Business Internaţional

Chinezii iau cu asalt sectorul bancar european

Autor: Traian Terzianm

17.01.2011, 23:50 38

Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), cea mai marebancă din lume după capitalizare, intenţionează să deschidă cincinoi filiale în Europa în următoarele două săptămâni, dublându-şiastfel prezenţa pe piaţa europeană, scrie The Wall StreetJournal.

ICBC va deschide filiale în Paris, Bruxelles, Amsterdam şiMilano săptămâna aceasta şi la Madrid săptămâna viitoare, potrivitunui purtător de cuvânt al băncii, care este deja prezentă înLondra, Moscova, Luxemburg şi Frankfurt. Noile filiale vor oferiservicii de retail şi commercial banking.

ICBC ocupă primul loc în topul ziarului german Handelsblatt alcelor mai mari bănci din lume după capitalizare, cu 174,6 mld.euro, fiind urmată de Bank of China cu 168,7 mld. euro.

În timpul crizei financiare mondiale, firmele chineze s-auextins rapid pe plan internaţional, aceasta reprezentând ooportunitate importantă pentru băncile din ţară să le urmeze şi săîşi sporească prezenţa în străinătate. Dar băncile chineze nu auprofitat de această şansă, constrânse de lipsa de experienţă pepieţele internaţionale şi de restricţiile impuse de autorităţile dereglementare din diferite ţări.

În ciuda politicii de expansiune pe care a aplicat-o, în EuropaICBC a rămas în urma Bank of China. Aceasta are filiale în 11 oraşedin Europa. Cu toate acestea însă, cele două sunt cu mult în urmamarilor bănci la nivel mondial. Spre exemplu, Citigroup are mii desucursale în afara SUA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO