Eveniment

Japonia: populaţia încearcă cu disperare să plece din zonele afectate de radiaţii nucleare, dar viaţa îşi reia încet-încet cursul

Japonia: populaţia încearcă cu disperare să plece din zonele afectate de radiaţii nucleare, dar viaţa îşi reia încet-încet cursul

Japonia

Autor: Alexandru Matei, Roxana Pricop

16.03.2011, 23:49 103



Fukushima, greu de stabilizat

La centrala de la Fukushima situaţia rămâne tensionată, câtevazeci de angajaţi întorcându-se să stabilizeze reactoarele şi săoprească emisiile de radiaţii. Bazinul de stocare a combustibiluluiuzat al reactorului 4 constituie pe viitor "principala preocupare"în Japonia, existând riscuri de emisii radioactive "direct înatmosferă", a anunţat Autoritatea franceză privind siguranţanucleară, citată de AFP. În acest reactor, unde s-au declanşatincendii marţi şi miercuri, înainte de a fi stinse, "vaporizarea(evaporarea) apei din bazin continuă. Compania TEPCO şiautorităţile japoneze caută modalităţi pentru reluarea procesuluide umplere a bazinului", potrivit ASN. De asemenea, "preocupantă"rămâne evoluţia stării de siguranţă a reactorului 3, unde "incintade protecţie (...) ar fi putut fi avariată" şi unde nivelul apeieste dificil de menţinut. Privind reactorul 2, cele două exploziide marţi au "provocat probabil o degradare a incintei de protecţieîn partea sa inferioară", afirmă ASN, ceea ce "ar fi la origineacreşterii semnificative a emisiilor radioactive detectate punctualla limita zonei centralei". Incinta de protecţie a reactorului 1 a"rămas întreagă", precizează ASN.
Declaraţie rară a împăratului Japoniei
Împăratul Japoniei Akihito a declarat într-o apariţietelevizată că este "profund îngrijorat" de criza prin care treceţara sa după cutremurul şi tsunamiul de vinerea trecută.
El şi-a exprimat regretul că "numărul persoanelor ucise creştepe zi ce trece şi nu se ştie câţi au murit", discursul său fiinduna dintre rarele apariţii publice ale lui Akihito. Toată naţiuneamunceşte la operaţiunile de salvare", a declarat el. "Populaţiaeste obligată să evacueze în condiţii foarte dificile de frig, delipsă de apă şi carburant", a constatat împăratul.
"Nu pot să nu mă rog pentru ca activitatea salvatorilor săprogreseze rapid şi ca viaţa oamenilor să se amelioreze, fie şinumai puţin", mai spus Akihito. "Sper sincer că putem împiedicaînrăutăţirea situaţiei datorită eforturilor" tuturor celor careparticipă la operaţiunile de salvare, a mai spus împăratul.
Industria se repune pe picioare
Industria japoneză începe să se repună uşor-uşor pe picioare,Toyota, cel mai mare producător auto din lume, anunţând că varedeschide astăzi şapte fabrici, în timp ce Mitsubishi şiBridgestone au reluat parţial producţia încă de ieri.
"Industria auto din Japonia se confruntă cu probleme fărăprecedent privind componentele şi întreruperile livrărilor cuenergie electrică", a declarat Paul Newton, analist în cadrul IHSAutomotive.
Toyota va ţine 21 de fabrici închise până pe 22 martie, adeclarat un purtător de cuvânt al companiei. Honda şi Mazda îşi vorredeschide fabricile abia pe 20 martie, Suzuki şi Nissan pe 21,respectiv 18 martie.


Tokio, calm la suprafaţă

În Tokio, deşi oraşul nu a fost grav afectat de cutremur, sesimte tensiunea cauzată în special de temerile privind radiaţiile,povesteşte Roland Buerk, reporter al BBC în capitala niponă.
"La suprafaţă, oraşul trăieşte normal. Acelaşi om în spateletejghelei la magazinul din colţ, acelaşi salut călduros din partealui", spune Buerk.
"Seara trecută m-am întâlnit cu vecinul meu, care ca de obiceise întorcea târziu acasă, un lucru obişnuit când lucrezi la obancă. Soţia sa mi-a spus că stă acasă şi că nu are de gând săplece nicăieri", completează Buerk.
Dar, la o privire mai atentă se văd rafturile goale şiîngrijorările cu privire la radiaţiile provenite de la centrala dela Fukushima.
"Sunt mai puţine maşini pe stradă, sunt cozi la care trebuiesă aştepţi mai bine de o oră la benzinării, iar în unele locurialimentarea este restricţionată la 10 litri."


Fuga din infernul nuclear
Gara de la Nasushiobara, singura încă funcţională din zona ceamai afectată de criza nucleară de la centrala din Fukushima, eraplină de oameni îngroziţi. În acest oraş-fantomă unde toatemagazinele sunt închise şi trotuarele şi staţiile de petrol suntgoale, gara este singurul loc plin de viaţă şi singura rută descăpare pentru mulţi dintre locuitorii regiunii, scrie TheTelegraph. Cu cât apar ştiri mai îngrijorătoare privind starea dela centrala nucleară, cu atât aglomeraţia din gară creşte, oameniivenind pe jos, cu bicicleta sau cu maşina, folosindu-şi ultimelepicături de benzină din rezervor.
"Nu puteam să dorm şi mă uitam la televizor", a spus NoriyukiFukada, profesor de engleză. "Apoi a venit anunţul că guvernul vaface o declaraţie la ora 6:30 AM. Am zis că dacă se anunţă ceva laora aceea, nu poate fi de bine", continuă Fukada. Şi nu a fost.Autorităţile anunţau înrăutăţirea situaţiei de la centralanucleară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO