Elicopterele japoneze aruncă apă peste reactoarele nucleare de la Fukushima - VIDEO

Autor: Radu Racu 17.03.2011

Elicoptere militare japoneze au fost desfăşurate pentru a arunca apă peste reactoarele nucleare ale centralei de la Fukushima, în încercarea de a le răci, însă operaţiunile se desfăşoară cu dificultate din cauza nivelului ridicat al radiaţiilor care permit deplasarea în zonă doar pentru 40 de minute, scrie The Guardian.

Imaginile difuzate de televiziunile japoneze arătau două elicoptere de tip CH 47 Chinook care au aruncat de la o înălţime de mai puţin de 100 de metri patru încărcături de apă peste reactor, deşi imaginile sugerează că o mare parte a ratat ţinta. Probele luate la 20 de minute după operaţiune arătau că nivelul radiaţiilor a rămas neschimbat.

Japonia - 48 de ore pentru a evita un nou Cernobîl

Ministerul Apărării a anunţat că intenţionează să arunce încă 12 încărcături de apă în intervalul de 40 de minte.

Această operaţiune, care urma să fie continuată, este efectuată de compania Tokyo Electric Power (TEPCO), exploatantul acestei instalaţii nucleare, care se confruntă cu o serie de probleme grave. Ea urmăreşte să împiedice combustibilul uzat de la reactorul 4, care, în prezent, a rămas fără apă, să devină extrem de periculos şi să antreneze un accident major, conform AFP.

Din cauza radiaţiilor ridicate, elicopterele nu reuşesc să pătrundă în spaţiul aerian al centralei Fukushima

Aceste bare de combustibili uzaţi, care continuă să degajeze, în continuare, multă căldură, se află într-un bazin situat în partea superioară a reactorului, care a fost oprit pentru operaţiuni de mentenanţă încă înainte de cutremurul urmat de un tsunami devastator.