Acordul politicienilor americani privind datoriile susţine cotaţia dolarului, scumpeşte petrolul şi încurajează pariurile pe burse

Autor: Bogdan Cojocaru 01.08.2011

Dolarul s-a apreciat luni, preţul petrolului a urcat, iar bursele lumii au avansat, după ce politicenii din Congresul SUA au ajuns, după luni de divergenţe, la un acord în privinţa majorării plafonului de îndatorare, evitând astfel un default care, în opinia Casei Albe, ar fi avut efecte devastatoare pe pieţe.

Acordul prevede creşterea limitei de îndatorare, de 14.300 miliarde de dolari şi atinsă în luna mai, cu cel puţin 2.100 miliarde de dolari, volum suficient pentru a satisface nevoile statului până în 2013, potrivit Bloomberg.

Înţelegerea cuprinde, de asemenea, reducerea cheltuielilor cu 917 miliarde de dolari în următorii zece ani şi economii de 1.500 de miliarde de dolari, a căror surse ar urma să fie identificate de o comisie specială până la finele anului.

În cazul în care comisia nu găseşte soluţii, cheltuielile vor fi reduse cu 1.200 miliarde de dolari în diferite domenii, printre care apărarea, excluzându-se protecţia socială, scrie The Wall Street Journal..

Într-o primă fază, pragul de îndatorare va fi ridicat cu 900 de miliarde de dolari, apoi cu 1.500 miliarde de dolari, în cazul în care Congresul acceptă recomandările de reduceri de cheltuieli ale comisiei speciale sau adoptă amendamente ale Constituţiei privind un buget echilibrat. Altfel, cea de-a doua majorare a plafonului va fi de 1.200 miliarde de dolari şi va veni împreună cu diminuări ample de cheltuieli.

Congresul va decide luni asupra acordului.

Analiştii apreciază, însă, că înţelegerea politicienilor nu înlătură pericolul retrogradării ratingului de credit al SUA, în prezent aflat la cel mai ridicat nivel posibil, "AAA". În acest scenariu, costurile de finanţare ale ţării vor creşte, impunându-se necesitatea unor reduceri de cheltuieli suplimentare, potrivit Reuters.

Diminuarea cheltuielilor reprezintă ultimul lucru de care are nevoie economia SUA, spun analiştii, care au fost şocaţi de datele publicate vineri de guvern, care arată că economia americană a crescut cu doar 0,4% în primele trei luni ale anului şi cu 1,3% în al doilea trimestru.

Dolarul s-a apreciat cu 1,3% în raport cu yenul, la 77,79 de yeni pe unitate, şi cu 0,2% faţă de euro, la 1,4376 dolari pentru un euro pe bursa din Tokyo. Cotaţia aurului a scăzut cu 1,1%, la 1.610,70 de dolari uncia. Preţul petrolului destinat pieţei americane a urcat cu 1,6%, la 97,19 dolari pe baril la bursa din New York.

Acţiunile europene au crescut în deschiderea şedinţei de luni, după scăderi puternice săptămâna trecută, iar titlurile băncilor au avut printre cele mai bune evoluţii. Acordul din SUA a impulsionat, de asemenea, bursele din Asia.