FT: Noul val HI-TECH chinez ameninţă supremaţia tehnologică din Europa

Autor: Radu Racu 19.01.2011

Cunoscută timp de mai multe decenii pentru producţia de haine, jucării şi electronice ieftine, China a devenit în 2009 cel mai mare exportator din lume, depăşind Germania, cu care a avut un excedent comercial de 17 miliarde de euro. Acum, statul asiatic se pregăteşte să ia cu asalt pieţele industriale din Europa cu tehnologie din ce în ce mai competitivă, însă la aceleaşi preţuri reduse, scrie Financial Times.

"Mă aştept la un atac masiv al Chinei pe piaţa europeană în următorii ani, în special pe segmentul utilajelor industriale", spune Franz Fehrenbauch, directorul executiv al Bosch, cel mai mare producător de componente auto din lume. "Chinezii îşi vor îmbunătăţi calitatea şi tehnologia, dar vor păstra aceleaşi preţuri atractive".

Chinezii iau cu asalt sectorul bancar european

Companiile chineze au reuşit să egaleze performaţe ale rivalilor occidentali atât în domeniul energiei regenerabile cât şi în reţele de telecomunicaţii, distribuţie de energie şi trenuri de mare viteză, după ce au absorbit tehnologiile folosite în proiecte comune cu Vestul. În alte sectoare, cum sunt utilaje de construcţii, autoturisme şi inginerie electrică, companii ca Sany şi Shanghai Electric se pregătesc să concureze puternic.