BCR şi JP Morgan au fost descalificate din cursa pentru cea mai mare ofertă de acţiuni de la Bursă

Autor: Andrei Chirileasa 03.04.2011

Cele mai mari bănci locale au pierdut din start şansa de a intermedia vânzarea a 9,84% din Petrom, cea mai mare ofertă de acţiuni din istoria Bursei. În cursa pentru un mandat de câteva milioane de euro au mai rămas cinci consorţii.



Consorţiul format din BCR (cea mai mare ban­că locală), JP Morgan (una dintre primele bănci americane) şi In­ter­ca­pital Invest (cel mai activ broker independent de pe piaţa locală) pentru intermedierea vânzării pe Bursă a unui pachet de 9,84% din acţiunile OMV Petrom (SNP) a fost descalificat de că­tre comisia de selecţie din Ministerul Economiei, prin OPSPI, din cauză că documentaţia depusă nu a respectat unele cerinţe din caietul de sarcini, potrivit unor surse din piaţă.

Decizia este un şoc având în vedere că BCR şi JP Morgan erau considerate, cel puţin la prima vedere, printre favoriţii la câştigarea mandatului.

BCR şi partenerul său american au pierdut însă şansa de a participa la finala pentru alegerea intermediarului ofertei Petrom, care ar putea aduce statului peste 500 de milioane de euro, iar brokerilor un comision de 4-5 milioane de euro.

Nici reprezentanţii BCR şi nici cei ai OPSPI (Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie), care coordonează procesul de selecţie a intermediarului, nu au putut fi contactaţi pentru comentarii.

Descalificarea BCR vine după ce BRD, a doua bancă locală, a fost eliminată încă din start pe motiv că a depăşit termenul de depunere a ofertei.

BRD era în consorţiu cu grupul francez Société Générale, acţionarul ei majoritar, şi cu grupul american Citibank.

În cursa pentru mandatul vânzării Petrom au mai rămas cinci consorţii: Raiffeisen cu Morgan Stanley (SUA), UniCredit cu Goldman Sachs (SUA), ING cu UBS (Elveţia), Alpha Bank cu Nomura (Japonia) şi Renaissance Capital (Rusia) cu BT Securities, EFG Securities şi Romcapital.

Câştigătorul ar urma să fie anunţat astăzi.

La ora 15:00 vor fi deschise ofertele financiare ale consorţiilor care au primit peste 85 de puncte pentru ofertele tehnice, iar câştigătorul va fi consorţiul care va avea cel mai mare punctaj calculat ca medie între oferta tehnică şi oferta financiară.

Articolul integral poate fi citit numai pe ZF Exclusiv