Listarea FP a urcat afacerile Bursei cu 34%, la 6 mil. lei

Autor: Andrei Chirileasa 26.04.2011

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a raportat o creştere cu 34% a cifrei de afaceri în primul trimestru, la 6 mil. lei (1,45 mil. euro), în condiţiile în care valoarea tranzacţiilor cu acţiuni de pe Bursă a crescut cu 50%, la 765 mil. lei (185 mil. euro), ca urmare a listării Fondului Proprietatea (FP).

Creşterea afacerilor a determinat majorarea profitului operaţional al BVB cu 127%, la 3 mil. lei, la asta contribuind şi reducerea cheltuielilor operaţionale cu 4,8%.

"Primele 3 luni din acest au fost caracterizate de un interes mai mare al investitorilor locali şi internaţionali pentru bursa românească. Îmbunătăţirea perspectivei macroeconomice interne a determinat o intrare în piaţă a cumpărătorilor, fapt demonstrat de avansul semnificativ la nivelul indicilor şi de rulajele în creştere faţă de media anului trecut. Cu toate acestea, în ultimele luni am depus eforturi mai ample pentru atragerea de noi emitenţi şi emisiuni, precum şi de diversificarea instrumentelor tranzacţionate. Rezultatele operaţionale ale Bursei de Valori Bucureşti în primul trimestru sunt îmbucurătoare, fiind cel mai bun profit operaţional trimestrial de după criză", a declarat Valentin Ionescu, directorul general al BVB.

Profitul net a scăzut însă cu 11%, la 2,2 mil. lei, din cauza rezultatului financiar negativ. Pierderile financiare de 340.000 de lei (faţă de un profit de 1,17 mil. lei în T1 2010) au fost determinate de "înregistrarea unor cheltuieli financiare mai mari în urma aprecierii monedei naţionale", se arată în raportul trimestrial al BVB.

Acţiunile BVB au pierdut 2,2% în deschiderea şedinţei de marţi, după publicarea rezultatelor trimestriale, tranzacţionându-se la 41,86 lei. Capitalizarea BVB este de 321 mil. lei (78,7 mil. euro).