FMI revine la Bucureşti pentru prima evaluare a noului acord. Tot Franks conduce misiunea

Autor: Razvan Voican 21.04.2011

Fondul Monetar Internaţional (FMI) îşi trimite săptămâna viitoare la Bucureşti prima misiune de evaluare a noului acord stand-by de tip preventiv încheiat cu România pe 25 martie.

Misiunea va fi condusă tot de Jeffrey Franks, care a gestionat din partea Fondului precedentul acord derulat în ultimii doi ani şi din care România a tras 11,9 mld. euro, cu un miliard mai puţin faţă de suma programată. Noul acord are o sumă indicativă de 3,5 mld. euro, dar autorităţile române şi-au declarat intenţia de a nu mai trage nicio sumă.

Prin scrisoarea de intenţie din martie Guvernul s-a angajat ca până la sfârşitul lunii aprilie să finalizeze o situaţie a tuturor arieratelor şi a facturilor neplătite de stat la 30 decembrie 2010, iar pe baza acestor date Ministerul Finanţelor să elaboreze un plan de acţiune, incluzând mecanisme de control, prin care să fie eliminate arieratele şi să fie prevenită acumularea de noi datorii.

O miză importantă a noului acord este restructurarea şi eficientizarea companiilor de stat cu pierderi. Până la sfârşitul lunii aprilie ar trebui finalizată o analiză a situaţiei Tarom, în perspectiva găsirii unui investitor strategic.

La capitolul macroeconomic, conform datelor preliminare, deficitul bugetar pe trimestrul I s-a încadrat în programul convenit cu FMI.

Vizita misiunii FMI se va desfăşura în perioada 26 aprilie - 10 mai.