoare în primul semestru, când Bursa a suferit corecţii, însă pe revenirea Bursei de luna trecută, cele două fonduri au pierdut până la 10% în iulie.

Randamente superioare evoluţiei principalului indice bursier au obţinut fondurile de acţiuni BT Index cu un plus de 9,7% şi Raiffeisen Pros­per cu 8,8%, care au reuşit să se califice în clasamentul celor mai performante fonduri graţie aprecierii puternice înregistrate de piaţa de acţiuni luna trecută, când indicele BET a crescut cu 7%, iar BET-FI, indicele celor cinci SIF-uri, a urcat cu aproape 13%.