De ce vedeau analiştii scădere economică şi în trimestrul al patrulea

Ziarul Financiar 15.02.2011

Economia României a crescut în ultimul trimestru al anului cu 0,1% faţă de trimestrul precedent, însă a scăzut cu 0,6% faţă de aceeaşi perioadă din 2009. Majoritatea analiştilor anticipau pentru ultimul trimestru al anului o scădere a PIB atât faţă de al treilea trimestru, cât şi an la an.

"Credem că economia a rămas pe minus în ultimul trimestru, dar totuşi este un minus mai puţin accentuat. Scăderea estimată este de 0,3% trimestru la trimestru, ajustat sezonier, şi de 1% an la an. Se atenuează declinul. Plus s-ar fi putut înregistra în ultimul trimestru doar comparativ cu al treilea trimestru, ajustat sezonier. Dar şansele sunt reduse. Ar fi o surpriză frumoasă dacă am vedea o cifră pozitivă", a comentat Lucian Anghel, economistul-şef al BCR.

În timp ce industria a avut o evoluţie favorabilă, scăderea cheltuielilor pentru consum a avut probabil o contribuţie negativă importantă la PIB în ultimul trimestru din 2010, în viziunea analiştilor.

Analiştii Raiffeisen estimează o scădere economică apropiată de zero mizând pe influenţa pozitivă a producţiei industriale, reducerea deficitului extern şi pe creşterea cheltuielilor guvernamentale. Ei consideră însă că nu ar trebui exclusă complet nicio rată de creştere uşor pozitivă.

Deşi exporturile erau văzute ca soluţia salvatoare pentru ieşirea României din recesiune, absenţa relansării cererii interne, a consumului, a dus la perspectiva unei contracţii economice de circa 2% în 2010.

După revenirea firavă a economiei în zona pozitivă în trimestrul al doilea, PIB-ul ajustat sezonier a reintrat în teritoriul negativ în trimestrul al treilea, evoluţia fiind în linie cu estimările FMI şi ale analiştilor.

În al treilea trimestru din 2010, scăderea puternică a agriculturii, care i-a luat prin surprindere pe majoritatea analiştilor, şi continuarea căderii construcţiilor şi comerţului au tras economia în jos, ducând la adâncirea declinului la 2,5%, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2009.