Gheţea, CEC Bank: La începutul lunii iunie vom fi operativi pentru Prima Casă 4 şi începem să dăm credite

Autor: Claudia Medrega 24.05.2011

CEC Bank va finaliza în această săptămână normele de creditare pentru programul Prima Casă 4, iar la începutul lunii iunie banca ar putea să devină operativă şi să înceapă să acorde credite, potrivit lui Radu Gheţea, preşedintele CEC Bank.

"Fiecare bancă are propria politică. Unele consideră că pentru a trimite normele la BNR, au nevoie şi de proiectul-cadru aprobat de Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM- uri. Sunt paşi diferiţi. CEC va finaliza săptămâna aceasta normele, iar săptămâna viitoare le va trimite la BNR. Probabil în circa o săptămână, la începutul lunii iunie, vom fi operativi", a spus Gheţea.
Potrivit Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, un număr de 11 bănci sunt interesate să participe la programul Prima Casă 4, iar acestea pot trimite spre aprobare Băncii Naţionale a României noile norme de creditare fără să aştepte publicarea protocolului-cadru.

Programul guvernamental "Prima Casă" a fost lansat în vara anului 2009. La finele lunii martie din acest an Guvernul a decis ca garanţia statului la creditele contractate prin programul Prima Casă să fie redusă la jumătate, iar în program să fie incluse şi persoanele care deţin deja o casă în suprafaţă maximă de 50 metri pătraţi şi doresc un confort sporit. Băncile au la dispoziţie trei luni pentru a stabili dacă acceptă noile condiţii.

CEC Bank a obţinut anul trecut un profit înainte de impozitare de 65,1 mil. lei, cu 30,2% peste nivelul din 2009, iar activele băncii de stat au urcat cu 4,2%, la 21,7 mld. lei.