Mediafax.biz Exclusiv

BCR şi JP Morgan au fost descalificate din cursa pentru cea mai mare ofertă de acţiuni de la Bursă

Autor: Andrei Chirileasa

03.04.2011, 19:26 21

Consorţiul format din BCR (cea mai mare bancălocală), JP Morgan (una dintre primele bănci americane) şi In tercapital Invest (cel mai activ broker independent de pe piaţalocală) pentru intermedierea vânzării pe Bursă a unui pachet de9,84% din acţiunile OMV Petrom (SNP) a fost descalificat de cătrecomisia de selecţie din Ministerul Economiei, prin OPSPI, din cauzăcă documentaţia depusă nu a respectat unele cerinţe din caietul desarcini, potrivit unor surse din piaţă.

Decizia este un şoc având în vedere că BCR şiJP Morgan erau considerate, cel puţin la prima vedere, printrefavoriţ ii la câştigarea mandatului.

BCR şi partenerul său american au pierdut însăşansa de a participa la finala pentru alegerea intermediaruluiofertei Petrom, care ar putea aduce statului peste 500 de milioanede euro, iar brokerilor un comision de 4-5 milioane de euro. Nicireprezentanţii BCR şi nici cei ai OPSPI (Oficiul ParticipaţiilorStatului şi Privatizării în Industrie), care coordonează procesulde selecţie a intermediarului, nu au putut fi contactaţi pentrucomentarii.

Descalificarea BCR vine după ce BRD, a douabancă locală, a fost eliminată încă din start pe motiv că a depăşittermenul de depunere a ofertei.

BRD era în consorţiu cu grupul francez SociétéGénérale, acţionarul ei majoritar, şi cu grupul americanCitibank.

În cursa pentru mandatul vânzării Petrom aumai rămas cinci consorţii: Raiffeisen cu Morgan Stanley (SUA),UniCredit cu Goldman Sachs (SUA), ING cu UBS (Elveţia), Alpha Bankcu Nomura (Japonia) şi Renaissance Capital (Rusia) cu BTSecurities, EFG Securities şi Romcapital.

Câştigătorul ar urma să fie anunţatastăzi.

La ora 15:00 vor fi deschise ofertelefinanciare ale consorţiilor care au primit peste 85 de punctepentru ofertele tehnice, iar câştigătorul va fi consorţiul care vaavea cel mai mare punctaj calculat ca medie între oferta tehnică şioferta financiară

Ofertatehnică cuprinde atât informaţii despre intermediari şi capacitateaacestora de a derula oferta, dar şi propuneri privind modul în caresă se deruleze oferta (cum să fie alocate acţiunile în cadrulofertei), în timp ce oferta financiară reprezintă onorariul cerutde intermediari.

Intermediarul va juca un rol important înstabilirea preţului la care se vor vinde acţiunile, dar şi amodului în care se vor aloca acţiunile în cadrulofertei.

Investitorii locali, dar şi grupul FranklinTempleton, administratorul Fondului Proprietatea, cer insistent capersoanele fizice locale să aibă prioritate la cumpărarea deacţiuni în cadrul ofertei la un preţ mai mic decât cel de pe Bursă.Pe de altă parte, austriecii de la OMV - acţionarul majoritar alPetrom, sunt interesaţi să cumpere pachetul vândut de stat şi ar fidispuşi să ofere un preţ chiar mai mare decât cel de pe Bursă.Acţiunile Petrom se tranzacţionau vineri la 0,424 lei/acţiune,compania fiind evaluată la 5,8 mld. euro.

Reprezentanţii OPSPI au declarat de mai multeori că principalul obiectiv este obţinerea celui mai mare preţpentru pachetul de acţiuni, indiferent cine vor fi cumpărătorii.Specialiştii de pe piaţa de capital susţin însă că dacă întregulpachet va ajunge la OMV, oferta ar fi un eşec public, chiar dacăpreţul ar fi mai mare, deoarece efectul de stimulare a dezvoltăriipieţei de capital ar fi zero.

"Dacă statul vinde cu 0,5 lei sau chiar cu 0,6lei şi OMV cumpără tot pachetul, oferta e un eşec, dacă vinde cu0,35 de lei şi cumpără câteva zeci de mii de investitori de retailromâni, atunci oferta poate fi considerată un succes", crede unuldintre cei mai mari brokeri de pe piaţalocală.

Acţiunile Petrom au crescut cu 26% de laînceputul anului, în condiţiile în care compania a anunţat unprofit record pentru anul trecut de 2,2 mld. lei (516 mil. euro),cu 156% mai mare decât în 2009, iar afacerile au urcat cu 16%, la18,6 mld. lei (4,37 mld.euro), pe IFRS. Compania a anunţat deasemenea că va distribui dividende de peste 1 mld. lei (240 mil.euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO