Specialistul ZF

SPECIALISTUL ZF - Este responsabilă o publicaţie online de comentariile postate de cititorii săi?

SPECIALISTUL ZF - Este responsabilă o publicaţie online de comentariile postate de cititorii săi?
14.04.2011, 16:49 307

Întrebare:

Un ziar publică comentarii de la cititori pe site. Cine esteresponsabil pentru eventualele prejudicii aduse unei terţe părţi?Ziarul sau cel care postează comentariul?

Răspuns oferit de Laura Capătă, avocat la Nestor NestorDiculescu Kingston Petersen (NNDKP):

În condiţiile Legii nr. 365/2002 privind comerţul electronic, încazul în care un ziar publică pe site-ul său comentarii alecititorilor care aduc prejudicii unor terţe persoane, raspunderearevine exclusiv cititorului care a solicitat publicareacomentariului si, numai în mod excepţional, ziarului (în condiţiilestabilite de lege).

Astfel, ziarul, în calitate de furnizor de serviciiinformaţionale, este răspunzător pentru comentariile publicate doardacă se poate dovedi ca acesta ştia că informaţia publicată estenelegală sau că asemenea informaţii ar putea vătăma drepturile unorterţe părţi, fără a lua măsurile prevăzute de lege pentrueliminarea informaţiilor sau pentru blocarea accesului la datelerespective. În acest sens, legea prevede ca regulă generalăobligaţia ziarului de a informa "de îndată" autorităţile publicecompetente cu privire la "activităţi cu aparenţă nelegalădesfăşurate de destinatarii serviciilor lor sau despre informaţiilecu aparenţă nelegală furnizate de aceştia".

În situaţia în care, în cunoştinţă de cauză, ziarul publicăinformaţiile prejudiciabile, răspunderea concretă, precum şiintinderea acesteia, în funcţie de prejudiciul adus, trebuiedovedite de persoana interesată. Dovedirea condiţiilor prevăzute delege pentru antrenarea răspunderii ziarului este cu atât maidificilă, cu cât, potrivit prevederilor exprese ale legii,furnizorii de servicii "nu au obligaţia de a monitoriza informaţiape care o transmit sau o stochează şi nici obligaţia de a căuta înmod activ date referitoare la activităţi sau informaţii cu aparenţănelegală" din domeniul serviciilor pe care le oferă.

Prin urmare, dacă aceste condiţii prevăzute de lege referitoarela răspunderea ziarului nu sunt îndeplinite (şi dovedite), varăspunde exclusiv persoana care a solicitat publicareacomentariilor, după caz, civil pentru prejudiciul cauzat unor terţepersoane prin publicarea comentariilor - sau chiar penal, în măsuraîn care acţiunea sa constituie infracţiune în virtutea legii.

Vedeţi alte răspunsuri oferite de SPECIALISTULZF.

Doriţi să adresaţiîntrebări specialiştilor ZF? Scrieţi-ne peadresazf24@zf.rosau în rubrica decomentarii a articolului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește și
AFACERI DE LA ZERO