Cum se poate ieftini bezina în România ?

Autor: Claudia Medrega 12.04.2011

Intrarea unor noi jucători puternici pe piaţa distribuţiei de carburanţi este soluţia pe care Consiliul Concurenţei o vede pentru inten­sificarea competiţiei şi ieftinirea combus­tibililor, iar statul ar trebui să încurajeze astfel de mişcări.

"Autorităţile statului trebuie să faciliteze intrarea pe piaţă a noi companii în acest do­me­niu. Intrarea SOCAR pe piaţa din Ro­mânia este un lucru bun. Este o problemă în Ro­mâ­nia că nu avem companii mari pe piaţa comer­cia­lizării combustibililor. Avem doar OMV, care este numărul zece în Europa. Nici SOCAR nu este mare, dar va duce la creşterea con­­curenţei pe piaţă", a declarat ieri Bogdan Chi­­riţoiu, preşedintele Consiliului Concu­ren­ţei, la prezentarea raportului anual al insti­tuţiei.

Austriecii de la OMV Petrom, Rompetrol, controlat de kazahii de la KazMunaiGaz, şi ruşii de la Lukoil controlează circa 80% din distribuţia de carburanţi pe plan local.

Compania de stat din Azerbaidjan SOCAR (The State Oil Company of the Azerbaidjan Republic) a anunţat recent intenţia de a deschide circa 300 de benzinării în România în următorii trei ani.

Companiile petroliere au scumpit carbu­ranţii de mai multe ori de la începutul acestui an, cea mai recentă majorare fiind operată vi­neri, când preţurile au urcat cu 9 bani pe litru.

ConsiliulConcurenţei lucrează de cinci ani la investigaţia pe piaţa carburanţilor, iar Chiriţoiu a anunţat că ar urma să fie finalizată până la jumătatea anului. "Ne aşteptăm ca investigaţia să fie finalizată până la jumătatea anului, după ce va trece şi pe la Comisia Europeană, vom avea reacţia lor şi apoi vom asculta şi părţile implicate. După aceea vom lua o decizie."

Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii a Camerei Deputaţilor, prezent la lansarea raportului Consiliului Concurenţei, a declarat că s-a format o comisie de anchetă asupra Petrom pentru a investiga modul în care se formează preţurile pentru carburanţi şi perioada post-privatizare.

Ancheta vizează deocamdată Petrom, urmând ca apoi să fie extinsă asupra celorlalţi jucători din piaţa carburanţilor, pentru a vedea modul în care sunt formate şi calculate preţurile la pompă, şi va fi finalizată în 90 de zile, respectiv la 1 iulie, potrivit lui Iancu. El a spus că Petrom este de acord cu îngheţarea preţurilor pe o perioadă limitată de timp, dar doar dacă Guvernul vine cu o măsură care să se aplice tuturor companiilor de pe piaţă.

"Piaţa carburanţilor din România este o piaţă liberă, parte a pieţei unice europene. Într-o astfel de piaţă preţul este determinat de cerere şi ofertă, fără a fi influenţat prin intervenţii administrative. În cadrul acestei pieţe activitatea Petrom se desfăşoară cu respectarea legislaţiei româneşti şi europene în vigoare, inclusiv cu respectarea regulilor unei pieţe concurenţiale", a arătat OMV Petrom într-un comunicat.

Referindu-se la preţurile carburanţilor, Chi­ri­ţoiu a spus că există posibilitatea de a în­gheţa preţurile în situaţii excepţionale, dar sunt două probleme: legislaţia există dinainte de aderarea la UE, astfel că trebuie analizat da­că contrazice tratatul, iar pe de altă parte tre­buie lămurit ce înseamnă condiţii excepţio­nale.

A crescut concurenţa pe piaţa bancară

Eliminarea comisionului de rambursare anticipată atât pentru creditele noi, cât şi pentru cele vechi a contribuit mult la creşterea concurenţei pe piaţa bancară, apărând din ce în ce mai multe oferte de refinanţare, a spus Chiriţoiu. "Suntem interesaţi de piaţa servi­ciilor finan­ciare. Începem să avem viziune. Eli­mi­narea comisionului de rambursare antici­pată a contribuit mult la creşterea concurenţei pe piaţa bancară. Au apărut din ce în ce mai multe oferte de refinanţare."

Comisionul de rambursare anticipată a fost eliminat odată cu intrarea în vigoare a Ordonanţei 50 în iunie 2010. Consiliul Concu­renţei a fost iniţiator al proiectului Ordonanţei 50, alături de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, urmărind transpu­nerea în legislaţia locală a unei directive europene privind transparenţa condiţiilor de creditare în sectorul bancar.

După intrarea în vigoare a ordonanţei, bancherii au descoperit că pot atrage clienţi buni de la concurenţă dacă vin cu oferte mai bune şi asta a creat o nouă piaţă în care au intrat multe bănci mari.

În ceea ce priveşte comisioanele la carduri, Chiriţoiu a declarat că Consiliul Concurenţei aşteaptă decizia Comisiei Europene, obiectivul fiind ca România să aibă comisioane apropiate de media europeană.

Referitor la prima anchetă derulată de Consiliul Concurenţei în sectorul bancar, declanşată pe fondul suspiciunilor privind o posibilă tentativă de manipulare a dobânzilor pe piaţa monetară în timpul turbulenţelor din octombrie 2008, Chiriţoiu a spus că va fi finalizată până la jumătatea anului.