Aurul la cel mai lung şir de scumpiri din ultimii 40 de ani

Autor: Mediafax 17.07.2011

Preţul aurului creşte de zece şedinţe consecutive, cea mai îndelungată perioadă de ascensiune din ultimii 40 de ani, după ce unii investitori au început să se adăpostească de ameninţarea tot mai mare a intrării Statelor Unite în default (incapacitate de plată).


Românii au cumpărat 50 kg de aur în două săptămâni

Creşterea a început cu două săptămâni în urmă, odată cu revenirea temerilor privind criza datoriilor de stat din zona euro, iar preţul aurului a început să bată noi recorduri în această săptămână, din cauza impasului dintre administraţia Obama şi Partidul Republican privind planurile de reducere a deficitului bugetar şi ridicarea plafonului datoriei de stat. Trezoreria de la Washington a avertizat anterior că limita datoriei guvernamentale trebuie ridicată înainte de 2 august, pentru a evita întârzierea unor plăţi.

Aprecierea preţului petrolului, reducerea încrederii consumatorilor din SUA şi temerile legate de riscurile de contagiune a crizei datoriilor de stat din zona euro au sprijinit de asemenea ascensiunea aurului, care a înregistrat cea mai accentuată creştere din ultimii doi ani, de 7% de la începutul lunii iulie.

Preţul spot al aurului a urcat vineri cu 0,3%, la 1.591,5 dolari pe uncie, aproape de maximul istoric de 1.594,16 dolari pe uncie atins joi.Citiţi mai mult despre scumpirea aurului pe www.mediafax.ro