Lazea, BNR: Ar fi corectă separarea băncilor de investiţii de cele comerciale. Taxarea tuturor băncilor ar fi o greşeală

Autor: Mihaela Claudia Medrega 14.03.2011

Economistul-şef al BNR, Valentin Lazea, consideră că ar fi corectă separarea băncilor de investiţii de cele comerciale şi nu crede că ar fi o ideea bună taxarea uniformă a tuturor instituţiilor de credit.

"Nu este o ideea bună taxarea băncilor la nivel european pentru că pune în aceeaşi oală şi pe cei care au greşit şi pe cei care nu au greşit. Mult mai corect mi s-ar părea ca pe lângă o separare a băncilor de investiţii de cele comerciale să aibă loc, dacă tot vor să dea o lege, să dea o lege nu pentru taxarea băncilor, ci să dea o lege pentru ca cei care au beneficiat de sprijin bugetar să nu mai aibă voie să dea dividende acţionarilor, bonusuri managerilor şi creşteri de salarii angajaţilor până când fondurile bugetare nu vor fi fost înapoiate", a spus Lazea.

El a amintit că acum băncile care au fost salvate din bani publici dau şi bonusuri şi dividende.

Din toate ţările din Est, doar România nu vorbeşte despre taxarea băncilor

"Este o chestie persoanală, nu vine din partea BNR-ului, nu s-a discutat aşa ceva. Nu este o poziţie oficială, dar mi se pare de bun simţ ca să nu bagi în aceaşi oală şi băncile bune şi pe celelalte. Vorbim despre comunitatea europeană, unde am văzut că se discută despre taxarea uniformă a băncilor, care mi se pare o greşeală. Eu sunt de părere că trebuie răspuns supărării populaţiei care a plătit cu bani din buzunar salvarea băncilor, dar numai ca să îi pui să plătească pe cei care chiar au primit bani. De ce să pedepseşti toate băncile, când numai unii au fost salvaţi?".