Fondurile conservatoare, cele mai performante în ultimii trei ani

Autor: Roxana Pricop 13.01.2011

Fondurile monetare şi de obligaţiuni au făcut faţă cel mai bine avalanşei de evenimente şi nervozităţii pieţelor financiare din ultimii trei ani şi au adus investitorilor randamente de până la 43%.

Fiecare dintre ultimii trei ani a scos în lumina reflectoarelor un nou performer din rândul fondurilor mutuale. În 2008 a fost fondul de obligaţiuni Orizont (azi Certinvest Obligaţiuni) cu un randament de 13,9%, în 2009 a fost fondul de acţiuni Active Dinamic cu un randament de peste 100%, iar anul trecut medalia de aur a revenit fondului de acţiuni Omninvest cu 18,3%. Cu toate acestea, doar un fond din rândul celor trei performeri a reuşit să intre în clasamentul celor mai performante fonduri mutuale în perioada cuprinsă între decembrie 2007 şi decembrie 2010, potrivit statisticilor emise de AAF.

Dacă Certinvest Obligaţiuni a urcat direct pe primul loc cu un randament de aproape 43% în ultimii trei ani, celelalte două fonduri ocupă ultimele locuri, cu pierderi de peste 50%, din cauză că scăderea Bursei din 2008 nu a putut fi recuperată în ultimii doi ani de creştere.

"Este puţin probabil ca investitorii să nimerească momentul ideal de a intra sau de a ieşi dintr-un fond mutual. Se poate întâmpla ca un investitor să iasă dintr-un fond monetar şi ulterior să cumpere unităţi la un fond de acţiuni înainte ca Bursa să înregistreze o corecţie şi astfel să raporteze pierderi. Performanţele trecute ale unui fond nu le garantează pe cele viitoare, ci dau informaţii despre calitatea administrării", a spus Horia Gustă, directorul general al societăţii de administrare Certinvest, cu active în gestiune de peste 92 mil. lei.

Din analiza randamentelor fondurilor mutuale din ultimii trei ani reiese că plasamentele conservatoare de tipul fondurilor monetare şi de obligaţiuni (care investesc în depozite, titluri de stat şi obligaţiuni) au remunerat mai bine investitorii decât plasamentele riscante de tipul fondurilor deversificate şi de acţiuni (care au o parte sau întregul volum de active investit în acţiuni). Mai exact, performanţele fondurilor monetare nu coboară sub 20% în ultimii trei ani, cele ale fondurilor de obligaţiuni se situează între un maxim de 43% şi un minim de 7%, în timp ce fondurile de acţiuni au pierdut din banii pe care investitorii i-au plasat acum trei ani.

Pe de altă parte, ultimii trei ani au pus la grea încercare îndemânarea administratorilor de fonduri mutuale. Pentru cei care administrează fonduri de acţiuni, prăbuşirea Bursei din 2008, cauzată de falimentul Lehman Brothers, a lăsat răni adânci în randamentele şi activele fondurilor care nici acum nu s-au vindecat. Anul 2009 a adus emoţiile unui acord semnat de România cu Fondul Monetar Internaţional, împrumuturile de la Banca Mondială şi Comisia Europeană, scăderea economică de 7,2%, pentru ca în 2010 emoţiile să vină dinspre Grecia şi zona euro.

Florin Dolea, directorul executiv al societăţii de administrare Pioneer Investments, este de părăre că marele obstacol în calea economisirii în următorii trei ani nu va fi tentaţia consumului, ci gradul ridicat de îndatorare al guvernelor din Europa.

"Gradul înalt de îndatorare al guvernelor europene dă motive de îngrijorare investitorilor de pe pieţele financiare internaţionale, iar dacă aceştia vor deveni mai severi cu privire la situaţia datoriilor, ar putea cere dobânzi mai mari la titlurile de stat pentru a finanţa guvernele. Dobânzi ridicate la creditul guvernamental înseamnă şi costuri mari la creditele bancare, fapt ce ar putea duce la inflaţie ridicată, stagnare economică şi poate chiar la o revenire a recesiunii", a conchis el.