SPECIALISTUL ZF - Îmi pot suplimenta pensia de la stat prin plăţi benevole suplimentare?

Ziarul Financiar 15.04.2011

Întrebare:

Ce poate face un salariat cu carte de munca pentru a-si suplimenta pensia publica prin plati benevole suplimentare? Unde trebuie sa plateasca? Cui trebuie sa se adreseze? Pentru a avea un punct de pensie in plus la pensie, cati bani trebuie sa plateasca?

Spre exemplu, pentru o persoana care lucreaza de la 25 la 65 de ani si are in toata perioada un salariu mediu net pe economie, platit cu toate contributiile sociale incluse, va primi un punct de pensie. Cu cat trebuie sa contribuie mai mult in aceasta perioada pentru a primi doua puncte de pensie la varsta de pensionare?

Răspuns oferit de Şerban Pâslaru, partener Ţuca Zbârcea & Asociaţii:

Este cunoscut faptul că pensiile de care beneficiază salariaţii asiguraţi în sistemul public sunt mai degrabă modeste. Există însă şi posibilităţi de suplimentare a acestei categorii de venituri.

O primă variantă ar fi completarea venitului asigurat în sistemul public de pensii prin încheierea unui contract de asigurare cu Casa Teritorială de Pensii.

Baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale este venitul lunar asigurat suplimentar, convenit prin contractul de asigurare, care trebuie să fie de minim 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi maxim de 5 ori valoarea acestuia. Pentru a beneficia de acest venit suplimentar, salariatul va plăti integral o contribuţie de 31,3% din baza lunară de calcul pentru condiţii normale de muncă. În cazul asigurării obligatorii, această cotă de 31,3% se împarte între angajator şi salariat astfel: angajator 20,8%, salariat 10,5 %. În cazul completării voluntare a venitului asigurat, salariatul va suporta singur integral cota de 31,3%, pentru ceea ce depăşeşte contribuţia obligatorie. Dacă plăteşte mai mult timp sau dacă se iau în considerare şi alte stagii de cotizare (spre exemplu, facultatea), atunci va putea primi în plus chiar mai mult de un punct de pensie.

De asemenea, va creşte şi valoarea pensiei private obligatorii constituită în cadrul Pilonul II de pensii, ca urmare a cotei ce se varsă, conform legii, către fondul privat la care salariatul a aderat.

Din păcate, chiar dacă suplimentarea contribuţiei la sistemul public de pensii ar asigura o suplimentare a numărului de puncte de pensie pe baza cărora se va calcula pensia salariatului, aceasta nu garantează faptul că pensia efectiv primită va avea o valoare care să corespundă efortului financiar suplimentar făcut. Aceasta depinde de valoarea punctului de pensie care poate cunoaşte modificări, teoretic, în funcţie de rata inflaţiei şi de creşterea câştigului salarial mediu brut. Nu trebuie uitat însă faptul că posibilităţile de plată ale sistemului public de pensii depind de contribuţiile salariaţilor activi, asiguraţi la un moment dat în cadrul sistemului, şi nu de contribuţiile pe care salariaţii pensionari le-au avut de-a lungul timpului. Practic, vorbim de un sistem care funcţionează pe principiul solidarităţii şi care, în condiţiile creşterii dezechilibrului între grupele de vârstă, respectiv între persoanele active contributoare şi pensionari, se dovedeşte a fi nesustenabil, pe termen lung şi deci nesigur în ceea ce priveşte veniturile din pensii asigurate.

O a doua variantă pe care salariatul o are la îndemână este aderarea la un fond de pensii facultativ în cadrul Pilonului III de pensii. În acest caz, salariatul contribuie la fondul de pensii private cu maxim 15% din venitul salarial brut lunar. Contribuţia se reţine şi se virează de către angajator odată cu contribuţiile de asigurări sociale obligatorii, sau de către salariat, lunar, în contul fondului de pensii.

Contribuţia poate fi împărţită între angajat şi angajator potrivit contractului colectiv de muncă sau în baza unui protocol încheiat cu reprezentanţii salariaţilor.

Contribuţiile sunt converite în unităţi de fond, care sunt administrate de societatea de administrare cu care fondul de pensii a încheiat un contract de administrare.

Avantajul Pilonului III este că salariatul contributor este proprietar asupra activului său personal, valoarea pensiei primite depinzând de contribuţia sa efectivă şi nu de contribuţiile participanţilor la fond, existenţi la data pensionării.

Vedeţi alte răspunsuri oferite de SPECIALISTUL ZF.

Doriţi să adresaţi întrebări specialiştilor ZF? Scrieţi-ne pe adresa zf24@zf.ro sau în rubrica de comentarii a articolului.